Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hledal jsem na internetu,jestli existuje břečťan,který by rostl taky na slunci. Našel jsem,že existuje Hedera colchica. Jenže na jednich stránkách je veden v překladu jako Perský břečťan, jinde zase jako Kavkazský břečťan. Někde ho mají jako rostlinu vhodnou na slunce, někde ne. Potřeboval bych poradit, jaký je správný název Hedera colchica, zda může být na slunci a pokud je k dispozici i jiný druh břečťanu na slunce.Děkuji.
Čekal jsem až na vyjádření limetky, která toho opravdu hodně o tom ví... zřejmě i strejc dá něco do placu...
já mám také obyčejný H. helix, roste i na východní a jižní straně, nedělá mu to problémy, i když se všeobecně tvrdí, že břečťan má rád tzv. vysoký stín...
Pokud ho chcete nechat někde porůst, poohlídněte se v okolí nebo u sousedů, a použijte břečťan, který tam roste. Stačí Vám vytáhnout ze země kousky, na kterých jsou skoro vždy kořínky a zasadit. Myslím že všichni, co máme břečťan, musíme přerostlé výhony pravidelně odstraňovat, takže by neměl být problém získat břečťan lacino či zadarmo, nebo výměnou.
Při dostatečné vlhkosti budete i Vy za pár let jeho růst korigovat.
Co se týká názvů a vhodnosti na slunce, názory se liší, záleží například i na překladateli, či umí jen jazyk nebo i ovládá floru jako takovou...
Ano, je pravda, že se obvykle píše, že je to rostlina vhodná pro polostín, ale ze zkušenosti vím, že roste i na náslunných stranách domů (sám jej nemám, má totiž i jisté nevýhody). Druh Hedera colchica se u nás častěji nazývá Břečťan kavkazský. U břečťanů někdy dochází k poškození paradoxně během zimy, kdy mohou být listy popáleny sluncem. Přikládám skvělý odkaz, vztahující se k popínavkám. Stojí za prozkoumání.
web.quick.cz/...
Taktak. Někdy přijdu k někomu na zahradu a žasnu . Rostlina, která vyžaduje plný stín,mokro a mnoho péče, tak roste na slunečním místě, bez vody a jediná péče je, že se pěstitel občas na ni
. To si pokaždé vzpomenu na Modrou chrysantému od Čapka.
No, jsem ráda, že nejsem jediný
, který si s kytkama povídá
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.