Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení luční kytky

Od: loxir* odpovědí: 35 změna:

Nevíte prosím co to je za kytku? Roste volně na loukách a je této době poměrně hodně častá. Děkuji.

Určení luční kytky

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

3x

Myslím, že je to řeřišnice luční (Cardamine pratensis), kvete právě v tuto dobu a až do května, okvětní lístky má od bílé přes světle růžovou až po světle lila. Má ráda vlhké půdy.

loxir*
hodnocení

Děkuji moc. Asi to bude ona. Potřebuju to určit do herbáře a nemohla jsem to najít.

atriplex*
hodnocení

1x

Řeřišnice luční

doplněno 20.05.10 00:15:

(Cardamine pratensis L.)
20-40 cm; IV. -VI. Vytrvalá, obvykle nerozvětvená bylina. Listy jsou lichozpeřené, 3-8jařmé. Korunní lístky s tmavou žilnatinou. Plodem je šešule. Eurasijský druh. Hojná na vlhkých loukách až do subalpínských poloh.

kytka*
hodnocení

0x

fotečka není?

jabraka*

Jak je vidět,pouze mizerná.

JABRAKA

jabraka*
hodnocení

0x

Třeba je to zběhovec plazivý

Určení luční kytky #2
kytka*

já jsem to z té fotky tedy vůbec nepoznala*nevi*tady u nás to určitě neroste.

doplněno 24.04.10 18:45:

není to zvadlá chrpa?

kytka*
hodnocení

0x

Loxir, je to ono? Podle Vaší fotky je to oúravdu těžké určit.

Určení luční kytky #3
jabraka*

není to chrpa,ta nemá olistěnou lodyhu.A ten zběhovec?Nevím,ten má zase dole u země široké listy,chtělo by to fotku ale na místě.

JABRAKA

kytka*
24.04.10 19:47

z blízka

Určení luční kytky #4
lidus*

kdepa se vám podařilo objevit chrpu? U nás na poli u chalupy jich vždy bylo i kopretin a vlčích máků ale co se používá jakýsi utrejch na ničení plevelů tak se ztratily.

kytka*

U nás rostou je to krása ,když kvetou vlčí máky, chrpy a čekanky to miluji.

jabraka*
hodnocení

0x

Pěkná fotka,kytko,ale loňská,začíná kvést až v červnu,červenci.

JABRAKA

kytka*

U nás nekvete na louce nic jen "pampelíny"

jabraka*
hodnocení

0x

Limetko,Cardamina to není,je to rostlina brukvovitá a má zcelaq jiné listy.Nikde jsem ji neviděl v modré barvě,snad jen růžové.Spíše je bílá.

JABRAKA

sebod*

Loxir. Je potřeba, aby jste nám tam dával něco pro porovnání velikosti. Nejlepší je část pravítka.

Odkud jste? To je pro určení této rostlinky dost podstatné.

místo nálezu - sušší louka, nebo spíš podmokřená

kytka*

také bych řekla ,že to není cardamina,je úplně jiná

paja*
hodnocení

0x

Limetka má pravdu, dávám bodík.

kytka*

mě připadá,že má úplně jiné lístky*nevi*

sebod*

Paja. Limetce bodík od Vás přeju, ale Cardamine to není ani omylem. Nekvete modře, má naprosto jiné listy a stavbu květů. Fakt je, že je pro mě záhadou, co to je.

marenka*
hodnocení

0x

A není to poměnka?

doplněno 25.04.10 13:12:

bože zase hrubka.*hi*

kytka*
25.04.10 13:09

sebod*

Tak já vám to teda povím *vtip*. Je to ostrožka polní *ua*. Doporučuji ji i na zahrádku. Kvete krásně modrými květy na tuto dobu je ta barva neobvyklá. *sok*

kytka*
kytka*

obrazky.cz/... zde jsou pomněnky

sebod*

Kyti. Pomněnky mají naprosto jiné listy. JE TO OSTROŽKA *bum*. Hledej dál, najdeš ji i s listy - podle toho je lehce poznatelná. Na foto má zavadlé květy, ptoto je těžko k poznání.

marenka*

Sebi, Kytka za pomněnku nemůže, to já *hej*

sebod*

Tak se taky kaj...*modla*

kytka*

To já dala pomněnku aby marenka viděla jak vypadá.*smich*

limetka*
hodnocení

0x

Ne a ne, ostrožka to není ani omylem, navíc kvete až od května - a také úplně jinde - většinou spíše ¨na polích než na loukách - na té řeřišnici trvám a v lila zbarvení i příležitostně vyfotím - záleží to na pH (kyselosti půdy).*slunce*

sebod*

Limetko, řeřišnice má jiné listy. A nekvete modře. Bylo by fajn, kdyby tazatel poslal foto neuvadlého květu. A kdybychom věděli, odkud je. U nás ostrožka kvete začátkem května, přes kopec kde mají chladněji tak kvete po půlce května.:)

limetka*

Sebod - foto bohužel není moc kvalitní a zřejmě i barvy jsou poněkud zkreslené, řeřišnice má trochu jiné listy pod květy a jiné dole. Ostrožka má navíc i úplně jinak postavené květy vůči sobě navzájem. Tady na řeřišnici odkazují i květní kalichy. Nemohla by tazatelka dodat lepší fotku?

doplněno 29.04.10 13:21:

...a ještě - ostrožka je přece SYTĚ modrá...

kytka*
hodnocení

0x

Dneska jsem viděla v jedné zahradě plný trávník této kytičky ,ale byla světlounlince lila je cca 20cm vysoká -byla krásná.

rubbs*
hodnocení

0x

Podle pětice až šestice okvětních lístků (pokud jsem dobře vypozoroval v levé horní části fotky) bych si tipnul následující rostliny (podotýkám ale, že u žádné z nich jsem nenašel specifické listy ve tvaru výběžků až tyčinek nebo alespoň velmi úzké kompaktní listy...)

len rakouský (odmažte si z odkazů mezery)
naturfoto.cz/...

len setý
rozhlas.cz/...

pryskyřník asijský
dumka.info/...

pomněnka
fotoaparat.cz/...

milidc
hodnocení

0x

ahoj... je to Řeřišnice luční v modré barvě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]