Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu.
Loni na podzim jsme postavili rodinný domek, ale plánujeme, že zahradu začneme zakládat nejdříve příští rok na jaře. Na celém pozemku nám teď vesele bují všemožný plevel, který nám sahá až do pasu. Příští rok budeme muset pozemek odplevelit nejspíš chemicky, udělat terénní úpravy a navézt ornici. Ale co do té doby? Je lepší posekat rostliny křovinořezem nebo začít rovnou s chemií? Máte zkušenosti s křovinořezy a jakou značku můžete doporučit?
Předem děkuji za odpovědi.
Zdravím Jano! Nebylo by lepší už letos trochu stáhnout terén včetně plevelu? Jenom srovnat terén třeba Bobcatem? To by nebylo finančně moc náročné. A potom už jenom sekačkou nebo křoviňákem udržovat plochu do příštího roku. No a příští rok navézt kvalitní hlínu, případně ještě dorovnat terén.
Raději bych se co nejvíc vyvarovala chemie na celé zahradě.
plevelem myslíte trávu? Tak na to jsou dobré sekačky. Taková točící věc u země vám to seká a bzučí. Záleží ted´na našich finančních možnostech a také na povrchu pozemku. Baz zajímavosti nejsou Maunfield ( nebo jak se to píše ) a Huskvarna. Pokud je povrch moc hrbolatý a svažitý, tak ruční sekačky ( motorové ).
Pokud začnete s chemii, tak si uvědomte , že s pořádnou dávkou zajistíte, že vám tam za rok taky moc toho neporoste.
Vše má dvě strany. Pohodlná likvidace a krásný výsledek.
Ohledně ornice : pokud plánujete jen okrasnou zahrádku a 30 cm nové ornice tak je to možná jedno. Pokud dáte chemii, nic se nestane, pokud dáte ornici na plevel, budete mit základ dobré půdy ... jak jsme napsal .. každá věc má dvě strany.
Pokud vám to vyloženě vadí, dejte chemii ...
Plevelem nemyslím trávu Povrch je hrbolatý, tak jak zůstal po dokončení stavby, navíc terén je svažitý. Terénní úpravy nás teprve čekají, ale jak jsem psala, nebude to dřív než za rok. Do té doby musíme ten plevel alespoň nějak zkrotit, aby za chvíli nebyl vyšší než dům.
no toť otázka... Asi bych plevel postříkala Roundupem nebo jiným herbicidem účinným na list. Protože ten nezamoří půdu a může tam růst znova i plevel či cokoli jiného. Jestli se vám letos do toho nechce, pokoste to křovinořezem (stačí si vypůjčit v půjčovně, kupovat ho je myslím zbytečná investice). Ale počítejte s tím, že vám letos vyroste znova...
Na jaře bych pak postříkala mladé rostliny, počkala 14 dní než uschnou a můžete navážet hlínu...
Když použijete chemii a dál se o nic starat nebudete, stejně tam zase něco vyroste (při roundapu) a nebo bude všude pusto (při totální chemii) a při seštích bude všude baho.
Osobně jsem na tom stejně, dokončená stavba a na okolí nejsou prostředky. Okolo domu (do cca. 5m) jsem nechal navozit štěrk (pod něj geotextilii, stejně tam bude jednou dlažba) a ostatní terén udržuju pravidelným sekáním (sekačku si stejně musíte pořídit).
Takže bych si být vám pro začátek v úůjčovně půjčil křovinořez (cca. 400-500/den) kompletně vše posekal, pokud to jde, odklidil veškerý stavební "bordel" a lehce terén srovnal tak, aby šlo sekat běžnou sekačkou (na nejvyšší stupeň). Sekačku můžete koupit použitou, který vám pro začátek stačí a když ji pokazíte, tak to nebude tak mrzet (já koupil dovoz ze švýcar za 6000,-, značkovou která nová stojí okolo 30tis. a seká už pět let bez nejmenšího problému).
Jestliže za rok chcete zakládat zahradu, tak letos máte nejvyšší čas nato, abyste na to pozemek připravili. V první řadě musíte pozemek zbavit plevele. Jestliže nemusíte koukat na finance, tak se nebraňte chemii. Ušetří Vám mnoho práce. Takže nyní postříkejte vzešlý plevel Roundapem (prodává se i Kaput - účinek srovnatelný, cena nižší). Zhruba za týden vše posekejte, a pozemek pokud možno vyčistěte od posekaného plevele. Počítám, že někdy koncem srpna se Vám pozemek opět zazelená novým plevelem .Je to způsobeno tím, že většina plevelných rostlin si uchovává klíčivost několik let. Takže znovu postříkat Roundapem , posekat a odklidit. Tak byste měli mít pozemek z nejhoršího vyčištěný. Na jaře udělat terenní úpravy a potom už jen sázet rostlinky a set trávu. Velkým pomocníkem v boji s plevelem je celá řada herbicidů, které zabraňují růstu plevele ze semen. Aplikují se na jaře. Na takto ošetřeném pozemku nevyroste za celý rok jediný plevel. Nijak to však nebrání tomu, tuto plochu osít travou nebo osázet rostlinami.
Ja osobne jsem zastancem chemie. i v tomto obdobi.Nejlepsi je preparat s nazvem RENDOP.Postrikate jim co chcete a tak do tydne,az 14.dnu,vam plevel uschne az do korenu.Na druhy rok na to miste muzete smele sadit treba i jahody.Ja osobne to strikam postrikovacem po poli na podzim a na jaro sadim brambory.
Určitě to sečte, protože jak se vám to vysemení, žádný roundup na semena nepomůže a na jaře vám to zase vyroste. Stejně už je ten plevel velký a nepostříkáte to všechno. takže můj názor je sekat a stříknou to na jaro jak bude plevel tak kolem 15 cm velký, vyhrabat a zaset trávník. nebo všechno na podzim zorat a na jaře začat s úpravama.
Borax. Roundap na semena nezabere. To je listový herbicid - takže musí přijít na list. Ale jak jsem psala výše. Je celá řada herbicidů určená k ničení semen. To je fakt hotová bomba. Na jaře tím pohodíš záhon a kdybys to nechal ladem, tak do podzima Ti tam nevyklíčí jediné semínko, které bylo v době pohození v zemi. Působí to totiž na obal semen. Ten to poškodí a zabrání vyklíčení. Ale takto to působí třeba 14 dní a pak si tam můžeš zasít mrkev nebo ředkvičky a ty už normálně vyklíčí.
Já když klientům připravuji takovýhle pozemky k osázení, tak začínám raději s ročním předstihem. Takže jak jsem psala. Teď ošetřit herbicidem a posekat. Nebo jestli je plevel hodně vysoký, tak pokesat a až maličko povyroste,tak ošetřit třeba Roundapem. Udělat to dvakrát do konce roku. Na podzim udělat alespoň hrubé úpravy pozemku. Když to necháš na jaro, tak je nebezpečí, že tyto úpravy se následně po zimě různě propadnou. Když to připravíš na podzim, tak přes zimu si to krásně sedne, na jaře poopravíš a jeto.
Ono s přpravou zahrady to je jako dříve se stavbou domu. Hrubá stavba a nechat přemrznout
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.