Nejste přihlášen/a.
Ahoj, ma nekdo zkusenosti s borovicema? Premyslim o nejake pekne a rychle-rostouci solitere do vetsi zahrady, sire do 7m a vyska max 20m. Na netu nic moc a zahradnici kterych jsem se ptal si malinko protireci a nabizeji mi kultivary ktere jsou zakrsle nebo pomalu rostouci. Diky
Pěkný den, konečně někdo, kdo chce pořádný strom Rychle rostoucí a plně mrazuvzdorná je Pinus peuce, až 25 - 30 cm za sezónu. Potřebuje slunce, nepřemokřené půdy s nižším obsahem vápníku. Pinus schwerinii má krásné dlouhé jemné jehlice, vyžaduje naopak vlhčí půdy, ale také bez vápníku. Pinus strobus (vejmutovka) roste rychle, v deseti letech má až 6 m, ale je vyšší až 35 m (ale to tuž tu nebudem
, Pinus wallichiana je původně vysoký strom, u nás ale podstatně nižší, Pinus rigida u nás doroste do 10 - 15 m. Pinus contorta do 25 m, zajímavá pokrouceným růstem, dobře odolává silným větrům. Nezapomeňte při výběru zohlednit nadmořskou výšku a půdní podmínky na zahradě.
Osobně používám při výběru borovic následující metodu: najdu si okraj borového lesa nebo nějakou solitérní borovici a když se mi líbí její stavba a velikost, vyrýpnu si pod ní malý "semenáček" a ten si přesadím. Je prakticky jistota, že bude za pár let vypadat stejně. Pokud tam žádné nejsou (třeba v nějakém arboretu), vezmu šišku a borovici vypěstuji ze semínka. Není to složité, vyklíčí v pohodě.
Citlivým vyrýpnutím malého semenáčku přírodu nepoškodíte - stejně by nemohl pod velkým stromem pořádně růst a pokud jich tam jsou desítky, aspoň ty ostatní budou mít víc místa. Větší borovice přesazovat nejdou - jejich hlavní kořen vede přímo dolů a pokud ho useknete, borovice už stejně pořádně neporoste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.