Nejste přihlášen/a.
Co mi poradíte? Je třeba zkracovat krásné a zdravé rostliny rajčat, pěstované venku na zahradě? Některé jsou už více než 2 metry vysoké a stále přirůstají . Vyštipování z paždí listů pečlivě provádím. Není pak výška rostlin na úkor plodnosti a velikosti plodů? Nasazení a tvorba plodů je odspodu dobrá, rostliny průběžně kvetou. Vidím, že někteří pěstitelé rostliny zakracují kvůli větší plodnosti a velikosti plodů. Co je správně? Děkuji za odpověď.
někde jsem četl. že v našich podmínkách je dobré touto dobou rostliny zaštípnout protože podzim je za dveřmi a nedozrají.
Pro bohatou násadu plodů jsem vrcholy rajčat zaštípala už minulý týden, aby mi alespoň větší část rajčat dozrála. Letošní počasí je tak vrtkavé, rychlé změny počasí hodně přispívají k plísním. Rajčata na vrcholu zaštípněte, jak vám radí kolegové přede mnou. Všechna sílla teď půjde do plodů a budou rychleji dozrávat. Nedělala jsem zádný postřik proti plísni, tak jsem zvědavá, jak dlouho mi ještě vydrží.
V kalendáři mám, abych rajčata zaštípnul kolem 3. srpna měl by to být 5.-6. vijan u raj/.... Myslím, že letos to vyjde v pohodě na 7 vijanů, což bude rostlina vysoká jako její opora. Už teď jsou některé rostliny skoro u konce, takže za měsíc už to je na jistotu. Tyčky nechám přerůst tak o 10cm víc mi nedává smysl, aby se nekroutily.
Zaštípnutí/zkrácení se provádí především kvůli tomu, aby na konci sezóny nebyla rostlina plná nezralých rajčat a měla víc síly/energie na dozrání ostatních plodů. Od té doby co to dělám neházím na podzim tolik zelených rajčat do kompostu. Zrání zelených rajčat doma se mi nedařilo.
jasan u tyčkových se uvadí 4 - 5 patro /odpočítat od spodu nasazených/ plodů/ pater a dozrajiu všechny v dobré kvalitě / váze/ někdo to dělá tak , že když je nechá vyšší pak je pověsí do místnosti kořenem nahoru a dozrají...nebo zelené nakládá jako kvašáky...dobré.../mnoho stránek -pěstování rajčat -zadat do vyhledavače/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.