Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rostou již teď na přelomu května a června u nás v lesích nějaké houby, které jsou dobré k přípravě jídla?
A má teď v tom deštivém počasí smysl vůbec na ně jít, když je tak málo slunce? Vláhu mají ale rostou když je pořád pod mrakem?
A ještě bych byl rád, zda by někdo popsal správný způsob jak se houby sbírají, aby se neponičil podrost, pokud to říkám správně...
děkuji
ZdravíčkoAby jste neponičil "podhoubí,"tak ostrým nožíkem houbu uříznete jakoby těsně nad zemí,chápete?:DSice je pod mrakem,ale před týdnem jsem již našla pár kozáčků,mňááám,ty byly
Mrkněte sem: nahouby.cz/...
U nás si můžete dát teplou bundu, čepici a pršiplášť a vyrazit do lesa, domů si donesete akorát tak klíště. Jahody hnijí ještě zelené a po houbách ani památka.
Houby rostou v tomto období až tehdy, když napřed pořádně naprší, aby les byl mokrý a mohlo se rozvinout podhoubí... z něho potom rostou houby jako z vody, a potřebují hlavně teplo, u nás rostou už po několika dnech s teplotou nad 12 - 13 stupňů v noci. Myslím, že samotné sluníčko nepotřebují, nemají listy, nepotřebují fotosyntézu... jsem ale laik, nepátral jsem po pravdě... sluníčko je dobré pro houbaře, mají lepší přehled, houby jsou lépe vidět, hlavně v listí, na jehličí to není takový problém...
takže jsem z hub doma, v lese nebylo ani živáčka, bylo pod mrakem, pošmourno, až když jsem lezl do auta, vylezl také Punťa. Oči mám vykoukané, krk vykroucený, záda necítím, nohy uchozené a boty navlhlé... ale koxy a kolena se při nastupování do auta ani neozvaly, takže jsem je zřejmě dobře rozpohyboval, a také plíce jsem dobře proventiloval... musím jen udělat inventůru, zda na mne nedostala chuť opětovně klíšťata s boreliózou, využiji ke kontrole moji vílu, s nadějí, že při bližším ohledání mého těla na mne dostane chuť pro změnu zase ona...
dnešní úlovek nic moc, jen 12 kozáků mrňavých a větších, dva klouzky a pár, které ještě musím identifikovat...moje víla je upraví možná na smetaně, možná jen s vajíčkem... nechám se překvapit. Jsem zvyklý na lepší úlovky, ovšem pršelo jen před nedávnem, takže si ještě počkám... za tu krásnou procházku lesem to stálo...kukačky počítaly o duši, takže se asi hub ještě dočkám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.