Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sběr hub - uříznout nebo utrhnout?

Od: markus71* odpovědí: 6 změna:

Tak se tak dohadujeme nad jednou věcí. Pokud člověk v lese sebere houbu, co je správné? Odříznout a nechat podhoubí, nebo houby vyndat ze země celou?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Hlavně nesbírat "na rekord"... vždycky jsem šílená z těch záběrů v televizi, když má rodina rozložené hřiby na zahradě na 12 stolech, které si popůjčovali po sousedech, a hrdě u toho stojí... mně to připadá jako masakr. Kolik z toho zpracují, kolik vyhodí? Já sbírám houby velmi ráda, ale sbírám tolik, kolik zvládnu zpracovat, takže tak maximálně obsah asi jako krabice od bot. Když mám v košíku akorát kolik chci, nechávám všechny ostatní houby pro další houbaře. Nevím, co bych s náklaďákem hub dělala.

kt8d5*
hodnocení

3x

Doporučuje se houbu jemně vykroutit ze země a vzniklý otvor zakrýt třeba mechem aby podhoubí nevysychalo. Jenom připomínám, že podhoubí (mycelium) se rozkládá na ploše třeba i několika m čtverečných, takže moc nedupat a nerejdit v okolí hub.

sebod*
hodnocení

0x

Tak v tomhle se zatím nikdo s nikým neshodl. Já myslím, že je to jedno.

sakal*
hodnocení

0x

Určitě vyndat a zakrýt jamku. V opačném případě zbytek houby začne hnít a zničí i podhoubí.

sebod*

sakal. Chodím do lesa PRO houby. Malý si tam nechávám dorůst, velké odřezávám. A takhle mi doroste i hříbek, vedle kterého jsem uřízla jeho většího bráchu.

stafan*
hodnocení

0x

Otáčivým způsobem vyndat celou. Zbytky ponechaného kořene po odříznutí vyhnívají i s podhoubím. Ale určitě budou i jiné názory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]