Nejste přihlášen/a.
Zdravim všechny co mají rásí zeleň
koupili jsme velký kus pozemku cca 2tis.m2 a chceme vysázet živý plot kolem dokola co moc neopadává a nebo vůbec a rychle roste :D a levně poradíte?
Pokud roste rychle,bude se muset často stříhat.To mějte na paměti.Když píšu často myslím třeba i několikrát za sezonu.Jediným vhodným je thuja malonyana,což je klasická plotovka.Dokonale se zapojí ve sponu a vytvoří jednolitou stěnu.V současné době jí trochu pro mne nepochopitelně vytlačuje Thuja smaragd,která do plotů nění vhodná a navíc roste pomalu.
Po celou zimu si částečně od podzimu udržuje zčervenalé listy Ptačí zob (Ligustrum vulgare), Listy dlouho a částečně udrží také například Hlohyně (Pyracantha). Habr drží částečně suché listy na větvých podobně jako dub.Neroste tak překotně jak o tom píší někteří prodejci,takže nějaký rok uteče než se budte těšit z habrového plotu.
..díky moc za odpověd chtěla jsem se ještě zeptat záleží na nadmořské výšce? jsme z Ústí nad Labem a prej hodně záleží také v jakém prostředí chceme thůje vysázet..
Nejdřív se rozhlédnou po okolí a přizpůsobit se přírodě. Thuja je tak dobrá na hřbitov byť pro maloměšťáka dobrá kdekoliv. Navíc pokud je ten pozemek ve volné přírodě, tak thůja je jak pěst na oko.
Jirbab. Já už těch tůji, coby živých plotů na vesnici či v přírodě mám husinu po celým těle. Je to děs a běs...
zaza. Ten živý plot.Jaký má splňovat účel? Jen vymezit hranici pozemku? Nebo zabránit nevítaným návštěvníkům, aby se na pozemek dostali? Já na Vašem místě bych nasázele všehochuť. Listnáče, jehličňany, keře, stromy. Když si s tím pohrajete, tak za 5-7 let získáte naprosto úžasný "plot", který Vám někde neustále pokvete, někde bude nádherný svým zabervením listí. Bude i krásný v zimě. A nedejte na řeči, že takto zvolený plot se musí neustále upravovat. Jestliže na začátku dobře zvolíte, tak získáte "plot" o který se po těch cca 5ti letech nebudete muset skoro vůbec starat.
jde o to, aby to samozřejmě vypadalo úhledně, ale také účelně z jedné strany fouká hodně vítr, z druhé, aby nebyl slyšet zvuk od vzdálenější silnice kde projíždí celkem často kamioni, jde určitě i o soukromí, protože z každé strany čekáme v nejbližší době sousedy a jelikož je to zahrada kde se bude za 3 roky stavět tak, aby to nebylo moc náročné na pěstování i na údržbu. Asi kdyby to byl listnáč tak se pořídí ten foukač na listí a kdyby to byl jehličnan tak nějaký strojek na rychlejší a né tak náročný stroj na stříhání
ještě se v tom moc nevyznáme prostě, aby si člověk zjednodušil práci. Myslím, že každý živý plot obnáší určitě nějakou práci během let růstu :D ale zase, aby nebyl otrok živého plotu a mohl se věnovat i příjemnějším věcem
Také bych nechtěla opomenout cenu, jelikož jsme v začátcích a je mnoho věcí do kterých se musí investovat
Určitě mě zaujal nápad, vysázet různé typy stromků asi podle stran, podle účelnosti. Jen ještě nějaké tipy, na trhu je jich tolik, že nevím, který dříve a ty ceny uff.
Takže ze strany co tak hodně fouká bych dala ty thůje z té strany jsou i sousedi dál nevím.
Zatím jsem si našla na netu tenhle odkaz na ty thůje zivyplot.shop1.cz/...
