Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
mám na zahradě už asi čtvrtým rokem zahradní pnoucí ostružiny. Krásně se rozrostly, úroda bývá uspokojivá. Zhotovili jsme jim kovovou konstrukci, po které se pnou. Jedna rostlina se ale rozrostla a nekontrolovatelně se pne po jabloni ranné (žňovce). Myslíte, že může jabloni nějak uškodit? Nicméně to vypadá velmi zajímavě. Snažila jsem se ostružinu odmotat, ale několik výhonů jsem ulomila. Jabloň je v plném květu, nechci tedy ostružinu odmotávat i proto, že bych mohla květy ulámat.
Jaký máte názor na možné poškození jabloně? Velice děkuji za odpovědi.
Dobrý večer Ron. Žňovky mají většinou hodně plodů, tak by jim ostružina neměla uškodit. Je důležité jen dát pozor, aby ostružina nestahovala větev. Jinak záleží jen na nás, kam výhonek ostružiny dovedeme. Může to být moc pěkné, když jablko už má jen zelené listy a ostružina dělá ozdobu stromu. U nás dělá oporu ostružině už od loňska broskev, která stojí nejblíže. Vždy se dá nůžky ostružina ostříhat, když vleze někam, kde jí nechceme. Jen můj názor. Viky
Může tím,že ji stíní v koruně.Je to prostě jednoduše na prd. Doporučuji jí šmiknout výhony,které lezou do jabloně a na podzim je strhnout a obrat.
A já mám zase opačný názor. Klidně bych tam ty výhony nechala růst. Záleží na tom, jak je stromek jabloně velký - takže jenom pohlídat, aby ji ostružina až moc neutiskovala. Jinak pochybuji o tom, že by to jabloni nějak vadilo nebo že by kvůli tomu měla nižší úrodu. Spíš si myslím že ostružiny v koruně nedozrají, protože na ně nebude moct svítit sluníčko.
Nechápu smysl pnutí ostružiníku po jabloni,ale když se vám to líbí. Lepší je na drátěnku.
Někdo koruny jabloní prosvětluje,jiný v nich hold nechává pnout třeba ostružiník.
A nejlépe na vysokokmen. Ať žije zahradnícké řemeslo!
rostlinkaa. Kdysi bych při pohledu na moji nynější zahradu šílela , vzala pilu a řezala a řezala,
až by ovocné stromy dostaly tvar přesně podle odborných příruček
. A dnes? Máme na zahradě několik stromů jabloní a třešní. Stromy jsou cca 20 let staré. Když jsem se sem vloni přistěhovala, tak jsem jenom ořezala nejslabší větve. A vznikly naprosto úžasné stromy, kde si v korunách můžou hrát děti
. Některé větve vedou vodorovně se zemí :D a jsou tak dva metry dlouhé
. Děcka mají v korunách nadělaný různý prolézačky, domečky a pod. A že by to jabloním nějak vadilo? Ani náhodou. Jistě, zahradnícké řemeslo je v čudu
. Ale já když si teď sednu a koukám, jak děcka ve stromech blbnout, jsem spokojená a kochám se pohledem na ně
. Jak pohledem na děti, tak na ty starý, pokřivený ale přesto krásný stromy
.
Každý to máme jinak. Někdo chce mít vše najlanovaný podle pravítka a pravidel. Jiný má radši "přírodnější" ráz zahrady, kde je místo i na "život". Jen můj názor
Toto je naprosté nedorozumění z Vaší strany.Vůbec jste nepochopila co jsem chtěl napsat. Vzala byste pilu a řezala a řazala? No potěž! Možná jste řezala příliš jak to mnozí dělají. Třešně řezat ani nemusíte.Dělá si přirozeně prosvětlenou korunu sama.Víte to? Jinak Vážená paní,koruny se neřežou, aby strom nebyl křivý! Staré stromy se Vám zdají pokřivéne? Mně ne. Pokud jim rozumíte,pochopíte,proč mají větve,kmen právě tak a ne jinak. Pokud bude na jabloni narostlý ostružiník,děcka asi na ní těžko polezou.
Leda,že by byl beztrný.To jen tak mimo.
Kdo mluví o "nalajnování podle pravítka"?
Já ne. Pokud chcete v přírodě něco podle pravítka,tak třeba krystaly,tvary vznikající pod vlivem napětí na fázovém rozhraní a pod.Taková hlemíždí ulita je také "podle pravítka".Všimla jste si?
Co je to "přírodnější ráz zahrady"? To že třeba necháte růst ušlechtilou odrůdu ovocného stromu jak Bůh káže? To je ,Vážená paní ,falešná láska k přírodě,protože příroda by takovou jabloň zahubila.Nepatří totiž do přirozeného rostlinného krytu.Málokdo ví,že takto na tom jsou i například jedinečné luční biotopy.Bez člověka by louky zanikly. Je to podobné jako když si pořídíte 20 Bišonků a necháte je žít jako vlky ve smečce. Když jste na tu přírodí zahradu,víte že vhodným řezem prodloužíte tomu ovocnému stromu život?
Pokud vedou větve vodorovně se zemí,jak píšete,tak je to jedině dobře,protože tam je nejnižší transpirační proud a to znamená plodné výhony. Že po stromu lezou děcka,jak uvádíte, mu skutečně neva.Pokud ovšem nesedřou kůru na kosterních větvích až na lýko,nelámou vůbec větve a obrost.Jo ale jinak je strom v pohodě.
No a nakonec nespadnou a Vy se rázem přestanete kochat.
Jo každý to máme jinak. Vy jste strašně přirozená a já zkostnatělý.
Celý život žiji uprostřed přírody.Už jsem viděl mnoho stromů.Jak divokých tak třeba těch štěpovaných. Je dobré vědět a mít informace.Něco nastudovat.Člověk pak nepropadá tendenčním bludům a určité stádovitosti.Jinak samozřejmě mi je fuk jak si kdo zahradu udržuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.