Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to lilijka?

Od: rubbs* odpovědí: 11 změna:

Ahoj, na tuto rostlinu jsem narazil při procházce přírodou. Doma jsem procházel herbáře a nejvíc se podobá lilijce pozdní. Ta je ale s růžovými proužky, kdežto ta moje je má do zelena.

Je to lilijka?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

1x

Tak mě napadlo, mohl by to být - snědek - je jich hodně druhů mám i na záhoně .V přírodě jsou plané a je jich hodně , ale nerostou všude.

pravdomluvny*

Také se přikláním k tomu, že jde o druh snědku.

kytka*
hodnocení

0x

Na lilijku to nevypadá ta nese na každém stonku jen jeden květ. Zde je tomu jinak.

rubbs*
hodnocení

Jeden květ... tak to jsem si neuvědomil.

Ještě přikládám odkazy na mnou zamýšlenou lilijku pozdní

botany.cz/...
hlasek.com/...
biolib.cz/...
biolib.cz/...

doplněno 10.05.10 10:51:

Ještě doplním místo nálezu: v trávě na krajnici silnice poblíž obce Ratíškovice na Jižní Moravě (osaměle rostoucí nebo menší skupiny po několika málo jedincích, na více místech podél silnice)

doplněno 10.05.10 10:52:

Velikost kalichu asi jako běžný modrý zvonek, tj. 3-4 cm na délku.

xta*
hodnocení

0x

řekla bych, že je to medvědí česnek

sebod*

M.česnek to není. Ten má jinak stavěné květy. Navíc jsou drobné. Tady to "neznámo" má květy jednotlivě uspořádané a poměrně velké. Česnek je tak trošku plevel, rychle se rozrůstá. Tazatel však našel semtam nějaký exempář.

kytka*

Tak jsem hledala ,myslím,že by to mohl být tento snědek . Co říkáte? rostliny.prirodou.cz/...

Na medvědí česnek nemá správné listy. *hi*

rubbs*
hodnocení

Tak jsem se díval na toho snědka, ale nenašel jsem úplně stejného. Dost podobný se mi zdá Snědek nicí . ale mají zásadně jiné provedení blizny a pestíků (tvarové uspořádání i barevnost) - tak nevím.

Je to lilijka? #2

rubbs*
hodnocení

Takže uzavírám pátrání _ i když s nejednoznačným výsledkem _ ale to mi už nevadí, s tím nic nenadělám, jsem spokojen

Hledanou rostlinou je snědek nicí (Ornithogalum nutans) nebo snědek hřebenitý (Ornithogalum boucheanum).

doplněno 13.05.10 09:25:

obrázek výše _ snědek nicí (Ornithogalum nutans)

doplněno 13.05.10 09:26:

obrázek ne výše, ale níže _ snědek nicí (Ornithogalum nutans)

Je to lilijka? #3

rubbs*
hodnocení

snědek hřebenitý (Ornithogalum boucheanum).

Je to lilijka? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]