Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škodí přísavník tříprstý na dřevě?

Od: michaelakrejci odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, nedávno jsme diskutovaly se sousedkou ne téma "co udělá náš přísavník na jejich dřevěném plotě". Paní sousedka si myslí, že dřevo rostlina naruší a toto potom následně začně propadat hnilobě a tuto její domněnku jí potvrdili i pracovníci v zahradnictví. Já jsem ale četla v nějakém časopise o zahradničení, že tato skutečnost nehrozí, a že rozrostlý přísavník působí navíc jako izolační vrstva - před sluncem, deštěm, atd. Pokud byste mi mohli sdělit, že je to skutečně tak, mohla bych ji ještě zkusit přesvědčit o tom, že bach rostlinu z plotu nemusela strhnout. Možná, že by plot ani nemusela do budoucna natírat ochranným lakem? Moc děkuji za odpověď. M.Krejčí

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Můžete mít pravdu obě. Vzrostlý přísavník skutečně svojím skládáním listů chrání před deštěm, voda po něm stéká jako po taškách na střeše. Vzduchová mezera mezi listím a stěnou domu působí jako tepelná izolace v létě, nepropustí ani sluneční paprsky ani vítr... Bohužel ale jen v čase olistění, protože na podzim listí opadá... a mezi kořínky, respektive přísavkami, a dalšími bylinnými částmi a podkladem se může držet vlhkost z deště nebo sněhu a to zase nedělá moc dobře tomu dřevu.

Kdyby to bylo na kvalitní omítce, tak ještě, ale to dřevo opravdu časem dostane zabrat. Jedině, kdyby to bylo dubové dřevo, tomu dělá voda dobře... ale kdo zase dělá dubové ploty?

Je radost dívat se na podzim na přísavník, který hraje všemi barvami. Nebude asi ale velmi příjemné dívat se celý rok na zachmuřenou sousedku. Co tak si ten přísavník přestěhovat dále od plotu sousedky a nechat ho popínat jen po vlastním plotě nebo pergole?

limetka*
hodnocení

0x

Vzhledem ke špatným zkušenostem, které mám se sousedy, radím, pokud je plot jejich, přísavník odstranit - vyhnete se nepříjemnostem do budoucna. Samotná rostlina plotu sice nic neudělá, ale destičky, kterými se materiálu přichycuje, jsou v podstatě neodstranitelné. Navíc dřevěný plot je třeba občas natírat, před vlivy počasí a houbami ho žádná rostlina dostatečně nemůže ochránit.

zahradaa
hodnocení

0x

No to by mě ti odborníci zajímali.My máme přísavník na dřevě už léta a nic nenarušuje. Nemůžu však říci,že by ho nějak chránil. Možná před mirnějším deštěm,který stéká po listech a nenasákne tak do dřeva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]