Nejste přihlášen/a.
Dobry den, mate nekdo zkusenosti s touto rostlinou? Chci si ji poridit na zahradu(summer chocolate) ,ale prece jen je to dost velka investice.. Na internetu jsem ji videla k prodeji pouze na ceske tropy.cz za necele 3 tis. ,coz je ranec, nevite kde bych ji mohla sehnat?
Naši zimu venku nepřečká. Ono těch udávaných -22stupňuC je velice pofidérních. Na teploměru můžete mít -15st, ale kolem rostliny bude foukat vítr a je hotovo. Na zimu je dobré ji dát třeba do nevytápěného skleníku, kde je možnost případně přitopit.
Tak to jste me nepotesil..takze by to byly vyhozene penize?no, co se da delat.Tak ji dam do nejakeho hezkeho kvetinace na zahradu.A pres zimu, staci svetle misto, teploty kolem 10 stupnu?
Tento strom je v Ostravě-Zábřehu před Kotvou. V betonové ploše je ohraničená ploška a ten strom si tam v pohodě roste. Čurají na něho psi, Vietnamci k němu vylévají vodu z vytírání. Má ještě loňské lusky. A letošní také.
Až půjdu na nákup, utrhnu lusk a pošlu vám ho. Chcete? A třeba si ho vypěstujete.
Pošlete mi vnitřní poštou nějaký kontakt, kam mám poslat obálku se semeny.
Babkazov. Albizia nemá lusky!
mrkněte na www.plantica.cz/navody/albizia. Píší tady o této rostlině pravdu. To znamená, že naše zimy nepřežije.
Tak to jsem teda . Tenhle Summer jsem s lusky neviděla. To Ti teda tuhle nádheru v Ostravě závidím. Fakt se divím, že přečká zimu.
Nepřežije není zcela pravda. Jde o mikroklima místa. Já sám mám na zahradě v údolí (tj. větší zima, méně teplo v zimě) 6 let Albizzii Ernest Wilson (doporučována jako nejodolnější) a letošní zimu s minimem cca -23 až 24°C přežila skoro bez poškození - zmrzly pouze +-20cm konce loňských přírůstků. Méně chladné zimy jsou samozřejmě zcela bez jakýchkoli poškození. Jinak má přes 3 metry, ovšem přiznávám, zatím nekvetla. Ale i tak je to nádherný strom.
Pestitel. Jasně. Ale to je kultivar se zelenými listy ,jestli se nepletu. To je něco úplně jiného. Ten tady vydrží. Tazatel se ptal na SUMMER a ten je opravdu citlivý na mráz. To je jako porek. Zmzne přes zimu? Někdo bude tvrdit, že ne. Má pravdu - mluví o zimním porku. Někdo řekne, že je to nesmysl. Zmrzne.A má taky pravdu - mluví o letním porku.
Budu se muset všem omluvit, že jsem vás mistifikovala Byla jsem se na ten strom teď podívat. Ty stromy jsou tam dva, jsou rozložité a tak do 2-3 patra. Staré lusky jsou úplně hodně nahoře a mladé jsou nízko. Jsou dlouhé cca půl metru a zkroucené do spirály. A ten strom má obrovské ostny, které se tváří jako větvičky.
A když jsem tak koukala do koruny na ty lusky, někde vzadu v hlavě mi blikla žlutá barva, žluté květy v hroznech. A uvědomila jsem si, že jsem se po tom obrázku lusků dala zmýlit. Moc mě to mrzí.
Teď nemám čas, v pondělí nám mění okna, tak mám jinou práci, ale až čas budu mít, zajdu zkecnout s těma Vietnamcama a zjistím, jaké květy ten strom má.
Omlouvám se, byla jsem zbrklá, unáhlila jsem se v soudu. Hlavně aislim se omlouvám.
Babkazov. Teď jak to píšeš, tak jsem si vzpomněla, že vloni na podzim jsme s vnučkou sbíraly takové lusky ve zdejším parku. Listy byly taky do fialova. Tak tam mrknu a zjistím, co to bylo za strom.
Já právě vím, že albizia je fakt náchylná na nižší teploty. A že je plno zahradnictví, kde tvrdí, že zdejší zimu přežije. Člověk si ji pak koupí a na jaře je zklamaný . Strom je zmrzlý. Ještě tak někde na jižní Moravě, chráněný před větrem, s možností ho před případnými mrazy ochránit. Ale i tak... Je dost drahý na takové pokusy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.