Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím nevíte někdo jak na to, aby rajské nerostly moc nahoru? Nejsem žádný zahrádkář, pokusila jsem se letos vypěstovat 8 rajských. Dala jsem k nim 2metrové hliníkové tyče, pravidelně v záhybech zaštipuju, 2xdenně zalívám, týdně hnojím, rozpustným hnojivem ve vodě, přivazuji. Mají spoustu květů a malých zel. plodů, ale strašně rostou do výšky. Už jsou vyšší než ta tyč co je drží, a nic delšího doma nemáme. Už jsou vyšší než plot, bojím se je uříznout, aby nezahynuly. Takhle ty rajské budou mít sice hodně malých plodů, ale žádný pořádný veliký rajský. Prosím poradte, děkuji.
Rozhodně vrcholy ustřihněte, stejně by ta nejmladší rajčata už nedozrála a rostlina bude moci svou sílu věnovat vývinu a dozrávání nižších hroznů plodů. Obecně se doporučuje zaštípnout vrchol tyčkových rajčat přibližně nad čtvrtým květenstvím. Mně je to líto, občas nechám i páté patro .
Mockrát děkuji za radu, ale co je to to květenství, to zn. jako čtvrtý list, nebo čtvrtý květ, patro, jak se to pozná, jsem úplnej amatér.
Patro - to je vlastně ta větvička s rajčaty. Větvička s rajčaty se nechá CELÁ. Ale na hlavním výhonu (stonku), napočítáte čyři tyto větvičky s výhony a nad tím odříznete. Ale toto je velmi obecná rada. Například v teplých oblastech můžete mít těchto pater klidně šest - sedm. Naopak v chladnější oblasti nedozrají ani ty čtyři patra. Dále záleží, KDY jste rajčata vysazovala, JAK byly sazeničky vysoké, ale také jaké je zrovna počasí apod. Vzhledem k teplu jaké je a jaké má ještě být, bych se nebála ponechat více výhonů. V tomhle teple budou rajčata zrát dost rychle. A nehledejte v tom žádnou vědu. Chce to hodně zálivky (NE na list), sluníčko, trochu toho hnojení a můžete se těšit z rajčat
Vůbec nic se nestane, když vrchol uříznete a "nepustíte" je výš. Moc záleží na tom, jakou odrůdu jste si koupila. Někdo by byl třeba rád, že mu takhle narostou
. A že tam máte zatím jenom malé plody.. On ten letošní rok moc rajčatům nepřál (aspoň tady u nás). Sazenice takové nijaké
, rajčata nechtěla dozrávat
. Jestli máte víc takových krásných sazenic, tak některé uřízněte a některé nechte růst. Já vždycky dlouho na podzim , kdy už rajčata venku nedozrávají, uříznu celou sazenici ( nebo její část ) a i s rajčaty pověsím někam do chladu, tmy a maličkého vlhka :D. Je na to dobrý třeba sklep, nebo studna
. Rajčata tam pomaličku dozrávají a já je "trhám" ještě kolem vánoc a jsou jako čerstvá
Pokud sis koupila odrůdu tyčkovou,vyznačuje se vysokým vzrůstem.Kromě toho, za každým listem vyrůstá boční výhon,který bývá poměrně slabší.Všechny nelítostně vylamuj.Pak roste jen hlavní terminál a ten má za každým třetím listem hrozen květů a pak plodů.Když doroste až do pátého patra(rozumí se počet květních hroznů),celý stonek se už nenechá dál růst a protože to obvykle bývá už na podzim a rajčata by už nedozrála,za pátým květem se stonek zastřihne.
Lépe je pěstovat jen keříčkové odrůdy,které vyrostou jen tak metr a a ty se nechají růst i s bočními výhony,maximálně se zredukují,aby nebyly příliš husté.
JABRAKA
Jabraka. To bych netvrdila, že keříčková rajčata jsou lepší. Tyčkové nebo keříčkové. Každý z těch dvou má svoje plus a mínus.
Koupila jsem si 4 odrůdy vestfálské a 4 odrůdy sparta nebo spartak už nevím. Tak jak to měli v zahradnitství byly malinké, nikoho jsem se na nic neptala, nikdo tam ani nebyl na radu. Že takhle vytáhnou jako strom jsem nečekala, ale jdu na ně, dostanou parádní letní sestřih. Děkuji všem za velmi cenné rady, už tomu rozumím tomu patru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.