Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mravenci- zákaz vstupu na jabloň

Od: esprit* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

Na jabloně nám přes kmen chodí mravenci a nosí mi mšice na listy, takže strom pak málo, nebo vůbec rodí. Přiznám se bez mučení, že nejsem žádný zahrádkář, ale před rokem jsem viděl na discovery dokument o pěstiteli, který ale nepoužíval chemii. Jeho nápad se mi tedy moc líbil. Něčím natřel kolem dokola kmínek a mravenci se otočili a hotovo. Bylo to moc jednoduché a taky si pamatuji, že ta látka byla celkem dostupná. Něco jako pomažre to já nevím, řeknu schválně blbost, medem a hotovo. Tak si říkám jestli tu fintu někdo z vás přátelé nezná. Udělalo by to radost hlavně těm stromům. Dostávají od mšic celkem záhul. Zajimávé, že některé míň a některé skoro vůbec. S postřikama nechci mít nic společného. Všechno jde i jinak a navíc to rodičům ani v minulosti nepomohlo.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

1x

Lepové pásy se mi také neosvědčily, lepily málo a kmínek pod nimi vlhnul a plesnivěl. Poslední dva roky natíráme lepem přímo kmen a stromky jsou mravencůprosté a mšicoprosté. Lep běžně koupíte v zahrádkářských prodejnách.

amidamaru*
hodnocení

1x

ja jsem dlouholety zahradkar.Taky jsem byl dlouha leta proti chemii.Bohuzel v dnesni dobe to uz nejde.To,ze Vam lezou mravenci po jabloni,je důsledek,ze ji mate napadenou mšicema.Ja osobně pouzivam herbicit znacky KARATE.Stoji kolem80,- na 10 litru. Je to proti veskeremu sacimu hmyzu.Rozprasovacem strikam skoro vsechno.Toto pouzivam zjara i proti obaleci jablecnemu.Nejvice vsak na brambory-proti mandelinkam.Jak potom v pribalovem letaku zjistite je velmi univerzalni.

Jak zabijete ty msice,strom se rozroste,mravenci tam taky nebudou a uroda bude velka.

A co se tyce tech mravencu-nejlepsi je posypat obycejnym praskem do peciva(od babicek)Neni to drahe ,ale ucinne.Mravenci se toho nazerou a popraskaji.

papene*
hodnocení

0x

:) Já slyšela nasypat okolo kmene kari.*nevi*

raadek*
Existuji ruzne lepove pasy na kmeny stromu nebo lepidlo Chemstop. O odpuzovaci jsem zatim neslysel. R.

Lepove pasy nevydrzi dlouho, hned se zanesou prachem a pak nelepi. Nejlepe se mi osvedcilo ono lepidlo ktere se nanese spachtli kolem kminku. Vydrzi celou sezonu.

durancea*
hodnocení

0x

Nevěřila jsem, ale loni zkusila - nasypat SKOŘICI (měli jsme plot plný mravenců a stačil mi jeden "zásah" - posyp).

jabraka*
hodnocení

0x

Lepové pásy jsou dobré.Aspoň v počátku.Později začnou mšice létat a mravenci se pak přenosu nemusí zůčastňovat.

JABRAKA

myse*

já si taky myslela, že mšice nalítávají a za nimi pak přijdou mravenci...

Likviduji mraveniště lógrem z kafe - funguje to. ale jestli to zamezí aby lezli na strom to nevím, ale vyzkouším tu skořici...

hodnocení

0x

Kmen stromu lze natřít nevysychavým lepidlem BIOLEP / dříve CHemstop /, zároveň strom ochráníte proti škodlivé píďalce podzimní. Na rostlinách nebo konstrukcích se bariéra zhotovuje natřením prstencem lékařské vazeliny, nebo lepu na hmyz Chemstop Ekofix nad zemí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]