Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mořská cibule - využití

Od: hanakamy* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám velkou mořskou cibuli a okolo plno odnoží. Říká se, že je léčivá zajímalo by mě zda opravdu je a jak se dá vuyžít.

Děkuji za vyřízení.

Kamarýtová Hana

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já jsem slyšela, že je celá rostlina jedovatá!*ee*

doplněno 01.06.10 16:07:

rostliny.net/...

doplněno 01.06.10 16:09:

polgara.cz/...

kohout*
hodnocení

0x

Zvyšuje krevní tlak.Při předávkování to srdce člověka nevydrží a člověk umírá.Už malé množství intenzivně působí tím,že silně povzbuzuje srdeční svaly. Je také udájně močopudná.My ji máme taky.Já vím,roste jako salát.S mou hypertenzí se na ní jen z dálky dívám. :) Hele já bych to nejedl.

marenka*
hodnocení

0x

Zkuste jí využít na obklady ;) Tady jsem našla jeden receptík

Recept na revmatické klouby(záda)

Čerstvě vyrašené, ještě měkké výhonky jedle bělokoré ( ze smrku to není ono ) smícháme s dvěma velkými mořskými cibulemi, lehce namačkáme do lahve od okurek, zalejeme 40% čistým lihem, ve kterém je rozpuštěný kafr ( slovensky gáfor ) - maximální možná koncentrace kafru, v lékárně by to měli namíchat.

Čtyři týdny nechat odstát, scedit. Bolavé místo se tím

namaže

, přiloží se teplý zábal aspoň na hodinu. Zkusit na malé plošce, kdyby mazání pálilo, zředit až do snášenlivosti - počítat s pomalejším účinkem. Při nutnosti lihový výluh naředit se používá k ředění březový nálev!

Po sundání přiložit teplý obklad z nálevu z březového listí - 20 deka čerstvého nebo 10 deka sušeného listí, zalít dvěma litry vařící vody, nechat zchladnout, obklad v tom namočit.

Nálev v tomto množství se dá večer všechen nalít do koupele, vydržet v ní půl hodiny.

Strýc se sotva belhal, babička ho tímhle postavila na nohy!

Upozornění! Lék se MAŽE. Nepít!

lidka*
hodnocení

0x
Také jsem něco našla: e-stranka.cz/...
• Jedna bylinářka mi doporučila k léčbě srdečních potíží mořskou cibuli. Nemohu ji však v lékárnách sehnat. Musím se obrátit do zahraničí, nebo byste o nějakém zdroji v redakci věděli? (Jitka C., Zadní Třebáň)

To byla moc hodná paní bylinářka, asi vás chtěla vyléčit úplně a zcela. Mořská cibule – Urginea maritima – je totiž bylinou prudce jedovatou, takže při nesprávném dávkování byste mohla předčasně klepat u nebeských bran... Mořská cibule se z důvodů jedovatosti v lékárnách neprodává, ale můžete ji koupit čerstvou v květináči jako dekoraci. Drogou je šťáva z cibule nebo sušené listy bílé odrůdy; připravuje se z ní též tinktura.

Drogu lze využít jako kardiotonikum při srdeční nedostatečnosti, zejména tehdy, jestliže je doprovázena otoky. Sušená droga se aplikuje formou prášku: obvyklou dávku činí 3x denně 0,25 g, maximální dávku 3x denně 0,5 g. Aplikujeme 10–15 kapek tinktury 3x denně. Mořskou cibuli však lze aplikovat i zevně – známý je starý recept Bratrstva Růže a Kříže proti ischiatickým bolestem: Půl čerstvé mořské cibule nasekáme nadrobno, přidáme na špičku kulatého nože kafru a 3–4 plátky bílého mýdla (v českém případě Hellada). Vše utřeme s trochou másla na vláčnou mast. Postižené místo zahřejeme u kamen a pak masírujeme uvedenou mastí, aby vnikala dobře do pokožky, načež převážeme vyhřátým silným flanelem. Obvykle postačí několik dní k úplnému zániku potíží.

doplněno 01.06.10 17:42:

A ještě upozornění - na léčivé přípravky se používají pouze bílé cibule, červené se prý používají na likvidaci potkanů.

polgara.cz/...

doplněno 01.06.10 17:47:

Přehlédla jsem, že polgaru.cz již nabídla sabrina - omlouvám se. Tak něco jiného: rendy.eu/...

porodbaba
hodnocení

0x

Dobrý den,

na Vaši otázku odpovídám na základě mnohaletých zkušeností. Ano mořská cibule je léčivá . její šťáva s listů má desinfekční účinky, respektive přikládání jejích listů na malé otevřené rány typu škrábanec, odřeniny, řezná rána atd. umí zbavit nečistot a zamezí tak nebezpečí hnisání a zánětů přírodní cestou bez chemie.

Podpis postupu použití- ošetření: odstřihnete část listu tak ve velikosti rány-zranění, narušíte lekce ostrým předmětem strukturu listu, přiložte list s vytékající šťávou přímo na ránu, lehce přitlačte a připevněte obinadlem nebo leukoplastí. Bude-li cibule účinná se pozná cca po půl minutě, nastane reakce lehké pálení jako když ránu potříkáte desinfekcí. Je to známka, že cibule je správně umístěna a začíná pracovat. Po další 1 minutě pálení ustane, ale ránu musíte nechat zavázanou neméně 2 hodiny , nelépe přes noc. Poté obvaz sundáte- pozor rána bude vypadat dosti odpudivě, ale nedejte na první dojem, nechte ránu otevřenou, aby mohla zaschnout. Po 15 minutách rána zaschne, utvoří se strup a nastává klasické hojení, jen s tím rozdílem, že vše probíhá rychleji a bez následků, netvoří se jizvy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]