Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fytoplazma rajčat - co s tím?

Od: mulisi odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

podle údaje zde na internetu jsem zjistila, že se mi na rajčatech vyskytuje fytoplazma rajčat (nové mladé lístky se začínají kroutit, krní a zbarvují se do fialova). Nevíte někdo, co s tím? Dá se to léčit nebo se musí rostliny zlikvidovat? Nikde jsem se o tom nedočetla, jestli existuje nějaký postřik nebo tak něco..

Díky předem za radu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

0x

Pokud vím, je choroba neléčitelná, rostliny jsou sterilní, neplodí a je nutné je zlikvidovat, aby se choroba nešířila dál. Ochrana je jen nepřímá - odstraňovat hostitelské plevele a nepěstovat dohromady příbuzné plodiny (třeba rajčata, brambory a papriky). Asi bych to rychle vytrhala a spálila, než se vám to po zahradě rozleze víc.

rob*

a nestačí zasažené listy odstranit? (samozřejmě pokud není napadená celá rostlina)

Obávám se, že mám pár rajčat taky zasažených :(

mulisi
hodnocení

Toho jsem se právě bála, ale zatím rostliny kvetou a plodí, tak nevím, jsou krásně velké a je mi hrozně líto je ničit.. Na zahradě nemáme nic, než ty rajčata, terpve ji zakládáme, takže si myslím, že jsem si chorobu musela přinést už na sazenicích, které jsem koupila.. Ale i tak vám moc děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]