Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trávník první sečení

Od: ivy5® odpovědí: 21 změna:

Prosím proč se musí prvně sekat srpem?Nějak nám to nejde a hlavně se nedostaneme vcšude-není to jen proto,aby nejezdila po trávníku sekačka a strunovkou bychom mohli?děkuji Dále se chci zeptat zda se něco děje když jsme do zeminy nedali písek(tráva nám vyrostla rychle a je krásná a hustá(nemá negativní dopad,když je moc hustá?tj když se dá semen určeným na 20m2 třeba na 8m2?

doplněno 15.06.10 15:18:

A ještěc kdy mohu a musím prvně hnojit?děkuji

doplněno 16.06.10 12:13:

Proč ne strunovkou?Máme ji-Boschz a jelikož trávník je asi 6m2 jinou určitě kupovat nebudeme.Jinak zatím moc děkuji za rady.Budeme po úspěšném založení zakládat ještě jiný kousek-také malý,ale je tam hodně jílovitá zemina-stačí nyní nasypat na to zeminu s pískem-prorostou pak kořínky i tím jílem pod tím?Děkuji moc

doplněno 16.06.10 12:14:

oprava:samozřejmě Bosch. Nebo musíme tu jílovitou hmotu nějak rozrýt než na to nasypeme zeminu s pískem?děkuji-spěchá

doplněno 16.06.10 12:57:

Děkuji a je ště jaký písek?Někde jsem četla,že do betonu,mohl by být i ten jiný(myslím že je jemnější)co je určen do malty?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Poprvé se seká kosou nebo srpem protože sekačka může vytrhat trávu i s kořínky. Ale jestli vám to se srpem opravdu nejde, tak při troše opatrnosti posekáte i sekačkou.Raději ne strunovou. A ať máte pořádné ostří.

Písek se dává pro zlehčení půdy. Takže záleží na tom, jakou hlnu máte. Jestli těžší, jílovitou, tak můžete jednou za čas pohodit po trávníku písek a uleželý , prosátý kompost .

Jestli jste dali víc semene, tak se nic neděje. Budete mít trávník dříve hustý.

sebod*

To je zase individuální. Záleží na kvalitě zeminy. Jestli jste nepřidali hnojivo při přpravě půdy, tak první slabší dávku dejte tak na měsíc starý trávník. Jenom dejte pozor , když budete mít hnojivo, které se rozhazuje, abyste to nedělali v období sucha a velkého tepla. To potom hrozí vypálení trávnku. A jak často hnojit? Nejsem zastáncem přílišného hnojení. Na trávnku poznáte, že potřebuje přihnojit. Někdo musí jednou za měsíc, jinému stačí jednou za sezonu.

hodnocení

Proboha proč raději ne strunovou-máme trávník pár metrů a již jsme ji koupili,tak určitě nechci pořizovat jinou.děkuji

hodnocení

Proč raději ne strunovou-už ji máme a trávník je pár metrů

lerak*

Lepší než srp a kosa, když s tím člověk nevládne je vřetenová sekačka. Ta trávu stříhá. Možná by stálo za to si na první sečení najmout firmu, která má vřetenovou sekačku.

sebod*

Leraku, neblázni. Na těch pár metrů si najímat firmu?

hodnocení

:) no to je opravdu vtipná odpověď-a nešla by náhodou(když je to takový kousek) tam kde nám to srpem nejde(kvůli kamenům ze strany) ostříhat nůžkama?

sebod*

Ivčo, to víš že jo. Opravdu se tak neboj. Kfyž trávě nepoškodíš kořeny, tak toho snese hodně.

limetka*
hodnocení

2x

Nedělejte si s tím žádné starosti, s trochou opatrnosti můžete použít i sekačku, i když se to běžně nedoporučuje, pokud budete sekat za sucha, trávu nevytrháte, ani moc nerozjezdíte. Granulované hnojivo rozhoďte na posekanou trávu za sucha (raději ve velmi malém množství) - tráva nesmí být vlhká, protože pak se granulky mohou přilepit na stébla a popálit trávu. Po posečení a pohnojení trávník důkladně zalijte.

