Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máte zkušenost se srpem na sečení?

Od: cscsc* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost s dobrým srpem - výrobcem - na sečení trávy?

Moje zkušenost je ta, že staré srpy vydržely déle ostré, nový srp musím stále ostřit. Jaký nový tedy pořídit - prosím

o radu.

Děkuji, s pozdravem cscsc

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

0x

Já jsem si tady www.kosimesnadno.cz koupila kosu rakušanku (a mají i srp od stejného výrobce) a jsem s ní 120 % spokojená, ostří se zdá velmi kvalitní a jde s ní kosit (skoro) samo.

doplněno 30.06.10 16:25:

Ještě jsem vám zapomněla napsat, že vám vybraný nástroj za mírný poplatek pošlou už naklepaný - a musím říct, že dobře naklepaný.

lidka*
hodnocení

0x

Asi vám moc nepomohu, i když zkušenosti se srpem a sekáním trávy mám. Máte pravdu v tom, že kulaté srpy se musí neustále brousit. *uf* Jediný srp, se kterým se bezvadně sekala tráva - byl po babičce. Byl ve tvaru malé kosy - ne jako ty kulaté novější. Kouknu ještě na net, jestli se podobný tvar v současné době vyrábí a nebo dováží. *klik*

Tak tento je podobný tvarem, i když o dost dražší, než běžný kulatý: drevorezba.cz/...

a tento je prakticky zcela tvarem totožný: ridex.cz/.... Je jasné, že jistě bude nejvíc záležet na kvalitě oceli. *placni*

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den. Kupte obyčejný "plecháč".Chce to naklepat podobně jako kosu.

jt*
hodnocení

0x

Není divu, že nejlépe seká srp po babičce, jak píše čtenářka v reakci na váš dotaz. Nově zakoupený srp (kosu) bylo třeba nejdříve tzv."naklepat", tj. ztenčit ostří srpu kladívkem na malé kovadlince. Pak teprve se ostří přibrušovalo v průběhu práce brouskem namočeným ve vodě. Ne každý uměl srp správně naklepat, chtělo to cit, aby se kovový kraj srpu stejnoměrně vytáhl a ztenčil ale neroztrhl. Můj dědeček v tom kdysi byl mistr.

jabraka*
hodnocení

0x

V jedné prodejně "vše za 30" jsem koupil za deset - 10 kč - malou kosu,nebo srp,kovová trubka s držadlem a ocelová planžeta,dlouhá 15 cm ve tvaru malé kosičky.Přesto,že mám na zahradě velkou kosu a dva klasické srpy,zjistili jsme,že práce s tímto čínským výrobkem je perfektní.Když jsem to konstatoval,šel jsem ještě pro jednu.Velice dobře se s ní pracuje,zvláště podél plotu,kolem keříku a květin a osekám s ní i plot z thují a smrčky,co mi sousedka zasadila na mé hranici.Pokud Prostě tam,kde se s velkou kosou nehnu,tam rychle zapracuji s touto minikosou.A hlavně s ní seká manželka,která ani s normální kosou neumí.

Pokud ji někdo seženete,velmi doporučuji.

JABRAKA

raadek*
Drive se kosy a srpy zapichovaly do hnoje aby se ztencilo ostri. Kupte si ten srp, ktery radila limetka, ale naklepat a nabrousit ho je opravdu umeni. Na babce to delat asi nebudete a ty ruzne klepače zase tak kvalitne ostri nevytahnou. Hlavne nebrousit bruskou, to srp znicite. Nevim na co ho potrebujete, ale nebyl by vhodnejsi jiny nastroj na sečení? R.

Treba u nas srpy pouzivame na vyzinani travy v lese kolem malych stromku (v lesni skolce).

Nic jineho lepsiho na to asi zatim neni. A jestli jo, tak budu rad za tip.

raadek*
Ja tedy skolku nemam, ale asi 12m neco jako zivy plot ze smrcku vzdalenych od sebe cca 0,5m. Mezi nimi to sekam krovinorezem na pul plynu kulatou strunou 2,5mm. Pri nahodnem styku struny s kminkem se nijak kura neposkodi. R.
blackknives*

Mám s tím velkou zkušenost. Jako své hobby takové kosičky vyrábím. Na webu mám i videa.

www.black-knives.com

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]