Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ochránit záhon před trávou ze sečení?

Od: delta® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den!

Mám ráda čisté záhony, vkleče nůžkami obstříhávám kolem nich trávu. Mám ale souseda, který kolem projede sekačkou a trávu mi s ní nahází na ty záhony ( říká, že to jinak nejde a že se nemusím bát, že ta tráva uschne a bude to jako hnojivo ). Pokouší se vždy o mne infarkt. Není s ním jiná domluva. Poradíte mi někdo, jak by se daly ty záhony ochránit - třeba nějakým plůtkem, igelitem,...Jsem zahrádkář začátečník a nevím si rady... Děkuji!

Jak ochránit záhon před trávou ze sečení?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Posečená tráva záhonu jen prospívá. A vidíte ji jen vy ;) Náš tata sypal posečenou trávu na záhonky schválně, říkával, že krmí žížaly :D Ale vpodstatě po zavadnutí ji zapravil do země při kypření půdy a hnojil ji. Také používal hodně "zelené hnojivo", sel a zapravoval do půdy.;)

sanyo*

Myslím, že jste vůbec nepochopila, o co tady vůbec jde, nikdo neříká, přece, že to půdě neprospívá, a tady jde přece o princip, chápete-li co to je.

sebod*

sanyo. Babča to pochopila. Ale prostě napsala, že když nejde o život, tak netřeba se kvůli tomu nervovat. A že záhon s namulčovanou trávou vypadá lépe, než záhon holý. No a navíc je to ještě užitečné. Nejen že je to hnojivo, ale pod mulčem neroste žádný plevel a tak tazatelka bude mít krásný záhonky bez plevele ;). Jistě je to odpověď trošku " z cesty", ale kolikrát člověk kouká na problém jen z jedné jediné strany a nenapadne ho naprosto jiné řešení *ua*

hodnocení

Ještě jeden obrázek

Jak ochránit záhon před trávou ze sečení? #2

sanyo*
hodnocení

0x

A čím to seká - buď seká "strunovkou" a tedy to neumí, protože seká v tzv.opačném gardu, nebo seká sekačkou bez koše ale s vyhazovacím otvorem a zase seká v opačném gardu, takže to by mne zajímalo, co to je za mamlase.Možná by potřeboval vytáhnout z trička jeho vlastním rukávem, protože to nevidím za nic jiného, než za schválnost z jeho strany.

doplněno 08.05.13 12:25:

Způsob sekání - to je základ spokojenosti, jak Vaší tak, i souseda, kterému věřím, že to nedělá schválně. Příspěvky, že se padání trávy na váš záhon neubráníte, nejsou v žádném případě pravdivé, dovolím si tvrdit, že posekám trávu kolem obrubníku vašeho záhonu, a nebudete tam mít ani stebélko. Možná to přeháním, možná, jedno dvě tam asi budou, ale snad ani víc ne. Základem úspěchu je , že "sekáč" musí sekat prostor kolem obrubníku ve směru pomálé chůze, Váš záhon má sekáč po své pravé ruce, sekačkou seká jen zprava doleva a ne zpět, a vytváří si posekaný pruh co možná nejširší, přiští může zopakovat. Je důležité také vědět, že směr otáčení bubnu jeho strunovky, jak popisuji, musí být proti směru hodinových ručiček při pohledu na sekačku shora při práci. Pokud by se buben jeho sekačky točil obráceně, musí zvolit opačný postup, teda sekat od obrubníku doprava, Váš záhon má po své levé ruce. A jedna důležitá rada na závěr - musí zvolit velmi pomalé otáčky. Stačí krátký trenink a bude sekat jak bůh a Váš záhon budu čisťounký. Stačí jen chtít. Přidám jednu fotku, sekal jsem to asi před dvěma dny, připravoval jsem si prostor na další sekání samosběrnou sekačkou, což jsem však nestihl.

doplněno 08.05.13 19:11:

Tazatelka to nepíše proto, že by jí vadila tráva jako taková, vadí jí ( jako každé ženské), že má svůj záhonek defacto zohyzděný naházenou trávou, taky by mi to asi vadilo, že mi kdosi zahází můj odplevelený záhonek.

Jak ochránit záhon před trávou ze sečení? #3
hodnocení

Má strunovku. Je to pán 72let, nemyslím, že to dělá schválně, co by jste mi radil?

pacourek*
hodnocení

0x

častejší sekání částečně pomuže,zvíšení obrubníku,ale na rovinu část trávy tam bude padat vždy

floro*
hodnocení

0x

Tráva v záhonku vám vadí a igelit kolem záhonku by se líbil? :( Posečená tráva opravdu záhonu ani rostlinám nevadí. Odstraňte pod úhlem půdu kolem obrubníků do hloubky asi 5 cm (uděláte takový val, aby nepadala kůra do trávníku) a záhonky namulčujte kůrou ve výšce 5 cm. Záhonky budou upravené, nebudou zarůstat trávou, nebudete muset stále plet a taková trocha napadané posečené trávy nebude vidět.

skrap*
hodnocení

0x

Nertuším proč? Ona ta tráva tedy pokud není zrovna ve stavu kdy je plná semen opravdu neškodí a ve větším množství ba dokonce pomáhá proti zaplevelení

hodnocení

Ale vypadá to nevábně...

floro*

Tak tam dejte tu kůru a nechte to celé porůst kobercovými trvalkami. Neustálým opokáváním a pletím to nikdy nezaroste. Nevábně a nepřirozeně vypadá holá půda nedejbože zelený plastový obrubník okolo.

sebod*

Floro. Mluvíš mi z duše. "Holý" záhon a sem tam kytka - podle mě to také nevypadá nejlépe. Navíc taková půda se na slunci příliš zahřívá a tím pádem to ani rostlinám nesvědčí.

koukolik
hodnocení

0x

Pokud tazatelka považuje stébla trávy na záhonku za tragédii vedoucí až k infarktu, může se se sousedem domluvit, že si trávník kolem svých záhonků poseká sama. Tím mu zároveň ukáže, jak se to má dělat a on se pro příště poučí.

hodnocení

Děkuji vám všem za odpovědi. :) koukolik= trávu okolo záhonu si sekáme sami, já to okolo obrubníku vkleče zastříhávám nůžkama. Dá mi to práci, ale mám z toho radost, záhonky jsou čisté. A pak přijdu na zahrádku a vidím tu spoušť - no a mám po náladě. Ta tráva není jen na půdě, ale i na květinách, musím to z nich střepávat.

Mi se líbí více mezi květinami čistá vypletá hlína než tráva, i když posečená...

doplněno 09.05.13 14:54:

Soused totiž tu trávu okolo svého obrubníku, co já stříhám u svého nůžkama, vezme strunovou sekačkou a tak to dopadá... *bum*

hodnocení

0x

Pokud vam ta trava vadi,tak neni nic jednodussiho,zahon pred sekanim prikryt lehkou tkaninou na okurky a pak vyklepat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]