offiska*
hodnocení

2x

My sazeli travnik na konci dubna,vyrostl pomerne rychle..cca 18dni..nejdrive byl ridci,pak nam krasne prselo,a pekne zhoustl..cekali jsme,aby byl dostatecne dlouhy,a zesilily kořínky..a normalne jsme posekali sekackou..a vysledek?travnik je nadherny..a vubec ho sekacka neposkodila..

sebod*

Když budeš opatrná, tak to zvládneš i s tou strunovkou. Jak radí Ti nademnou. Nech trávnk pořádně zakořenit a pak opatrně sekej. U strunovky si dej pozor nato, abys nesekala úplně až u země,

Trávník nezakládáš na jeden rok. Proto se vyplatí na začátku tomu věnovat trošku víc práce. *uf*. Jíl chce určitě zlehčit. Takže zrýt, přidat písek a bylo by fajn dát proleželý kompost. Pak budeš mít krásnej trávníček, na který si lehnout je paráda *ua*

sebod*

Lepší je hrubší.Ale jestli máš doma jiný, tak použij ten. Taky mrkni, jestli někdo v okolí neotlouká zrovna omítku.(Takovou tu krásně drobivou. Ne nějaký kusance tvrdý jako beton) Ten dotyčný se toho třeba rád zbaví. A to když přidáš do jílu, tak je to OK.

hodnocení

děkuji-super,zrovna my otloukáme omítku a je to skoro jen písek,teď mi ale manžel řekl,že ještě pod tím jílem je jíl se sutí(vadí to?)-tam půjde pouze o kousek trávy kolem houpačky a trampolíny-žádné lány .-)celkem tak max 4m2

sebod*

No,vidíš to.Ta omítka se krásně hodí. Ne, ten jíl se sutí nevadí. Teda pokud Ti z toho nelezou na povrch kusy cihel *ee*

hodnocení

Ne to nelezou :) tolik tam toho zase není :).Děkuji moic-zatím nemohu hodnotit-prý už jsem hodnotila dost :)to nevím proč nemůžu potvrdit všechny správné odpovědi co mi pomohůli najednou :(

sebod*

Ivčo. Mě o body nejde :).Potěší, to jo, ale není to to nejdůležitější. Tak ať máš krásnej trávník, kde si s dětma užijete plno legrace. Ahojky Sebodka

hodnocení

Děkuji moc moc-tak jsem koukala a 4 m2 to nebudou,je to víc,ale to je jedno,to nic nemění moc děkuji za všechny rady-pomohly nám a určitě pomůžou i každému začátečníkovi.Na to,že jsme to dělali poprvé a nevěděli nám ji chválili jak je na tom kusu co už asi měsíc máme je pěkná a rychle vyrostla-ale to pomohl neustálý déšť a to,že jsme se s tím moc nepárali a jenom semena rozhodily,pak jsem vyčetla,že je to dobře ,protože klíčí na světle-kdo zahrabe do země čeká dlooouho a některá asi nevyrostou vůbec.

hop®

Předem se omlouvám za "rejpanec", nejsem zahradník, ale přesto mne to zarazilo:

Vždycky jsem trávu sel, stejně jako ředkvičky. Sázel jsem stromky nebo předpěstovaný rajský.

Myslím, že je to podobný renonc, jako když bych se zahradníkem mluvil o hlíně, ten má zem, zeminu či humus z kompostu. Hlínu nechává keramikům na džbánky.

;)

limetka*

Máte pravdu hopíku, ale myslím, že je to snadno prominutelný detail, na kterém nemá smysl bazírovat ;)

amidamaru*
hodnocení

1x

Prvni seceni jde i krovinorezem.Doporucuji si ale udelat priprahek,ktery si uccuje vysku sekani.(pod upinaci sroub)1.vyska by mela byt zhruba kolem5.centimetru a vic.Proto,aby se mladatrava zakorenila.Plevel trhat zpocatku rucne,pozdeji staci potrit listky plevelu pripravkem RENDOP.Je i v Tesku.

sebod*

Na plevel v trávě se Roundap nepoužívá.*stop* Je celá řada selektivních herbicidů, ať práškových či tekutých, kterým ošetříte celý trávník . Herbicid působí jen na dvouděložné plevele - např. pampeliška, sedmikráska, bodlák, bršlice. Postříkáte a máte trvávník bez plevele *ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]