Nejste přihlášen/a.
Kolem plotu mám vysázené smrčky cca 1 m vysoké.Jsou krásně zelené,ale na nových větvičkách ze středu výrůstá jakoby půlšiška.Na stromečkách nejsou žadní škůdci jen tyto " bobulky ". Nevím co to je ,prosím poradíte mi?
Děkuji a s pozdravem H.
Nejspíš se jedná o hálky korovnice smrkové - něco jako inkubátor pro vývoj nové generace tohoto hmyzu. Jedná se o mšici, , která naklade vajíčka na mladé výhonky smrku. Sání mšic vyvolá růst těchto hálek, v nich mladé mšice vyrůstají. V létě se hálky otevřou a mšice se přestěhují na modříny. Po pár generacích se stěhují zase na smrky. Dospělá mšice měří asi 2 mm. Budete-li odřezávat neotevřené hálky, omezíte výskyt těchto potvůrek v dalším roce.
zkusím vložit foto - to zas bude boj
...ještě to může být korovnice zelená. Foto se mi nepodařilo vložit , zadejte korovnici do vyhledávače, je tam těch fotek spousta
Jo jo, díky, pepane, to je přesně ten obrázek! Teď doufám že nám tazatel(ka) prozradí, jestli jsme to trefili a jsou to ty výrůstky na jejích smrčcích. Pěkný den! Limetka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.