Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat, za je normální, že hvězdníku ještě nevyrostly listy, a to už je jeden stvol odkvetlý a druhý teď rozkvétá, po listech ale ani památky, vyrostou vůbec? Co jsem viděla na internetu obrázky, tak všude byly listy vidět už při výkvětu prvního stvolu. Mám ho čerstvě, koupila jsem ho v marketu. Co myslíte, je něco špatně?
Teri,po odkvětu vyroste mnoho listů,soudě podle bohatosti květů.Rostlina musí vysílenou cibuli opět nakrmit,takže po zaschnutí květních stvolů nech cibuli s listy několik měsíců růst,občas přihnoj a přiměřeně zalévej.Přemístění na chráněné teplé a světlé místo na zahradě by bylo nejvhodnější.v září omez zálivku a nech listy zatáhnout pak se uloží do temna a chladu,než opět vykvete.
JABRAKA
Teri, jakmile Ti am odkétá, tak uřízni stvol. Zbytečně vysiluje cibuli. Zahrádku nepotřebuješ. Dej ho po odkvětu na chladnější místo a přiměřeně zalívej. Voda se NIKDY nesmí dostat do cibule. Víš, on je tady na zákaznících páchán takový podvod. Obchod nepotřebuje, abys cibuli udržela zdravou do příštího roku. Proto jsou cibule infikovány spálou (malé červené flíčky na cibuli), dá se léčit, ale začátečník si toho v počátku nevšimne. Proto často cibule uhyne. Já mám doma 8O cibulí, každou s jiným květem. Kolikrát v obchodě vidím nový odstín, ale z tohodle důvodu ho nekoupím. Už jenom vyměňuji s ostatními prověřenými pěstiteli.
Ten stvol neřezej,Sebod,to je dost závažná chyba,Leckdy se řezem zavlečou do cibule choroby.Pokud nejsou založeny semeníky,zaschnutí stvolu naopak cibuli posiluje.Nejlépe je opatrně odlomit odvetlá květenství aby se semena nemohla vytvořit.
JABRAKA
Stvol se má ihned po odkvětu uříznout ,protože vysílí cibuli. ,ne-li,že ne.
doplněno 20.04.10 20:35:Odkvetlé stvoly je nutno odstranit co nejdříve, aby zbytečně nevysilovaly rostlinu. Stvol se odřízne asi 3 cm nad cibulí nejlépe směrem od listů, aby nedošlo k jejich poranění.
Toto je citace z chytré knihy.
Jo, je to dobře. Rostlina se vyvinula přesně tak, jak jí bylo zaveleno. Udělala radost a vlastně už k ničemu není. Neschovávejte její cibuli, buď bude později plesnivá, nebo prostě vyschne. Kupte si příští rok novou cibuli...
Dá se zachránit. Ale dá to trošku práce. Pro začátek pamatovat, že cibule NESMÍ být zalévaná tak, aby se voda dostala do cibule. Nikdy nepřelít. Občas nechat hlínu pořádně vyschnout. Protože spála se šíří směrem DO cibule, je dobré ji po odkvětu prohlédnout a jestli se zjistí, že na živé části cibule jsou červené tečky, tak cibuly oloupat - všechno suché i pár živých suknic. Nebát se toho. Pak cibuli vydesinfikovat, nechat pár dnů na suchu a pak zasadit.
Bohužel takhle OŠETŘENÉ jsou skoro všechny cibule a hlízy různých květin, které jsou sem dováženy. Jsou nastaveny tak, že první rok jsou úžasné ... a za rok už nevyraší
. Je to prostě spotřební zboží...
jejej nestrašte mě, třeba to zrovna v mém případě na vyhození nebude další otázka je jestli to, že je cibule vůbec poznám
u mě, laika, to je docela klidně možné
a teď jsem opravdu zmatená, řezat nebo neřezat? asi se neshodnete, co...
Teri. To řezání není až tak podstatné. Já Ti doporučuji řezat - vezmi čistej nůž a ušmikni to. Ty máš ten am na ozdobu a ten odkvetlý stvol moc parády neudělá. Až am odkvete, tak se ozvi a pokusíme se ho dát do kupy
No přidám trošku do mlýna já nemám sice 80 cibulí jen okolo 40 ks po odkvětu řežu asi tři centimetry nad cibulí a dovnitř dám na chvílu kus ubrousku aby se z řezu nedostala ta tekutina do cibule ,na stránkách o Amarylisech je nás tam hodně a také si vymněnujeme cibule ,ale co by mne hrozně zajímalo jak léčíš tu spálu?to tam neví nikdo a zatím se nám to ani jednomu nedaří,a cibule normálně na zimu uchováváme ve sklepě ale každej to asi dělá jinak
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.