Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řízkování muškátu

Od: tazatelka* odpovědí: 4 změna:

Přeji hezký podvečer a prosím o radu, či spíše o tzv. polopatický návod jak pracovat dál s nařízkovanými muškáty. Pokouším se o ně již pár let, ale výsledek vždy nulový. Jde mi hlavně o to, jak dále nakládat s řízky, abych je pak mohla na jaře použít pro výsadbu. Většinou mi všechny uhnily, nebo je napadly mšice. Teď jsem opět vybrala pár hezkých řízků a píchla je mezi mateční rostliny. Některé už pěkně zakořenily. Co pak s nimi? Oddělit je a přesadit jinam, do čeho...atd. Děkuji za radu

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

binka*
hodnocení

2x

Popíšu Vám, jak to dělám já. Odebrané řízky nepíchám mezi mateční rostliny, ale do výsevové zeminy do sadbovačů - protože ty staré muškáty vyhazuji. Ale pokud již Vám zakoženily, není problém je přesadit do menších květináčků, sadbovačů apod, aby přežily zimu. Já je dávám na zimu do skleníku, který vytápíme asi na 5-8 stupňů, hodně omezit zálivku, opravdu hodně, jinak uhnijí. Stačí mírně pokropit jednou za tři týdny. Pokud nemáte skleník, dejte je na co nejsvětlejší a zároveň nejstudenější místo. Ale kde ho vzít, že? Málo vytápěná chodba, veranda... já vím, je to těžké, skleník je ideální. Jinak mšice nejsou problém, stačí jakýkoliv postřik - Fast, Mospilan...

Já v současné době mám nařízkováno už asi 200 muškátů, zatím jsou venku, pak je přesunu- než nastoupí první mrazy. A to bude doufám za hodně, hóódně dlouho...;)

pepane*

;)Zde máte vše ohledně muškátů.

muskaty.cz/...

taza
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Zkusím to podle Vás. Jen je mi líto vyhazova staré rostliny. říkám si co kdyby ...

binka*

Nemáte zač. Ty staré rostliny samozřejmě vyhazovat nemusíte, pokud je máte kde přezimovat. Stačí je na podzim zkrátit, pokud jsou už hodně narostlé a šup s nimi na světlo a do chladu. Zalévání je totožné jako u řízkovanců - tedy spíš míň, jinak uhnijí.

Tak budu držet palce, určitě to zvládnete. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]