Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prasklina na kmenu višně

Od: andrea1* odpovědí: 8 změna:

Letošní zimu praskl kmen u mladého stromku višně. Jde, dle mého názoru, o prasklinu způsobenou mrazem dlouhou 20 cm. Má tento stromek ještě šanci nebo je lepší jej poraziít? Na stromku by se měl udělat "zával", ale jak to bude dále s jeho vývojem? Děkuji za fundované odpovědi.

Prasklina na kmenu višně

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

2x
Jestli je stromek silny, tak to prezije.
Pokud bude zabal kvalitni a nebude do praskliny zatekat a tim padem to tam hnit, tak asi dobre. Prinejhorsim jej porazite na podzim a zasadite jiny.
doplněno 07.04.13 17:57: Mam pocit ze drive se na osetreni podobnych veci pouzival smichany kravinec s jilem. Misto se zaplaclo a omotalo pytlem. Ale mozna se mylim a dneska jsou beztak jine pripravky.

mowla*
hodnocení

2x

Ta fotka skutečně zobrazuje prasklinu z "letošní" zimy? Možná blbě vidím, ale mám dojem, že kalus už je po obvodu vytvořený a naopak obnažené dřevo zvětralé... ;)

No - ta prasklina je hodně velká a hodně nízko, bý to na mně, asi bych po sezóně stromek ´sundal´ a nahradil jiným (kousek vedle).

Pokud se jej ale chceš pokusit zachránit, ´napatlej´ kmen (ránu uvnitř) štěpařským voskem (rozehřát tak na 40°C, aby šel dobře roztírat) a pokud chceš, aby se závalek rozšiřoval a postupně překryl celou ránu, pravidelně ořezávej jeho okraje - bude dorůstat. Jo - pokud je vevnitř některá část dřeva napadená (např. trouchniví), je nutné ji dlátem vyřezat.

andrea1*
hodnocení

Vidíš dobře Mowlo. Ten zával tam již nějaký je. Byla jsem se znovu podívat a je to tak, jak píšeš. Takže koupím štěpařský vosk a udělám to jak radíš. Jinak bych tam na její místo chtěla dát ranní třešeň menšího vzrůstu kvůli omezenému prostoru. Asi Granát. Ten už jsem také měla a odešel kvůli poškozenému kmeni. Tady si ale nejsem jistá, jestli nebyl poškozen strunovkou anebo jestli jsou odrůdy, které jsou choulostivější a na poškození kmene trpí.

Jinak mám ještě jednu zahradu, kde je jílovité podloží. Tam nemá stromky cenu vůbec pěstovat. Ze začátku jdou, pak se růst zarazí, dostanou rakovinu nebo zababčí. Tady se mi nabízí vysvětlení, jestli to není těmi moderními odrůdami. Zdravím a měj se.

mowla*

Měl jsem taky ´jílovitou´ půdu na zahradě - a třešně i višně vydržely tak max 10 let (meruňka a broskev ani to ne) - takže jsem pak rezignoval - a pěstoval jabloně, těm se dařilo, zejména pozdní odrůdy... ;)

Tak ať se zadaří.

michalov*
hodnocení

2x

Hole dřevo dobře zamažte štěpařským voskem a nebo emulzí na stromy a kmen s prasklinou omotejte pevně folii.Dobrá je střečová folie...

hodnocení

0x

Je to hodně nízko. Co až příjde sníh a bude tát a znovu zmrzne a roztaje. Bude do toho zatékat a zamrzat a zapadá to sněhem. Škoda stromku. *sok*

andrea1*
hodnocení

Ještě mě napadá jedna možnost, proč kmen "praskl". V létě, začátkem srpna jak loni, tak předloni, jsem ji prořezávala, aby nebyla koruna tak moc hustá. Že by toto mělo vliv na roztržení kmene? Mám ještě další dva třešňové stromy, u kterých letní prořezání nijak nevadilo. Jsou to již dospělé stromy.

floro*

Ta prasklina je tam minimálně od loňska, čerstvá není. Ale ten strom nějakou dobu vydrží. Dřevo nějakou dobu odolává. My jsme koupili zahradu před 7 lety a ze třech třešní byly dvě prasklé. A to ne takouvou prasklinkou, ale pořádně až do poloviny obvodu kmene a přímo od země. Sem tam to máznu desinfekcí nebo stříknu fungicidem. Dřevo je zdravé a stromy plné třešní. Nerýpat do dřeva a možná bych to ani tím voskem nepatlala, bude se pod tím držet vlhko. Ale příště vybírejte stromky s vhodnou podnoží do těžkých půd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]