Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidi, můžete mi někdo poradit jak se sází mrkev?
A ještě radu zcela praktickou.Na hluboce připravený záhon předloni hnojený,pěkně srovnaný udělám asi 5 cm drážky 15 cm od sebe.Do nich nasypu přesátý kompost dobře rozleželý a celé srovnám.Pak vymačknu slabším prkýnkem drážku a seju do ní mrkev,smíchanou s pěti díly jemného pískuTo proto,že se ušetří protrhávání.Pak to zasypu slabou vrstvičkou kompostu a prkénkem naplocho umačknu.Dobře označím místo řádků a často rosím.Neleju zpočátku konví ,nejlepší je rozprašovač.Až mrkvičky vzejdou,zalévám normálně.Později přidám do zálivky NPK.S jednocením,počkám,až některé mrkve dosáhnou sklizňové velikosti a vyberu je,pokud na některém místě mrkev nevzejde,co nejdříve doseju.
JABRAKA
Tak, vzdálenosti najdete na sáčku se semeny. U mrkve je ale důležité dát si pozor na zeminu, do které se seje. V těžké zemině Vám narostou takové prapodivné patvary. Máte-li takovou zaminu, doporučuji udělat hrůbky, jojo se dělají např, pro brambory (samozřejmě menší) a hlínu vylepšit pískem. Mrkev pak naroste velíká, převeliká . A po stranách hrůbku seju ředkvičku. Využiju tím lépe plochu.
jen pozor na tu velikou převelikou... když nemáte po ruce vnučku, psa, kočku a myš, tak ji ne a ne a nevytáhnete
dobrý nápad od kolegyně s tím hrobečkem, zkusím i já
Mrkev lze sadit od února do konce května,záleží na počasí a odrůdách.Máme mrkev rannou,pozdní i k rychlení,mám ráda i odrůdu BABY.Nemám dobré zkušenosti s výsevem na podzim.Není třeba ani spěchat na jaře,ve studené půdě dloho vchází,ve vyhřáté i za 10 dnů.Já na zrytý záhon na jaře nasypu Cererit,pak záhon zkopám,rozmělním větší hrudky a udělám hrůbky.Naznačím si prkénkem řádky.Semena smíchám s trochou suchého písku,několika semeny salátu nebo kopru,seji mělce do 2cm,zahrnu zeminou a přitlačím prkénkem,opatrně zaliji.Když vzejde kopr,je dobré zeminu mezi řádky zkypřit.Do vzejití mrkve je třeba záhon udržet vlhký,jinak naklíčená semena mohou uschnout.Nedoporučuje se sadit na záhon na podzim vyhnojený hnojem.
Lepší návod ani neexistuje!Cererit je hnojivo bez obsahu chloridů,které mrkev nesnáší.Zem pro mrkev má být hluboká,ne čerstvě hnojem vyhnojená.Semínka ,smíchaná s pískem,umožní stejnoměrně osít větší plochu.Kopr vzchází rychle a lze hned vidět řádky.Je to důlezité pro okopávání a skoré pletí.Zalévat je třeba často,ale jemně,aby se semena navyplavila
Mnoho zdaru a mrkvičky,Brunecova.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.