Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit.
Koupila jsem si vzrostlý banánovník.Po nějaké době mu začaly hnědnou listy od prostředka,tak jsem ho přesadila do nové zeminy,ale nijak to nepomohlo,tak jsem do té zeminy zapíchla 2 stroužky česneku.Ten mi začal rašit,ale hnědnutí listů pokračovalo.Děkuji Všem za rady
Ptala sem se i tady:
poradna.prochytre.cz/...
Tak pokud mi prosim muzete poradit apson nekde,
Dobrý den, proč jste tam strkala ten česnek? aby nebyl uhranutej? to co popisujete je zapříčeněno suchým vzduchem, průvanem, možná nedostatečnou zálikou? Já pěstuji banánovník tak, že jej mám trvale stát v misce s vodou, když je chladno, tak tam nechávám vody jen minimálně, když jsou vedra tak se snažím udržovat v misce stále dost vody, nevětrám na něj, ani nepouštím ventilátor v místnosti, a když jemně mrholí letní deštík, tak ho vynáším ,,osprchnout,,
Příčina bude asi v dlouhodobě přemokřené zemině, kde začnou uhnívat kořeny. Zkuste banánovník vyjmout, opatrně oklepejte zeminu a pečlivě zkontrolujte kořeny. Pokud najdete nahnilé kořeny, seřežte je až ke zdravým částím. Klasicky zasaďte. Doporučila bych po každém zalití přebytečnou vodu z misky vylévat, zmírnit zálivku a častěji rosit, až do uzdravení. Napište, co jste zjistila.
Ze Zahrádkáře.
Před dvěma lety jsem dostal malý banánovník. Rostl jako z vody, avšak v průběhu minulé zimy se začaly na nových listech objevovat před jejich rozvinutím hnědé skvrny,které hned zaschly. Také starší zbytky listů na kmínku začaly hnědnout. Na jaře již byla celá rostlina téměř zničená. Koupil jsem si tedy novou sazenici v obchodě, ale i na ní se před několika týdny objevily hnědé skvrny. Co je příčinou této poruchy a jak proti ní zakročit,aby banánovník nezahynul?
Odpověď z poradny.
Zahradníci dnes vědí, že banánovníky bývají zamořené bakteriozami. Choroba může v rostlině přetrvávat skrytě i dlouhou dobu, než se projeví / hnědé skvrny na ještě nerozvinutých listech /. Ke vzniku problémů pak vede třeba přelití v zimním období nebo nastydnutí v průvanu. Rostlina se již z takového šoku nemusí vzpamatovat. Plíseň na listových pochvách je jen doprovodný jev. Vědět je třeba i to,že na to nejsou žádné přípravky. Pokud si tedy koupíte další novou rostlinu, můžete jen doufat, že ji nepotká stejný osud.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.