Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká rostlina

Od: hankas® odpovědí: 15 změna:

Co to bude za rostlinu , Děkuji

Jaká rostlina

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tipovala bych podle listů na OMĚJ ŠALAMOUNEK TUHÝ /Aconitum napellus firmum/. Je oblíbený v zahrádkách, volně ho najdete růst například v Krkonoších a v té přírodě vypadá opravdu nádherně. Jaga.

hodnocení

Tak nevím nevím, uvidíme až to vykvete, pak dám vědět. ;)

limetka*
hodnocení

2x

Tak především - na každé z fotek je jiný druh rostliny, na prvním ostrožka, to druhé je možná oměj.

jorgito
Na 1obrázku není ostrožka, ale oměj, před květem težko určit jaký, ale podle listů bych řekl aconitum x cammarum (oměj zahradní), květy bude mít matnější modré až tmavomodré a neudělá úzké husté laty, ale řidší širší hrozny, výška +-150cm, oproti šalamounku jedovatost nižší, ale i tak smrtelná (hlavně mladé malé hlízy v zimě -diterpen.alkaloid akonitin : DL- 1-6mg (nervioso veneno - neurotoxin)
hodnocení

Ano máte pravdu, je to oměj,už mi kvete ;)

jorgito
A jaké má ty květy? Zajímá mě jestli jsem ho poznal, protože podobný jsem měl. Teď mám ten bleděmodrý hustě přilehle okvětený s úzkými až 7x vykrojenými listy a kvete mi jen v červenci a místo měchýřků tvoří velké tobolky a nejvyšší kytka měla přes 180cm. Víte co oměj má asi 60rodů, přes 250druhů a kolem 2500variet tak není snadné určit co je který konkrétně zač.
30.07.13 19:30
hodnocení

Jaká rostlina #2
Jaká rostlina #3
jorgito
no tak to vám možná gratuluju, protože zdálky to sice vypadá jako ten zahradní, ale zblízka je vidět, že tvar a barva přilbic je hodně podobná tomu co je v botanický v praze albertově a ten mají odněkud z hor. Možná se pletu, určitě sem všechny ještě neviděl, ale je hodně podobný tomu co roste na horských pastvinach. Máte ho z přírody? Chtěl sem tam dát fotku toho co mam já, ale nejde mi to, škoda.
hodnocení

nevím odkud pochází,ale roste v nadmořské výšce asi 450 m,kousek od Vrchlabí na zahradě u chalupy ;)

jorgito
já na Hanko zapomněl. Tohle je ten můj Omej.
Jaká rostlina #4
Jaká rostlina #5
Jaká rostlina #6

sebod*
hodnocení

1x

Typla bych Ostrožka stračka - Delphinium .

doplněno 10.05.13 20:46:

Nebo Oměj

doplněno 10.05.13 21:37:

Ahoj Limetko *placni*

limetka*
hodnocení

1x

Je to ostrožka stračka.

andrea1*
hodnocení

0x

Mohla by to být i okrasná kopretina.

doplněno 10.05.13 21:56:

Mám ji na zahradě a má stejné listy. Luční kopretina to není, ale okrasná by mohla. Mám i ostrožku.

doplněno 11.05.13 14:38:

tak jsem se byla za světla a za deště podívat a nestačila jsem se divit, jak mi okrasná koeretina "vyletěla" zay ty dva dny co jsem ji neviděla. Máte pravdu.Ona to není. Ale zjistila jsem, že ta druhá ostrožka, co mi kvete až s prvníma mrazama modrofialově, je oměj a dokonce siněw jedovatý. Také se ještěw nabízí pryskyřník a rostlina, která kvete jako sléz, ale má jiné listy. Tato mi kvete roky u zdi a přikládám foto.

doplněno 11.05.13 14:44:

Omlouvám se za překlepy a vidím to také na tu oměj nebo pryskyřník, to se pozná, až to vykvete. Zdravím.

doplněno 11.05.13 16:20:

Sebod, ten smích beru. Tu zeď ne, to bolí.

Jaká rostlina #7
sebod*

Kopretina to na 100% není *stop*

doplněno 10.05.13 22:01:

andreo. Kopretina to není ani náhodou. Listy má možná trošku podobné, ale není to prostě ona. Zítra za světla se jděte podívat, jaký je mezi listy těchto dvou rostlin rozdíl.

sebod*

Andreo. Pryskyřník to na 100% není *zed**smich*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]