Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Třešně - co jim chybí?

Od: maggie88* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, obracím se na zkušené ovocnáře. Naše třešně jsou už druhé jaro v dost žalostném stavu. Jsou pět let staré, první roky kvetly. Teď už druhé jaro nic. Nejdřív se rozvinou pupeny jen do jakýchsi zelených jakoby zakrnělých lupínků, sem tam listy. Pak po dlouhé době začnou růst listy. Sousedovi dokonce loni ani listy nevyrazily a třešeň odešla. Napadlo mě jedině, že je tu suchá písčitá půda, ale první roky kvetly a to byly menší a tudíž míň zakořeněné. Nebo špatná výživa? Bylo tu pole. Pokud je to výživou, dá se to něčím zlepšit? Prosím poraďte. Děkuji.

Třešně - co jim chybí?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

holubicka
hodnocení

0x

jabraka*
hodnocení

0x

Docela se může jednat i o virovou chorobu Šarku.Před lety napadala pouze modroplodé peckoviny,dnes je prokázána i u řady broskvoní,meruněk,dokonce i třešní.Náchylné jsou velkoplodé druhy.

JABRAKA

limetka*

Tak to je teda, jabrako, pěkná jobovka - dnes jsem naši krásně odkvetlou třešeň prohlížela a v podstatě vypadá podobně jako na fotce tazatelky. A jen sem tam jedna třešínka. Prostě k pláči. Přitom vím celkem jistě, že nezmrzla a včely na ní taky byly. Nemohl předcházející déšť třeba spláchnout pyl, takže včelky se snažily naprázdno? Ale šarka - hrozná představa, tam už by pomohla jen pila a sekera...*plac*

doplněno 07.05.10 13:48:

A nemohla by to být třeba monilioza? S tou už by se nějak chemicky zatočit dalo ;)

maggie88*
hodnocení

Děkuji všem za rady, ale zatím to nevypadá na nic z toho, co radíte. Šarka se projevuje na listech fleky. Našim třešním, když nakonec listy vyrostou, tak jsou úplně normální. Plody posoudit nemohu, protože nekvetou. Už druhým rokem nikde ani kvítek. Vlastně nám nekvetou vůbec žádné peckoviny, ale těm aspoň rostou od začátku normální listy. Moniliozu jsem zažila u rodičů na višních. Ta se zase projevuje zasycháním a odumíráním celých větví. To také není náš případ. Jsem vážně bezradná.

jabraka*
hodnocení

0x

Jsem to ale pesimista!Samozřejmě je třeba nejprve zkusit postřik proti houbám,pak teprve zaplakat!.

JABRAKA

holubicka

Zkroucení letorostů a svinování listů třešní je způsobováno výrazně černou m. třešňovou.

lenoch
hodnocení

0x

Podle fotek se lecos pozná, ale lepší je navštívit rostlinolékaře. Najdou se na seznamech zahrádkářských svazů, mohl by být kontakt i na úřadě, kde je životní prostředí apod. A je i státní rostlinolékařský orgán (asi přes web ministerstva zemědělství).

Ale mých chabých vědomostech - šarka je záležitost plodů, ne tolik listů a květů. Toto bych tipl na nějakou spálu a nebo výživu. Nicméně pokud neznám stanoviště, lokalitu, okolí nevím prakticky raději nic. lepší je najít někoho z okolí.

jabraka*

Lenochu,nerad bych tvůj omyl potvrzoval i v budoucnu,šarka,bohužel,napadá celou rostlinu,na plodech se nejvíc zvýrazní její projev.Strom zpočátku ovoce dává docela nepoškozené,ale postupně se situace zhoršuje.V podstatě je napadena celá genetika rostliny.

JABRAKA

peter*
hodnocení

0x

Dobrý den, máme přešně stejný problém u třešní, stav je do detailu identický s Vaší fotkou. Máte již nějakou představu, co by to mohlo být? Odborníci se více přiklánějí k omrznutí, než k monilioze, Letos nebyly extrémní mrazy. Máme ji třetí rok, první roky byla zcela normální a nyní toto.Děkuji za informaci.

maggie88*
hodnocení

Dobrý den, tak jsem se ještě obrátila na Český zahrádkářský svaz a také Receptář. Odpověď od odborníků je jednoznačná: Je to moniliová spála. Zatímco u višní se projevuje usycháním listů a odumíráním větví, u třešní napadá nejdříve květy. Teprve z květů, pokud je napadení silné a není chemicky ošetřeno, přechází do pletiv stromu a pak může odumřít celý strom. Situace je horší, pokud je jaro studené a vlhké. Na postřik je dobrý Horizon 250EW, jednou před kvetením, podruhé po odkvětu. Ale ani tak to asi nebude žádná sláva, moniliová spála je pěkný svinstvo. Tak držím palce při záchraně.

hodnocení

0x

Nemuze do pudy prosakovat treba nejaka jimka nebo neco jedovateho? Zkusil bych si nechat udelat rozbor pudy a podle toho hnojit, treba po tech 5ti letech jak strom vyrostl, uz mu nestaci ziviny v pude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]