Nejste přihlášen/a.
Vážení, vzhledem k letošní neúrodě ovoce jsem nucen k vypálení žita.Rád bych se dozvěděl něco o postupu přípravy žita k pálení, pokud možno od někoho kdo se touto problematikou osobně zabýval.Nebo by stačil odkaz na stránky, kde bych se dozvěděl o přípravě žita na pálení - jde mi hlavně o to: zda žito naklíčit, nebo rozemlet, zda spařovat a zda přidávat kvasnice a jaké?
Obyčejné většinou mají po vypálení v pálence slabou nedobrou příchuť- vinné zase nevím kde sehnat a zda by byly vhodné..
Děkuji.
Kamaráde sosáčku,výroba pálenky z žita je dost zdlouhavá a složitá záležitost.Jde o to,převést obsah polysacharidů-rtedy škrobovin v obilí na látky zkvasitelné,tedy cukry.Velmi podobný proces probíhá v pivovarech při výrobě sladu.
V podstatě jde o fermentační proces,který po naklíčení obilky,které vytvoří speciální ferment beta - amylázu a ten provede destrukci vysokomolekulárních cukrů na jednoduche,maltozu,glukozu a sacharozu.
Prvním procesem je máčení,kdy obilí nasákne určité procento vody.Trvá asi 24 hodin.
druhé je klíčení,které trvá asi týden podle teploty ,přičemž je nutné zajistit přístup vzduchu a prohrnování hromady.
Po naklíčení následuje
sušení a odstranění klíčků.
Pokud surovinu ihned zpracujeme,přidáme vodu a kvasinky a obsah kvasíme.Lépe je obilí podrtit.
Na dodržení postupu je závislý výtěžek pálení.
JABRAKA
Našel jsem zajímavé čtení, z kterého by se snad dalo něco využít : vscht.cz/... . Hojně se pálením zabývají také tady : zahrada.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.