Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidej vadne co s ní?

Od: pegin* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se ppradit s nějakými zdatnými pěstiteli orchidejí co se stalo. Máme už přes rok bílou orchidej paleenopsis a skvěle se ji dařilo.Pořád kvetla a už měla 3 stonky s květy,kvetla v lednu a ted v červnu zase začala,ale odjeli jsme na dovolenou a přijeli jsme a květy měla zvadlé a spodní listy sežloutlé. Zalili jsme ji ale nějak se jí začalo nedařit,jelikož měla už hodně vzdušných kořenů a vytlačovala se, tak jsem ji přesadila do kvalitního substrátu. Pravidelně orchideje hnojím a 1 týdně zalévám,poté vodu vylévám. Už je to týden a orchidej má stále zvadlé květy,ale nežloutnou,jsou jen celé zvadlé,listy ovšem začali se vrásčit a jakoby měli vrásky. Orchidej má také odnož a ta zatím prospívá ale nevím co dělat, mám ji všechny stonky ostříhat abych aspon ji zachránila?a nebo nějaká jiná rada?děkuji moc,budu ráda za odpovědi a rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepane*
hodnocení

1x

;)Měla jsem to samé a bylo to zpřelití.Nechala jsem je pořádně vyschnout a vše je v pořádku.Orchideje snáší raději suchou zem, než mokrou.Alespoň ty moje.:D

pegin*
hodnocení

dobrý nápad,asi ji nechám vyschnout a uvidíme.ostatním orchidejím se daří,je pravda že jsem jednou zalila v pátek večer a zapoměla na ně a nechala vodu až do pondělí.možná to byl kámen úrazu.

karina*
hodnocení

0x

pegin, nejsem, jak už jsem tady psala expert na kytky,ale ze zkušenosti vím, že dokud jsem se pečlivě a pravidelně o orchidej starala, vypadala asi jako ta vaše a vykvetla jen v březnu na chvíli. Teď už dostává péči sporadickou, zaleji ji 1x za 3 - 4 týdny pouze až když chudák vysychá do ozdobného květináče ( ne do hlíny) a kvete už od vánoc jak divá a listy má vypnuté a zelené. Vzdušnýc kořenů má také hodně, nic neodstraňuji ani ji nepřesazuji. Je to paradox, protože orchidej prý má mít pravidelnou péči a zálivku. Takže se v tom sice nevyznám, ale našla jsem fungující systém *smich*. Karina

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]