Nejste přihlášen/a.
Po úspěšném vzejití z cibulek se výhonky cibule zkroutí jakoby do kozelce a konce výhonů začínají usychat.Můžete mi poradit řešení?Mockrát děkuji.
S největší pravděpodobností je napadená vrtalkou porovou. Pokud nať cibule důkladně prohlédnete a najdete malé bílé skvrnky / vpichy/ , mohou být drobné, nebo až 1 cm dlouhé,tak je to ono. Vrtalka naklade do natě vajíčka,z kterých se vylíhnou larvy,které sestupují dolů co cibule. Já vždy všechny napíchané natě odstraňuji a pomáhá mi to. Je na to k dostání i postřik. Pokud tam nejsou viditelné vpichy, tak to může být plíseň. Opět pouze ošetřit postřikem. Pro příští sezonu- cibuli chránit netkanou textilií nebo každý týden kontrolovat.
To je buď vrtalka nebo květilka - jedna lepší potvůrka než druhá. Nejlepší ochranou je pokrytí zasazené sazečky bílou netkanou textilií a její ponechání na záhonu cca do půli května, protože v té době tyto mušky kladou vajíčka. Přes tu textilii se tam nedostanou, takže máte cibulku zdravou bez chemie. Letos už to moc nezachráníte, v cibulích nejspíš najdete larvičky a jejich chodbičky, spíše příští sezónu. Mám s touto metodou výbornou osobní zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.