Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme doma nádherně obrostlou garáž přísavníkem tříprstým, ale nyní jsem zjistil, že všechny mladé listy různých velikostí mají hnědé skvrny, které pokrývají i skoro celou plochu listu, jako kdyby byly něčím spálené.Ale žádný postřik se neaplikoval a slunce poslední dobou moc nesvítí, takže nevím. Navíc listy na západní stranu jsou postiženy všechny, na jižní a východní stranu cca z poloviny. Zespodu jsou pak nějaké bílé průhledné kuličky velikosti zrnka písku, které se ale nehýbou, nic poznávajícího na nich není, ale dá se to rozmáčknout. Toto jsem ale pozoroval na listech každý rok a nevím, jestli to má tak spojitost. Děkuji za pomoc při záchraně rostliny.
Podle popisu by se dalo usuzovat na napadení rzí, což je choroba houbového charakteru. Je způsobena vlhkostí při nízkém proudění vzduchu, což by na stěně celkem bylo reálné. Jediným účiným opatřením je, bohužel, jen odstraňování a pálení napadených listů. Eventuálně radikální řez, ale loubinec (přísavník) má velmi silnou schopnost obnovení. Mám jej na pergole také, ale zde, na Valašsku, se lístečky teprvé začínají vyvíjet... Je poměrně důležité v průběhu roku a závěrem sezony provádět sestřih!
doplněno 06.05.10 13:03:Na ošetření je už pozdě, poškozené části je nutné opravdu odstranit!
Zrovna jsem to chtěla napsat je dobré ho zmlazovat ,pak budou výhony vždy pěkné a bez škůdců našla jsem zde doporučení k pěstování, což vám jistě přijde vhod si přečíst zde
Přísavník tříprstý - dekorativní ozdoba fasádyKaligrafie a iluminace | |
... a další soutěže... |
Barbora Roháčová
Oblečte svůj dům do slušivého zeleného kabátku, který v létě ochladí a v zimě nepropustí zimu tak blízko vašemu příbytku.
Právě nyní je ideální doba k tomu, abychom, vlastníme-li domek, zasadili atraktivní přísavník tříprstý.
Jak ho poznáte?
Tam, kde už roste, v těchto dnech obepínají zdi domu jen holé větve, které co nevidět zezelenají a na podzim se lístky zbarví krásně dočervena. Na zimu přísavník tříprstý opadává. Není to tedy stále zelená rostlina - neplést s břečťanem!
Tento keř roste relativně rychle a když se mu dobře daří a má dobré podmínky, tak jeho výhony dosahují délky 15 až 20 metrů. Dokáže skvěle pokrýt fasádu a působí jako dekorativní izolační prvek.
Je to samostatná samopnoucí nenáročná rostlina, která se sama uchytí na zdi pomocí nenápadných výstupků a přísavných destiček, vyrůstajících na konci úponů.
Ačkoli je nenápadný květem, jeho listy jsou velice dekorativní a zdobí dům po dlouhé roky. První rok nečekejme od přísavníku žádné velké zázraky: rostlina potřebuje nejprve zakořenit a uchytit se v zemi.
Sázíme ji co nejblíže domu, aby se co nejlépe a nejrychleji uchytila. Obejde se bez podpěry, kterou bychom jí museli sami vyrobit a nabídnout. Jakmile dobře zakoření, tak už druhý rok mohou úpony dosáhnout poměrně úctyhodné délky jednoho metru.
První rok dohlížejme na to, aby rostlina měla dost vláhy a nespoléhejme na to, že jí postačí tolik vody, kolik dodá déšť. Teprve až budou kořeny dostatečně dlouhé a masivní, tak si najdou samy cestu k vodě. Ovšem zalévejme přísavník i v jeho dospělosti tehdy, pokud budou kořeny zasahovat do záhonů nebo tam, kde se opírá slunce a kde se voda hodně odpaří. Rostlina má tolik listů, že zejména v létě odpaří sama hodně vláhy, a tak je nutné vláhu dodávat.
Keř je to nenáročný a už velice rychle zahrádkáře mile odmění a překvapí svým bujným růstem.
Na podzim se doporučuje provést radikální řez a větve zkrátit, zejména aby neobtěžovaly sousedy nebo nepřekážely ve výhledu z okna. Brzy ale obrazí a najdou si další cestičky ke svému růstu. Přísavník tak dokonale přilne k fasádě domu (garáže, přístavku), že ani velký a nárazový vítr ho nijak nepoškodí. Je to vděčná a krásná ozdoba domů, která i dnes má stále hodně přívrženců. Námitky, že by úpony mohly poškodit fasádu domů, se ukazují jako neopodstatněné
29.04.2008, 20:02 | |
Betyna:Přísavník pětiprstý je sice prý podle názvu přísavník, ale bohužel, ten se nepřisává. Nemá přísavky. Přísavník tříprstý po odpadu listí vytváří jakoby pavučinu ze svých stonků, která na jaře zase obraší. Pětiprstý se musí odstříhnout a začíná růst znovu.Břečťan je stálezelený, ale ukrývá se v jeho porostu neskutečný svinstvo.Prach, pavučiny, suché listí...Každé je pro i proti. |
29.04.2008, 19:00 | |
Mně se přísavník líbí, už jsem měla zakoupený i nějaký speciální, roubovaný pětiprstý, ale nevím proč mi to psi vždycky v nestřežené chvíli vytrhají... tak jsem na to rezignovala. Na druhé straně baráčku máme břečťan a toho si ani nevšimnou... |
29.04.2008, 16:44 | |
Před lety jsem si chtěla nechat obrůst altán.Nevzpomenu si,jak se to jmenovalo.Rostlo to jak blázen,plazilo se to kolem altánu,zvedalo to eternit na střeše,až jsme to museli zničit,vyrvat,vytahat ze střechy.Všude to bylo prorostlé.To jsme si dali. |
29.04.2008, 15:34 | |
Vypadá to opravdu pěkně, jestliže je zeď přísavníkem propletená. Ale pozor, nesmí být zeď líčená vápnem, tak jak bývají venkovská stavení u nás na Moravě. Ta přísavník nepřijme a on nakonec svou tíhou padá k zemi a plazí se po zemi. Přísavky na vápennou zeď nefungují. Tak tomu bylo i na naší chalupě, když jsem vysázela přísavník a nakonec se musel zlikvidovat, neboť zeď byla holá a trávník plný přísavníku. |
Děkuji za bleskovou odpověď. Proti rzi doma preventivně dělám postřik na několika rostlinách. Radikální řez zatím neprovedu,jelikož je přísavník rozvětvený již do 10 až 12 metrů a poškození je na celé ploše. Co se týká odstranění a pálení napadených listů, tak to by znamenalo sběr všech listů,kterých je několik stovek. Proto zkusím provést postřik univerzálním Dithanem a pak další den Baycorem, který je na rez. Bydlím kousek od Pardubic,poslední dobou zde prší,ale i fouká vítr a my bydlíme v otevřeném nechráněném prostoru,takže i při slabém větru je zajištěno proudění vzduchu u něj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.