Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnědé skvrny na meruňkách

Od: malvinka*

Dobrý den,

moc prosím ráda bych se zeptala odborníků. Dostala jsem meruńky a tak nějal se mi nepozdávají. Mají tmavé velké hnědé skvrny u stopky, vizuelně budí dojem jako pomačkané. Ale skvrny jsou spíše suchého rázu na některém plodu se vyskytuje i strup. O jakou chorobu se jedná?

Prosím, poraďte jsou vhodné ke konzumaci?

Dá se nějak ošetřit strom?

Děkuji M.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

brunecova*
hodnocení

2x

Malvinko, zkuste vyloupnout pecku. Pokud budou na ní kroužky, tak by se mohlo jednat o Šarku. JE-li pecka čistá, můžou to být skvrny od krup. Určitě jsou jedlé.

sebod*

Malvi. Ještě to může být moniliová spála meruněk. Ale ať je to cokoliv, meruňky jsou jedlé :)

malvinka*
hodnocení

Sebod, tak kyanid v nich zřejmě není *smich* už jsem jich docela slušnou hromádku spořádala a nic se neděje. Jdu si pro další...

malvinka*
hodnocení

Bruncí děkuji.

sebod*
hodnocení

0x

Malvinko. Taky to na meruňkách mívám. Zavařuju, vařím z nich, baštím je za syrova a nic se mi nestalo :). Neboj,můřeš je jíst v pohodě,

malvinka*
hodnocení

Ahojky sebodko, právě nevím co s tím ,,danajským darem,, provést. Hledala jsem na netu jak divá a našla pouze foto podobné, ale né zcela. Tak právě licitujeme co s nimi.

Partner je chce zlikvidovat*nevi*. Brání se, že je to plíseň. Na pohled ano, ale plody jsou tvrdé. Že by za změny mohly rozmary počasí?

sebod*

Ty zaschlé stroupky, to je strupovitost meruněk. Jestli není plod zasažený celý, tak se může baštit. Plíseň bys poznala.

malvinka*
27.07.10 17:31
hodnocení

Děkuji

pepane*

*sok*Malvi tak vypadají?

Stromy napadli škůdci

Podle něj koncem dubna byly vydatné deště a nižší teploty, které byly hlavní příčinou masivního napadení ovocných stromů moniliovým úžehem. Kromě meruněk se to týkalo i višní. Srážky nedovolily provést chemickou ochranu v květu, a tak se naprostá většina úrody zničila.

ceskolipsky.denik.cz/...

doplněno 27.07.10 18:25:

*nevi*Když nevypadají takto, tak nemaj plíseň.*ee*A když vypadají jako tamty tak je můžeš jíst.Pán taky neumřel a sebod také ne.*smich*A ty máš tuhý kořínek.Oloupej si je a neuvidíš ty skvrnky.

doplněno 27.07.10 18:41:

Ty myslíš z mobilu přímo sem, nebo na PC?

Hnědé skvrny na meruňkách
malvinka*
hodnocení

Ne to není ono.

Spíš vypadají takto, ale skvrna je ohraničená.

forum.abecedazahrady.cz/...

doplněno 27.07.10 18:12:

bez ďubiček*haha*

doplněno 27.07.10 18:19:

Vědět jak vložit foto mobilem, tak jej vložím. USB mám jen mobil jsem dostetečně neprozkoumala. Mám jej pár dní. Starý odešel do věčných lovišť.*andel*

doplněno 27.07.10 21:10:

No jo, ale james od roku 2006 nenapsal:D.

Z mobilu na poradte.

rob*
hodnocení

0x

Jestli jich je víc jak metrák, tak bych věděl jak s meruňkama naložit :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]