Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Usychající túje

Od: tomd* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,mám prosbu o radu.Máme tújky (asi 1.50m) a letos nám začaly schnout a lámat se větvičky.Našel jsem články o škůdcích,ale pokud by měli být okem viditelní tak jsme žádné nenašli.Přez zahrady tu běhají kočky a my kolem tůjek najdeme často rozhrabanou půdu tak se obáváme že tam chodí na toaletu.Sousedce prý takhle vloni odešly její dvě tújky.Neporadil by prosím někdo čím by to mohlo být a jak je zachránit?Pokud se mi to podaří,tak vložím fotky.Děkuji

Usychající túje

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

3x

Kočkama to fakt není... viděla bych to tak na poškození mrazem.

rada - jedině ostříhat a doufat že obrazí...

ukulele*
hodnocení

2x

Dobrý den, je to složité přesně určit příčinu schnutí vašich tůjek. Kočičí exkrementy jsou velice agresivní a mohou být příčinou usychání, obzvlášť je-li jich tam povícero. Doporučuji zakoupit hnojivo na jehličnany a jako doplněk tzv. hořkou sůl, obsahuje hořčík, který je pro tůje, potažmo jehličnany nezbytný...přeji hodně zdaru! ((( nestačí používat hořkou sůl jako jediné hnojivo ))

hodnocení

0x

Schnutí vašich tůjí může být paradoxně způsobeno nadměrnou závlahou tohoto období. Oschlé větvičky již obrost neobnoví, zde tedy není cesty zpět... Možná by stálo za to blíže prozkoumat rostliny, zda nejsou napadeny některou z houbových chorob.

sebod*

Od koček to není. To by musely sedět na plotě a čůrat dolů *sok*. Jak píše strejc - můe to být vlhkem. Ale taky mohou být namrzlé, nebo spálené od zimního sluníčka.

No, já bych zase nebyla tak skeptická, co se týče obrostu. Vše suché dát pryč a vyčkat. Tůje by mohla obrazit.*ua*

sebod*

Od koček to není. To by musely sedět na plotě a čůrat dolů *sok*. Jak píše strejc - můe to být vlhkem. Ale taky mohou být namrzlé, nebo spálené od zimního sluníčka.

No, já bych zase nebyla tak skeptická, co se týče obrostu. Vše suché dát pryč a vyčkat. Tůje by mohla obrazit.*ua*

thuje
hodnocení

0x

To je zaváté. Buď je to houba a nebo spálené od těch koček jak píšete.V každém případě je to na nové rostliny.

sebod*

Nejspíš se jedná o trošku zvýšený opad jehlic. Všechno uschlé opatrně odstraňte (pokud možno nestříhat). Do podzima vše zase obroste.:)

hodnocení

0x

Takto zeschlé větvičky a tak vysoko od země,to bude tím mrazem. Ale pozor! Kočky a pokud máte doma psa, tak hlavně psi, dokážou svým občůráváním zničit nejeden jehličnan. Takto nám doma zničil pes jalovec. Prostříhejte suché větve. Časem tůje obrostou.

martinc*
hodnocení

0x

Jednou jsem měl podobný problém a žádný zvířata nemáme.Tak jsem utrhl několik větviček a ukázal odborníkovi, jenže bez mikroskopu že je to těžký určit,ale všeobecně mi řekl, že k tomu může docházet suchem či naopak přemokřením, dále pak houbovou chorobou a nebo škůdcem. Nakonec i na základě jeho rady jsem tůjky zachránil,ale příčinu neznám doteď. Nejdříve jsem rukou přejel přes poškozené části rostlin,aby opadalo vše poškozené-nestříhal jsem.Pak jsem je přihnojil, doporučil mi na tůje použít přípravek Champion a také použít kapalnou hořkou sůl,jelikož ta se aplikuje postřikem na list,je tak střebávána okamžitě a pro rostliny je to jak doping.Touhle solí stříkám doma vše a i okrasná borovice vypadala po několika dnech svěžeji.No a po pár týdnech začaly větvičky na holých místech zase rašit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]