Nejste přihlášen/a.
Mám lopatkovce už asi 3 roky, pořád byl v pohodě, rozrůstal se a často kvetl. Najednou mu ale začaly slábnout listy a postupně černají, ale neusychají, vypadají spíš zvadle. Nechápu to, protože jsem kytku nepřemístila a zalévám pořád stejně (pravidelně 1x týdně).
Jako ozdravný zákrok jsem lopatkovce přesadila, odstříhala všechny ztmavlé listy, osprchovala a nastříkla leskem s vitamíny. Od té doby (asi týden) zčernal jen jeden list, ale pořád jsou všechny listy takové změké, povadlé. Je to nějaká choroba? Napadlo mě jestli to nemůže být hnojivem v zálivce?
Spathiphyllum ( lopatkovec ) je choulostivý na přítomnost vápna v substrátu, vyžaduje substrát s kyselejším pH. Vápník jste dodávala zálivkou, předpokládám, že jste zalévala vodovodní vodou? Doporučuji vyndat rostlinu z květníku, důkladně očistit kořenový bal, použít nový substrát pro pokojovky ( měl by být s přídavkem rašeliny ) Pokud nemáte uplatnění pro pytel rašeliny, tak rašelinu do substráu přimíchávat nemusíte. Zalévejte měkkou vodou, destilovanou, nebo dešťovou, nebo jí alespoň převařte...lesk nepoužívejte a napište jaké jste používala hnojivo a v jaké koncentraci?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.