Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Albizia julibrissin

Od: aislim* odpovědí: 14 změna:

Dobry den, mate nekdo zkusenosti s touto rostlinou? Chci si ji poridit na zahradu(summer chocolate) ,ale prece jen je to dost velka investice.. Na internetu jsem ji videla k prodeji pouze na ceske tropy.cz za necele 3 tis. ,coz je ranec, nevite kde bych ji mohla sehnat?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Naši zimu venku nepřečká. Ono těch udávaných -22stupňuC je velice pofidérních. Na teploměru můžete mít -15st, ale kolem rostliny bude foukat vítr a je hotovo. Na zimu je dobré ji dát třeba do nevytápěného skleníku, kde je možnost případně přitopit.

aislim*
hodnocení

Tak to jste me nepotesil..*plac*takze by to byly vyhozene penize?no, co se da delat.Tak ji dam do nejakeho hezkeho kvetinace na zahradu.A pres zimu, staci svetle misto, teploty kolem 10 stupnu?

sebod*

Teplotu může mít v zimě i nižší (dokonce je to i lepší). Tak kolem -5st.C. :)

deyzi

2018 podzim jsem koupila strom albizie julibrissin 2 metry vysoký. Listy ani neopadaly a uschly na stromě. Postupně Zčernaly větve i kmen. Teď na jaře je po ní. Bydlíme jižní Morava vinařská oblast. Tak to je moje zkušenost s pěstováním albizie.

hodnocení

2x

Tento strom je v Ostravě-Zábřehu před Kotvou. V betonové ploše je ohraničená ploška a ten strom si tam v pohodě roste. *hej*Čurají na něho psi, Vietnamci k němu vylévají vodu z vytírání. Má ještě loňské lusky. A letošní také.;) Až půjdu na nákup, utrhnu lusk a pošlu vám ho. Chcete? A třeba si ho vypěstujete. ;) Pošlete mi vnitřní poštou nějaký kontakt, kam mám poslat obálku se semeny.

sebod*

Babkazov. Albizia nemá lusky!

mrkněte na www.plantica.cz/navody/albizia. Píší tady o této rostlině pravdu. To znamená, že naše zimy nepřežije.

rostliny.net/... Ta poslední fotka?

sebod*

Tak to jsem teda *zed*. Tenhle Summer jsem s lusky neviděla. To Ti teda tuhle nádheru v Ostravě závidím. Fakt se divím, že přečká zimu. *nevi*

pestitel*

Nepřežije není zcela pravda. Jde o mikroklima místa. Já sám mám na zahradě v údolí (tj. větší zima, méně teplo v zimě) 6 let Albizzii Ernest Wilson (doporučována jako nejodolnější) a letošní zimu s minimem cca -23 až 24°C přežila skoro bez poškození - zmrzly pouze +-20cm konce loňských přírůstků. Méně chladné zimy jsou samozřejmě zcela bez jakýchkoli poškození. Jinak má přes 3 metry, ovšem přiznávám, zatím nekvetla. Ale i tak je to nádherný strom.

sebod*

Pestitel. Jasně. Ale to je kultivar se zelenými listy ,jestli se nepletu. To je něco úplně jiného. Ten tady vydrží. Tazatel se ptal na SUMMER a ten je opravdu citlivý na mráz. To je jako porek. Zmzne přes zimu? Někdo bude tvrdit, že ne. Má pravdu - mluví o zimním porku. Někdo řekne, že je to nesmysl. Zmrzne.A má taky pravdu - mluví o letním porku.

hodnocení

2x

Budu se muset všem omluvit, že jsem vás mistifikovala *hi* Byla jsem se na ten strom teď podívat. Ty stromy jsou tam dva, jsou rozložité a tak do 2-3 patra. Staré lusky jsou úplně hodně nahoře a mladé jsou nízko. Jsou dlouhé cca půl metru a zkroucené do spirály. A ten strom má obrovské ostny, které se tváří jako větvičky. *bzum* A když jsem tak koukala do koruny na ty lusky, někde vzadu v hlavě mi blikla žlutá barva, žluté květy v hroznech. A uvědomila jsem si, že jsem se po tom obrázku lusků dala zmýlit. Moc mě to mrzí. *plac*Teď nemám čas, v pondělí nám mění okna, tak mám jinou práci, ale až čas budu mít, zajdu zkecnout s těma Vietnamcama a zjistím, jaké květy ten strom má. *klik*Omlouvám se, byla jsem zbrklá, unáhlila jsem se v soudu. Hlavně aislim se omlouvám.;)

sebod*

Babkazov. Teď jak to píšeš, tak jsem si vzpomněla, že vloni na podzim jsme s vnučkou sbíraly takové lusky ve zdejším parku. Listy byly taky do fialova. Tak tam mrknu a zjistím, co to bylo za strom.:)

Já právě vím, že albizia je fakt náchylná na nižší teploty. A že je plno zahradnictví, kde tvrdí, že zdejší zimu přežije. Člověk si ji pak koupí a na jaře je zklamaný *plac*. Strom je zmrzlý. Ještě tak někde na jižní Moravě, chráněný před větrem, s možností ho před případnými mrazy ochránit. Ale i tak... Je dost drahý na takové pokusy.

aislim*
hodnocení

No, pokud bych si ji poridila, tak do zeme urcite nepujde(chudinka), dala bych si ji do nejakeho velkeho kvetinace, ale...Moc me to neuspokojuje,stromy v kvetinacich...trosku depresivni.*sok*

aislim*
hodnocení

To vubec nevadi, dekuji za snahu, cenim si toho!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]