Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit konstrukci na sušení sena?

Od: mysak* odpovědí: 12 změna:

Počasí přeje alespoň trávě a doufám že budeme i kosit. Kdo mi prosím poradí návod na zhotovení konstrukce na sušení sena

(panák - mandel či jak se tomu říká)?

Děkuji

Myšák

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Taky jedna z možných variant:

fotoaparat.cz/...

jasenka.com/...

alf*
hodnocení

3x

co jsme používali před mnoha lety bylo ze dvou hranolků (něco jako 3x6) nebo půlkuláčků stojny asi asi 3 m dlouhé spojené dalšími 2-3 tak aby dole byly od sebe asi tak 150-200 cm, nahoře asi tak 50-70 cm. Dvě takové se do sebe zaklesly, vzniklo áčko a na ty spojovací vodorovné jsme kladli seno. Na jedno takové áčko se vešel pořádný kus louky. Nebylo to tedy k sušení, ale spíše večer k uschování či před deštěm.

Neumělý náčrtek:

Jak vyrobit konstrukci na sušení sena?

Nebylo by dobré dát tam ješté šikmo "kosmé břevno" proti skládání se do boku? (Snad to nemusím kreslit, snad je jasné, co mám na mysli.)

barbakan*
hodnocení

2x

Myšáku,víš,jak vypadají zásněžky u silnic,které brání sněhu? Tak takové dvě spoj a máš sušák hotový.Ale pochybuji,že při letošním počasí nějaké to seno usušíš v dobré kvalitě.

alf*

na ty by toho moc nedal, mají moc husté laťování.

barbakan*

Není problém co druhou lať vyrazit.*jasne*

hodnocení

0x

Říká se tomu sušák, alespon u nas to tak bylo, ale nějak se ptám proč to chceš dělat? Není lepší sušit seno klasicky?

kohout*
hodnocení

0x

Na sušák máte ještě čas.Používal se většinou na sušení otavy,protože v té době už bývá chladněji.Panáci se dělali z obilných snopů svázaných povříslem. Později se snopky speciálními vidlemi nakládali na vůz a ve stodole se teprve cepy mlátilo obilí z klasů.No já to nezažil,ale má babička a děda,dej jim panbůh věčnou slávu, ano.Na kostrukci stojanů na seno nic není to zvládnete.Akorát seno založit pořádně na první spodní příčky a pak postupně nastavovat až nahoru. A pak se modlit aby nepřišel nějaký "uragán". *smich*

mysak*
hodnocení

Díky všem, řešení se již nabízí, snad chytneme alespoň tři dny po sobě sluníčko. Mimochodem - kdyby někdo chtěl poradit super kosu, se kterou to jde samo, tak jsme koupili na www.kosimesnadno.cz. Kosí s ní moje žena a je rychlejší než já s motorákem *smich*

barbakan*

Tak rakušanku mám ještě po dědovi,jen už je dost vybroušená,ale seče jedna báseň.

barbakan*

Tak jak se podařilo usušit seno?*slunce*

mysak*
hodnocení

Dík, povedlo se. Konstrukci jsem sice udělal trochu velkou (bočnice áčka 2,5 m, příčné laťky 2,5 1,5 a 1 m), fungovala ale perfektně a seno je pod střechou. Jen teď počasí nepřeje. Měj se. *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]