Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak tvarovat buxus do spirály?

Od: ola® odpovědí: 11 změna:

Moc prosím, neumím to a přece bych si chtěla vytvarovat buxus do tvaru spirály. Je zatím malý cca 30 cm. Mám ho nechat vyrůst a pak tvarovat, nebo ho začít stříhat už tedˇ?*klik* A jak si mám pomoci, abych byla schopna tu spirálu udělat? Je na to nějaký fígl? Jsem totiž nemehlo a mám strach, aby to nějak vypadalo, roste mi totiž před vchodem*dril*.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

;)

Stříháme
SPIRÁLU

Pokud se vám líbí spirálovitě zastřižené stromky, ale nejste si jisti, jestli byste to zvládli, řiďte se naším návodem. Uvidíte, že je to celkem snadné.
Ideální pro tvarování je zimostráz (Buxus). Má drobné lístky a snadno obráží. Ale pozor, pokud si koupíte některý z kultivarů, jehož výhony rostou široce do stran, například ‘Faulkner’, kužel a následně spirálu z něj uděláte jen těžko. Snadno ho však udržíte ve tvaru koule.
Zimostráz lze tvarovat ve třech termínech. Brzy na jaře, kdy rostlina ještě nezačala růst, koncem června a začátkem září.
Jak tedy na to? Nejprve rostlinu spirálovitě obtočte provázkem. Dbejte na to, aby mezery byly souměrné a počet obtočení proporčně odpovídal velikosti rostliny. Možná to netrefíte napoprvé a budete muset provázek několikrát převázat.
Potom opatrně ručními nůžkami ostříhejte vrchní vrstvu lístků vedle provázku tak, aby bylo zřetelně vidět, kudy linie spirály povede. Pak provázek odstraňte.
Pokračujte ve stříhání do hlubších vrstev, nejprve raději ručními nůžkami. Na konečný sestřih můžete použít akumulátorové nůžky. Ty jsou ideální i na každoroční udržovací řez vytvořeného tvaru.
Pamatujte na to, že skutečně platí známé "dvakrát měř, jednou řež". Během práce několikrát odstupte a podívejte se na stříhaný keřík z větší dálky, tak si spíš všimnete případných chyb a budete je moci včas zkorigovat. Ale nemějte strach, že rostlinu neodborným zásahem zničíte. Pokud vám takzvaně ujede ruka, v podstatě se nic nestane. Chvíli sice budete mít své nepovedené dílo na očích, ale zimostráz brzy obrazí.
Další informace v březnovém vydání Flóry na zahradě.
doplněno 12.05.10 11:05: ..
kytka*

dendro.mojzisek.cz/... Zde je to pěkně popsané, ať Vám dělá parádu pro přicházejíci.*slunce*

sebod*
hodnocení

0x

30 cm? Tak to máš dost času nato, se to naučit. Buxus se do tvaru střihá až v patřičné velikosti. Takže ho necháš zatím růst. Musíš ho ale zapěstovat na kmínek a jeho růst vést do výšky. Nenechat ho jít do šířky. Tak za 6-7 let budeš tvarovat :)

ola®
hodnocení

asi se ptám fakt blbě, ale jak se dělá ,,zapěstovat na kmínek?,,

sebod*

Blbě se ptá ten, kdo se nezeptá:). Takže kmínek - vybereš nejsilnější větvičku, která směřuje k vrcholu , tu jedinou necháš růst. Ostatní ustřiháš. Ten jediný výhon Ti vlastně musí růst jako kmen u jiného stromu. Na tomhle kmínku musíš ze začátku výhonky po celém obvodě zkracovat, tak aby jich narostlo co nejvíce. Víš, Tebou vybraná spirála je dost náročná na "vystřihání". Když budeš mít na kmínku jen pár větviček, tak toho nikdy nedosáhneš. :)

kytka*

Mě se moc tedy zamlouvaly i takto tvarované stromky loni na Zakynthosu, nedalo mi to a musela jsem je vyfotit.

kytka*
12.05.10 12:57

nyní

Jak tvarovat buxus do spirály?
sebod*

Ola. Mrkni na snímek od Kytky. Tam vidíš ten kmínek. A Ty potřebuješ, aby na něm, na celé ploše, rostlo co nejvíce výhonů. A udržuješ je ze zečátku krátké, protože potřebuješ, aby byly vovorovné.

ola®
hodnocení

Ahá*palec*...! od mala, to už chápu, ale pokud bych měla už velký buxus cca 1m a dosud nestříhaný, tak tu spirálu z něj nevystřihnu?*zed*

sebod*

Koukni do vnitřku toho buxusu. Jestli má něco podobného tomu kmenu, tak je postup stejný. Všechno pryč, nechat jen tenhle výhon. Když to uděláš teď, tak do podzima obrazí. Pak na jaře to nové pořádně zastřihnout a potom nechat narůst nové přírůstky. Když kvalitně obroste, tak je možné začít zastřihávat, Ale stejně počítej s tím, že když se dopracuješ až sem, tak Ti u vchodu bude chvilku stát hrozné koště, protože tím tvarováním připravíš keř o část listů. Takže spirála nebude tak krásně zelená, ale bude vypadat jako to březové koště. Teprve časem obroste listama a bude *ua*

ola®
hodnocení

*dril*Bóže můj, já to teda sestříhám jak říkáš*smich*, ale manžílek ten nesmí být doma! raději ho pošlu na *pivo*, když to neuvudí, tak to snad potom přežije*pusa*... Oni ti chlapi, jsou někdy móc cimprlich:D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]