Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. U pařezu pod tkaninou vyrostla krásná houba, jak se jmenuje. Doufám, že je to hlíva a je jedlá. Znáte jí, je dobrá? Děkuji. Viky
Milá Viky, já Vám tu hlívu hrozně závidím. Pokud bydlíte blízko, klidně přijedu "na houby". Hlívy jsou všechny jedlé a moc dobré, mám plno receptů. Namátkou:
SKOPOVÁ ŽEBÍRKA NA HLÍVĚ, VEPŘOVÉ LEDVINKY S HLÍVOU, HLÍVOVÝ SALÁT, HLÍVY V HOUSKÁCH, HOVĚZÍ NA HLÍVĚ , či KRKOVIČKA S HLÍVOU A ZAPEČENÝM SÝREM.
Pokud manžel do kuchyně moc nezasahuje, klidně uvařte, neuvádějte, z čeho to je a uvidíte, jak se bude oblizovat. Vždyť ani Vávra se nepídil po tom, co mu to vlastně Maryša uvařila za kafe.
I když už se daly najít první jarní houby - březnovky, kačenky, smrže či májovky, hlíva je masitá a zdravá houba a byla by škoda ji nevyužít. Bylo by to stejné, jako kdyby jste nevyužila třeba krásnou vepřovou kýtu. Tak koukejte vařit.:D
Ještě by mě zajímalo, zda se u Vás "vyskytla" jen tak sama zničeho nic, či zda jste tam naočkovali nějaký substrát /podhoubí/. Jaga.
Dobrý den "Jago." Hlívu ústřičnou jsem do pařezu na druhou stranu naočkovala, vyrostla, houbu jsem sklidila. Tento rok jsem poblíž pařezu, nasadila rajčata. Chtěla jsem je chránit, tak jsem chránila rajčata tkaninou - byl pod tkaninou i pařez. Když jsem po delší době tkaninu oddělala, tak jsem měla nádhernou houbu, na druhé straně pařezu. Proto jsem chtěla vědět, co je to za houbu. Nádherně voní. Když jsem viděla poslední příspěvek, co napsal "Kartaginec," tak vím jistě, že je to hlíva žlutá. Přesně tak, naše houba vypadala. Nyní jsem jí udělala stejné podmínky a jsem zvědavá, zda ještě vyroste. Viky
Dobrý den. Děkuji za odpověď. Ta naše houba je úplně jiná, než obrázky hlívy plicní, tak nevím. Viky
Dobrý den Babkazov. Nemohu ji jíst, manžel by to nedovolil. První musím zjistit, co je to za houbu. Plicní to asi nebude, prohlédla jsem hodně fotek na netu houby plicní, ale žádná není, jako ta naše. To jsou krásné žluté kornoutky. Houbu vyříznu, dám do krabice od bot a donesu do jednoho obchodu, kde mají katalogy hub, tak jsem zvědavá, zda mi někdo potvrdí, co je to za houbu.Jinak konzumace nebude. Viky
Dobrý den "Babkazov". Hlíva žlutá vyrostla znovu, jedla jsem, ne sama. Žiju, tak píši.
Nyní bez legrace. Kolem pařezu, máme udělán kruh a každý rok tam něco nasadíme, než pařez odejde. Nyní tam jsou rajčata a okurky a tak různě. Dala jsem na to tkaninu, aby vše nezmrzlo. Pařez byl také pod tkaninou. Tím vyrostla tak krásná hlíva žlutá.
Udělala jsem experiment. Na pařez dala přepravku a starou záclonu. Když jsme přijeli na chalupu, pod záclonou už něco koukalo. Netrvalo ani měsíc a pařez kolem dokola obrostl hlívou. Je nádherná. Velmi dobrá na jídlo. Bylo jí hodně, tak mám i nasušeno. Mám dva pařezy, tak jsem udělala také na ně přepravky a záclonu a budu čekat. Když se to povede, nemusím chodit do lesa.
Obrázky jsou dole
Dobrý den, Viky.
A co hlíva ústřičná, tvarem mi jí připomíná. Jen ta barva nesedí, ale možná je to tím, že byla přikryta folií.
Jak jsem dopadla?
Houba to má být " Hlíva citronová," tato houba byla vyšlechtěná. Protože manžel tomu nevěří, tak houbu jsem neochutnala. Je to škoda, ale žiju. Viky
Inu, i na stará kolena se člověk učí a uměle vyšlechtěnou houbu v lese nenajdu. Omlouvám se ... Ještě že jsem nikoho neohrozil, že je opravdu jedlá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.