Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škodlivost kopru

Od: oldrichholy* odpovědí: 13 změna:

Může mít špatně tepelně zpracovaý kopr negativní následek na zažívací ústrojí? (Gastroenteritida?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kopr jednoznačně podporuje trávení, na trávicí ústrojí má tak vliv dobrý ať už je syrový nebo tepelně upravený. Ne však každému chutná...

kytka*
hodnocení

1x

Kopr nemusíte nijak tepelně zpracovávat, dává se za syrova do salátů, pomazánek , apod. Určitě někdo na něj může mít nesnášenlivost, ale to není tím,že by nebyl tepelně zpracovaný.

lidka*
hodnocení

1x

Já osobně kdybych pozřela kopr, tak určitě dostanu přinejmenším kopřivku. Jsem na něj alergická odjakživa, ale hlavně na jeho vůni. A např. koprovku, nad kterou si celá rodina pomlaskávala, tak jsem v životě neochutnala. Ještě tak ho zvládnu v okurkách, ale raději kupuji okurky bez kopru. A koprovka je jedno z mála jídel, které jsem nikdy nevařila. Takže si myslím, že vaše zdravotní potíže nezpůsobil kopr, ale v této době řádící střevní virózy - nejvíce psali v Libereckém a Středočeském kraji. Zažila jsem ji na vlastní kůži. Jinak kopr je naopak i léčivý, jak jsem se dočetla: balkonovekvetiny.cz/...

Použití kopru vonného

Ke kořenění se používají mladé listy i plody, popř. celé nezralé okolíky. Ty přidáváme do nakládaných okurek, zelí a cibule. Zvláště dobře harmonizuje aróma kopru s mléčnými omáčkami a polévkami, tvarohem a máslem nebo kyselými zálivkami salátů. Právě tak je možné jej používat ke kořenění syrové zeleniny a vařeného masa a ryb. Velmi chutným a jednoduchým pokrmem jsou vařené nové brambory či zelené fazolové lusky s koprem. Pro jeho typickou a osvěžující vůni ho zpravidla nekombinujeme s jiným kořením.
Kopr má i léčivé účinky - působí proti nadýmání, močopudně, proti škytavce a celkově uklidňuje. Obsahuje éterické oleje, vitamíny C a A, minerální látky. Pro zimní období nakládáme nať do octa či soli, můžeme ji i mrazit a sušit - v temnu a suchu při teplotě do 40°C.

kytka*

Lidko, neumím si představit zazziki bez kopru. I když já tedy osobně jinak kopr nemusím.

lidka*

Prostě, co je s koprem není pro mne. :( Jenom o tom píši a už se naskakuje husí kůže. *blee* i když je fakt, že s věkem se i chutě mění, ale u kopru to asi nehrozí. A protože kuchyni "šéfovala" zlatá babička, vždycky to nějak zařídila, že jsem ji nemusela jíst. *tuc*

mil®

Jé to jsem rád, že nejsem sám. Kopr=hrůza a děs.

hodnocení

0x

Špatně tepelně zpracovaný kopr by vám ani nechutnal,chyba bude v zažívacím ústrojí.Kopr lze konzumovat syrový,zavařený,na tepelnou úpravu mražený i spařený.

marenka*

Tak já vařit koprovku, moc bych za to nedala, že by se mi ten kopr podařilo špatně zpracovat *hi*

Jinak k tazatelce. Já to nevylučuji, že Vám po kopru mohlo být zle, aniž by byl špatně zpracovaný. Celý život jsem normálně jedla mák. Škubánky s mákem, koláčky, cokoliv. Asi před rokem jsem si dala makovec a bolel mě tak příšerně žaludek, že jsem myslela, že se mi v něm dělá díra. Jak když mi ho něco rozežírá. Máku jsem to nepřisuzovala, dokud jsem si o týden déle nedala nudle s mákem. Zas ta příšerná bolest.

To samé mi udělala zrnková káva-turek. Do svých 35 let jsem ji pila normálně, pak najednou křeče do žaludku, až jsem brečela a jela na pohotovost, kde mi pomohla NO Spa v injekci. Od té doby můžu jenom instatní kávu. Další věc, co mi tohle dělá je hermelín. Já ho miluju, odjakživa, ale poslední dobou si nesmím dát víc jak půlku a pořádně zajídat chlebem. Takže se hrozím, jakou další potravinu budu muset za nějaký ten rok vyloučit.*bum*

pt®

Mařenko, až odejdou zuby, tak vyloučit vše, co se musí kousat. To nééé, to jen tak pro legraci. *smich* Mařenko, cítím s Vámi, já taky všechno nemůžu. Ale asi mně brzy budou čekat jen kašičky. Teď se omlouvám, že to není odpověď do kopru. PT /stařenka/

sebod*

Brunecova Prosím, jak vypadá špatně tepelně zpracovaný kopr. Třeba u hub to je jasný. Po syrových nebo špatně tep. zpr. může být špatně. Ale kopr? Vždyť ten se jí i syrový. Díky za odpověď ;)

kytka*

Taky mě to pobavilo co se dá kopru špatně zpracovat?*nevi*jo musím se hooooooooodně učit:D

Měla jsem na mysli zavařovaný.Pokud byl nálev kalný,je možné si přivodit zažívací problémy. Pokud vám bylo po kopru zle jenom jednou,stane se, že jídlo prostě nesedlo.

Reakce na mák a kávu i jiné potraviny a nápoje bych přisuzovala momentálně podrážděnému žlučníku. Vše se může uklidnit a třeba i po 10 ti letech znovu vrátit. Jídlo, které vám dělá problémy bych nejedla, nebo nepila. Sledujte jídla, po kterých je vám jakoby těžko - smažená, pečená, mastná. Máte-li po určitých jídlech bolesti břicha, nebo průjem,tak to bude ten žlučník. NOSPA je i v tabletách, účinek se dostavuje zpravidla do 15 minut, tablety je třeba rychle zapít, jsou velmi hořké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]