Nejste přihlášen/a.
Prosim pomozte, malem me pred chvili trefil slak, pred mesicem jsme prestehovali zahony a jahodnik, ted jdu pro pazitku a z jahodniku si cerni mravenci udelali paradni bydleni, je tam cerno a chodbicky jsou i v zahonech, minuly rok mi jahody likvidoval roztocik a ted tohle...uz jsem si vsimla i msic na rybizech na ruhem konci zahrady a mravenci se produciruji i po nich...prosim poradte, nekde jsem slysela neco o vyluhu z kopriv, bojim se postrikat to chemii, na zahrade behaji nasi dva psi a hlavne tam mame navolno slepice (mravence nechteji bastit), zahonky maji maly plutek, ale obcas se tam nejaka slipka dostane. Dekuji vsem za rady...
Mšice na rybízech máte asi proto, že jste neděla proti nim jarní postřik, když začaly rašit. Nemusí se stříkat chemií, postřik si můžete udělat i sám. Mravence hubím všude, kde mi dělají škodu. Stačí, když položíte na vybrané místo dlažební kostku (plochou). Brzo, nebo po několika dnech jejím nadzvednutím zjistíte velkou přítomnost mravenců a různých chodeb. Okamžitě chodbičky popráším přípravkem (modrý prášek) a dlažbu dám zpět. Není nutné zasáhnout mravence, stačí posypat chodbičky. Takto se nemusíte obávat, že se stane něco vašim zvířátkům.
Já používám tohle:
jsm s tím spokojená... bud cukruju nebo rozmíchám ve vodě a zalévám, cukrování je účinnější. Mám psa, nestalo se mi, že by ho to bud jen zaujalo a i kdyby je to zdraví neškodné. Ale plody bych s tím nesypala.
Pravda je, že mravenci jsou letos velmi akční
Myslite, ze nebude nebezpecne dat to do zahonu s jahodami a hned vedle mam bylinky, je to urcene jen pro objekty, jestli jsem spravne pochopila a nesmej to vubec zvirata...ale dekuji za radu.
není to jen pro objekty a s tou jedovatostí...
pokud mně je známo, tak účinná látka je jedovatá pouze pro kočky a ryby a je běžně účinná v obojku proti klíštatůmpro psy.
Já to kdysi dávno koupilaprvně kvůli mravencům doma a v zahradnictví mi řekli at to nasypu na cestičky, co vedou do domu,tedy ven. Později jsem to sypala kolem jednoho velkého stromu a do záhonů, kde byly mraveniště, jsem to rozmíchavala ve vodě, rozhrnula mraveniště a postříkala mravence, pro ně je jedovaté když jim to ulpí na těle a odnesou si to do mraveniště. Když byly mraveniště opravdu co kousek, tak jsem ho rozhrnula, zasypala a zase zahrnula... nic lepšího mně nenapadlo.
myslím, že stačí zapršet... a bylinky jsou v bezpečí
Mravenci si mšice chovají... tak je dobré je likvidovat
Mám stejný problém,nově založený záhon jahod a už je tam máme taky, pro změnu letos červené...posledni léta jsem použila všechny možné návody z internetu které jsem vyčetla a bezvysledně jedy nemůžu máme psa, tak myslím že jsou prostě nezničitelni,chytří a hooodně pracoviti.Ještě letosudělám jeden pokus zkusim nalepit na tu černou folii co mám pod jahodama nějaké lepici pásky,podobne těm co lepim na kmeny stromů proti mravencům a možná že se třeba na ty pasy aspon pár nalepi.
Vyhodila bych tu folii a jahody okopávala - právě kvůli té folii tam jsou
ten prášek, co jsem na něj dala odkaz, klidně zkuste i se psem, on po dešti zmizí a opravdu ho stačí nasypat do mraveniště a zahrnout.
Pod folii jahody už pěstuji snad 25let,ale až posledních pár let začaly ty problémy z mravenci...i ta varianta už mne napadla,nedávat folii ale ted to nebudu sundávat sazenice už kvetou a jsou vysoké,dám to pryč na podzim.Hezký den přeji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.