Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, poradí mi někdo? Loni v létě jsem dostala Phalaenopsis a kvetla až do listopadu, pak začala odkvétat a pak najednou začaly opadávat i listy. Myslela jsem že je to docela mornální a že pak obroste Zalévám jí tak, že jednou týdne ji namočít na 1/2 h do misky s vodou a hnojivem na orchideje, a nic. Ani listy ani květy, jen plná miska zelených kořenů?
Zachráním ji? Děkuji Lada
Je to těžké, ale můžete to zkusit zachránit, i když je dost malá šance, ale v tomto případě nemáte co ztratit. Ještě dodám, že Vám nedoroste původní rostlina, ale může se vytvořit nová rostlinka někde na zbytku původní rostliny, pokud je. Vy píšete , že kořeny jsou zelené a mnoho, takže tady bych nevytahovala ze substrátu, ale spíše bych vytvořila ze špejlí a mikroténového sáčku konstrukci nahoru na rostlinu. 3- 4 špejle zapíchnout do substrátu a na to navlíknout sáček, ale pozor, ne těsně a neprodyšně, ale tak, aby mohl proudit vzduch nad substrátem, ale zároveň, aby se zvýšila vlhkost ateplota u povrchu, kde by mohl vyrazit nový výhon, rostlinu zalévejte jen pokud substrát vyschne, tzn. pokud jsou kořeny zelené, mají dost vhka, to nezalévat, můžete si také zapíchnout do květníku špejli a pokud ji vytáhnete a bude vlhká nezalévat, listy Vám opadaly asi také kvůli velké zálivce. Rostlina by měla být v teple , ale ne na slunci a musí báýt dobře větraná, jinak hrozí plísně.
Potom je ještě jedna možnost, ktertá se používá spíše pokud rostlině odejdou kořeny, kdy se celá rostlina vkládá do sáčku s vhkým spaghnem, zaváže se a na noc se rozvazuje.Zavěšuje se na světlo, ale ne slunce a teplo- je velké riziko plísní.
Ta první možnost je ve vašem případě asi lepší a orchideje se nezalívají podle dnů v týdnu, ale podle stupně vysychání a až na vyjímky je lepší nechat substrát před další zálivkou vždy vyschnout a teprve potom opět zalévat, budou zdravější.Hnojivo stačí poloviční výrobcem doporučená koncentrace tak 1x měsíčně, u orchidejí méně znamená více. Voda dešťová
doplněno 13.05.10 14:06:Oprava sphagnum- rašeliník
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.