Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrazit již na houby nebo počkat?

Od: houbar odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, rostou již teď na přelomu května a června u nás v lesích nějaké houby, které jsou dobré k přípravě jídla?

A má teď v tom deštivém počasí smysl vůbec na ně jít, když je tak málo slunce? Vláhu mají ale rostou když je pořád pod mrakem?

A ještě bych byl rád, zda by někdo popsal správný způsob jak se houby sbírají, aby se neponičil podrost, pokud to říkám správně...

děkuji :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

5x

Myšlenka,že se houbám ublíží,když se poškodí podhoubí,je zcestná a nepravdivá.Naopak,když se nechá část houby v podhoubí a to začne hnít,bakterie se rozšíří po celém podhoubí.Proto houbu vykruťte i s kořínkem ven a teprve potom očistěte a vložte do košíčku.

JABRAKA

Jejdáá,tak to dělám špatně *hi*

hodnocení

2x
Tak tak, jak píše jabraka!
Celou nohu ven!
Nejen že nepoškodíte podhoubí, ale nepřipravíte se ani o ten požitek z radostného a láskyplného pečlivého čištění a škrábání nohy dočista do čista! Při tom čištění máte čas na pokojné ohlížení se po dalším úlovku.

hodnocení

0x

Zdravíčko:)Aby jste neponičil "podhoubí,"tak ostrým nožíkem houbu uříznete jakoby těsně nad zemí,chápete?:DSice je pod mrakem,ale před týdnem jsem již našla pár kozáčků,mňááám,ty byly:-PMrkněte sem: nahouby.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

U nás si můžete dát teplou bundu, čepici a pršiplášť a vyrazit do lesa, domů si donesete akorát tak klíště. Jahody hnijí ještě zelené a po houbách ani památka.

sebod*

Nerozepisujte se tady o tom, jak se houdy sbírají *cert*. Koukejte napsat, KDE rostou *klik* a já beru košík a už tam běžím *bezim**smich*. Týha, takovej pěknej hříbeček posazenej v mechu *ua*

doplněno 31.05.13 19:18:

Jirko. To je úžasná fptka :D

doplněno 31.05.13 19:19:

...fotka...*zed*

hodnocení

0x

Nalezeno po velikonocích.

Vyrazit již na houby nebo počkat?

hodnocení

0x
U nás rostou! Za chvíli vyrazím...
Info mám od souseda, co jich plno donesl, a ze stránky nahuby.sk/...
Podobná je i v Čechách
nahouby.cz/...
nahouby.cz/...
doplněno 02.06.13 09:27: Wamp, omlouvám se za duplikát Vašeho odkazu.
Jako zadostiučinění přijměte foto přímo z lesa, těch pár kousků jsem našel cestou na moje místa. Už s prázdnou nepůjdu...
doplněno 02.06.13 09:33: Snad to projde teď, našel jsem řidčí les.
doplněno 02.06.13 09:43: Neprošlo, zkusil jsem ho zmenšit...
Vyrazit již na houby nebo počkat? #2
Hejkale:Vzdyť jsem Vám tu stránku dávno poslala,není vidět?:(

hodnocení

0x

Houby rostou v tomto období až tehdy, když napřed pořádně naprší, aby les byl mokrý a mohlo se rozvinout podhoubí... z něho potom rostou houby jako z vody, a potřebují hlavně teplo, u nás rostou už po několika dnech s teplotou nad 12 - 13 stupňů v noci. Myslím, že samotné sluníčko nepotřebují, nemají listy, nepotřebují fotosyntézu... jsem ale laik, nepátral jsem po pravdě... sluníčko je dobré pro houbaře, mají lepší přehled, houby jsou lépe vidět, hlavně v listí, na jehličí to není takový problém...
takže jsem z hub doma, v lese nebylo ani živáčka, bylo pod mrakem, pošmourno, až když jsem lezl do auta, vylezl také Punťa. Oči mám vykoukané, krk vykroucený, záda necítím, nohy uchozené a boty navlhlé... ale koxy a kolena se při nastupování do auta ani neozvaly, takže jsem je zřejmě dobře rozpohyboval, a také plíce jsem dobře proventiloval... musím jen udělat inventůru, zda na mne nedostala chuť opětovně klíšťata s boreliózou, využiji ke kontrole moji vílu, s nadějí, že při bližším ohledání mého těla na mne dostane chuť pro změnu zase ona...
dnešní úlovek nic moc, jen 12 kozáků mrňavých a větších, dva klouzky a pár, které ještě musím identifikovat...moje víla je upraví možná na smetaně, možná jen s vajíčkem... nechám se překvapit. Jsem zvyklý na lepší úlovky, ovšem pršelo jen před nedávnem, takže si ještě počkám... za tu krásnou procházku lesem to stálo...kukačky počítaly o duši, takže se asi hub ještě dočkám...

cituska*
hodnocení

0x

Taky jsem už vyrazila a rostly jen samí kováři

doplněno 02.06.13 23:14:

Ta pěkná dlouhá procházka lesem stála za ten úlovek

Vyrazit již na houby nebo počkat? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]