Nejste přihlášen/a.
Při likvidaci starého 10 let nepoužívaného kurníku jsme naškrábali pytel bývalých kuřinců. Mohou se použít rovnou do záhonu jako hnojení nebo přidat do kompostu? Myslím, že kvasit už není co, ono to vypadá jako ztvrdlá hlína. Má někdo podobnou zkušenost? Můžete mi poradit? Díky.
BabcaHel
Já bych to buď zkusila nechat zkvasit nebo raději projít kompostem s ostatním běžným kompostovaným materiálem. Přímé hnojení bych přece jen neriskovala. Kdyby to vůbec nekvasilo, do kompostu to můžete dát vždycky.
Čerstvý kuřinec je opradu pro rostliny ostrý, proto se musí nechat zkvasit. Kuřinec starší cca 5ti let je již vyvětralý. Není proč se ho bát použít napřímo. Stačí zkouška : Dám do vody čerstvý hovínka (:D) a za pár dní je to jako hrnečku vař . Starší suchý kuřinec dám do vody - reakce žádná
. Mám to odzkoušeno, není se opravdu čeho bát. Hovínka rozmělnit a záhonky s citem posypat. Se suchým se lépe pracuje
, nesmrdí
. Já jsem takhle hnojila i trávník. Pak jsem nestihala sekat
Měl jsem známého a ten zastával názor,že hnojit se má pouze kompostem.Nejlépe dva roky starým.A do něj zakládal i hnůj,trávu,listí a doknce i napadená jablka.Tomu jsem moc nevěřil,bál bych se je pak dávat k rostlinám na zahradě.Tohle nechávám projít ohněm.Do trávníku je také popel ze dřeva vynikající,obsahuje hodně draslíku.Kromě toho působí proti mechům.
JABRAKA
Přímo na záhon bych nedoporučovala,pouze před rytím na podzim.Využila bych ho výborný kompost.Dáte asi 5-10cm zeminy,slabou vrstvu kuřinců,opět zeminu /na tzv.naočkování-obsahuje mikroby/ atd.Do kompostu je vhodné přidávat listí,odpady ze zeleniny i ovoce,dávám i shnilá jablka,kartony od vajec,vynikající jsou slupky od banánů,posečená tráva,pilinová podestýlka od morčat a domácích králíčků,různé druhy hnojů i s podestýlkou,každou vrstvu je třeba prosypat slabou vrstvou zeminy.V době sucha je vhodné občas zalít,další rok lze použít na jaře ke stromkům,k rostlinám na záhon,nebo na porytý záhon na podzim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.