Pokud budete kupovat malé sazenice Thuje,tak vezměte pouze řízkovance,protože semenáče jsou nestejné. U malých rostlin se to až tak nepozná,ale jakmile začnou růst,tak některé mohou být řidší,jiné hustší,některé budou mít trochu třeba jiný odstín atd...Do plotu řízkovance a nebo semenáče,ale pak alespoň 150cm vysoké rostliny ,aby byly jasné rozdíly a mohly se vybrat shodní jedinci. Jinak lze mít na nestříhané ploty třeba : Aronie melanocarpa ta dorůstá tak 150cm.Vyjímečně 2m, Rosa villosa ´Karpatia´(dobrá na větrolam) dorůstá slabě přes 2m. Dobrý je třeba Spirea x van houttei.Ten se nechá stříhat,radikálně zmlazovat (výška až 2m).Je znám svým bílým kvetením,kdy vypadá jako by byl zapadaný sněhem. Nádherné jsou třeba Philadelphus,Nebo třeba Chaenomeles japonica s výraznými květy a na podzim s nádherně aromatickými "jablíčky". jako nestříhané ploty na větrolam se hodí i třeba Amelanhier alnifolia...je toho opravdu hodně.Kdybyste byla blíž nabídl bych Vám něco od nás...A na zahradu nějaké ovocné stromky...ať zvolíte cokoliv,neváhej dlouho a sázejte,protože příroda má na vše dost času,takže než vyroste nějaký ten strom či živý plot,nějaký kus života uteče...
Sebodka má myšlenku,že thuje jsou ohavné.Trochu má pravdu,ale další její myšlenka je podstatná.Účel živého plotu.U nás na parcele můžeš vidět všechny typy stromků a keřů pro ploty.Ale my jsme zpočátku oplocení parcely volili docela efektivní způsob.Na pevné kůly jsme natáhli řídké lesní drátěné pletivo(čtverečky asi 15 x 15cm) a pod ně vysadili sazeničky Hedera Helix - břečťan popínavý.Zakrátko porostl ten ošklivý drát a vznikl plot,který je neprostupný i pro větší živočichy.Po čase se před tento plot postupně vysazovaly habry.Dnes je habrový plot už masivní,drát už vymizel a břečťan pomalu také.
JABRAKA.
jabrako. Nedomnívám se, že všechny tůje jsou ohavné. Naopak. Jsou krásné. Jen s živým plotem z nich se musí opatrně. Někde ve městě - nic nenamítám. Ale někde na venkově - někdy to prostě je jako pěst na oko.
A další nedostatek vidím v tom, když několik tůjí v řadě uschne. Prostě tam je potom zub .
No vděl jsem zasazené (dost vzrostlé) Thůja Orientális nějaká forma Aurea. Nádhera. No po jedné ani né moc velké zimě HNUS. Prostě na vykopání.
Oscidentális vydrží víc a myslím že ani nezmrzne. Uschne přes zimu, to ano. Takto jsem viděl přes zimu uschnutý z poloviny docela pěkný stříbrošedý plot z cypřišů.
děkuji všem za odpovědi asi půjdem do toho břečtanu a budeme mít čas na rozmyšlenou. jen si najít kdy se břečtan sází-zřejmně je to nenáročná rostlina. Taky jestli v zimě odpadává a vůbec všechno
zaza. Odkud jsi? Tady v okolí HK je břečťanu plno. Stačí teď hned nadělat řízky, dát do vody. Koncem dubna budou zakořeněný a můžeš sázet. Třeba Tvým směrem někdo pojede a budu Ti je moct poslat.
Pěkný den, píšete celkovou plochu, ale nepíšete, jak dlouhý a široký pozemek máte. Já bych vám dlouhý plot porůstat břečťanem nedoporučovala. Nějaké krátké úseky možná ano, ale ne celou délku. Fakt by ten plot musel být hóódně pevný. Píšete, že ochrana proti větru a hluku - právě proto bych měla obavy, že po zarostení (je to velká hmota) při poryvech plot spadně nehledě pokud ještě nasněží těžký sníh. Navíc vás to ani neochrání od hluku a břečťan roste pomalu. Pokud tam budete stavět, tak si promyslete, jestli je potřeba živý plot po celé délce a ze všech stran. 2tis. m2 je hodně, celou zahradu obývat nebudete, spíš jen nejbližší okolí domu. Živý plot lze vyřešit i jinak než rovnou řadou stříhaných tůjí (když bych brala rozměry pozemku 40x50 m, tak 130 -180 m plotu udržovat tak aby to za něco stálo - znám lepší způsoby jak na zahradě trávit čas). Navíc je důležité dobře to promyslet, aby ten plot zapadal do budoucí zahrady. Já bych vám poradila, aby jste to konzultovali s DOBRÝM zahradním architektem na místě. Ano bude to něco stát, ale nakonec stejně zjistíte, že to tak bude levnější. Jen tak něco střílet od boku jsou vámi vyhozené peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.