Nejste přihlášen/a.
Počasí přeje alespoň trávě a doufám že budeme i kosit. Kdo mi prosím poradí návod na zhotovení konstrukce na sušení sena
(panák - mandel či jak se tomu říká)?
Děkuji
Myšák
co jsme používali před mnoha lety bylo ze dvou hranolků (něco jako 3x6) nebo půlkuláčků stojny asi asi 3 m dlouhé spojené dalšími 2-3 tak aby dole byly od sebe asi tak 150-200 cm, nahoře asi tak 50-70 cm. Dvě takové se do sebe zaklesly, vzniklo áčko a na ty spojovací vodorovné jsme kladli seno. Na jedno takové áčko se vešel pořádný kus louky. Nebylo to tedy k sušení, ale spíše večer k uschování či před deštěm.
Neumělý náčrtek:
Na sušák máte ještě čas.Používal se většinou na sušení otavy,protože v té době už bývá chladněji.Panáci se dělali z obilných snopů svázaných povříslem. Později se snopky speciálními vidlemi nakládali na vůz a ve stodole se teprve cepy mlátilo obilí z klasů.No já to nezažil,ale má babička a děda,dej jim panbůh věčnou slávu, ano.Na kostrukci stojanů na seno nic není to zvládnete.Akorát seno založit pořádně na první spodní příčky a pak postupně nastavovat až nahoru. A pak se modlit aby nepřišel nějaký "uragán".
Díky všem, řešení se již nabízí, snad chytneme alespoň tři dny po sobě sluníčko. Mimochodem - kdyby někdo chtěl poradit super kosu, se kterou to jde samo, tak jsme koupili na www.kosimesnadno.cz. Kosí s ní moje žena a je rychlejší než já s motorákem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.