Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stratifikace Eukalyptových semen

Od: fidonet* odpovědí: 9 změna:

Zdravím pěstitelky a pěstitelé,

zakoupili jsme semínka Eucalyptu, po předešlých neuspěších s koupeným celým stromkem od Backera a pak na Floře Olomouc. Pokaždé nám stromek uhynul, tak jsme změnili taktiku, že letos to zkusíme vypěstovat ze semínek. Prý nenáročná rostlinka na půdu i podnebí :) Takže prosím hned o jednu radu. Dle návodu máme provést 6 týdenní stratifikaci . Poradíte jak na to? Předem děkuji.

Jedná se oEUCALYPTUS COCCIFERA

doplněno 19.04.10 19:29:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

bodů na rozdání je málo, rozdám je na konci, až se dopátráme k odpovědi. Děkuji za pochopení

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

papene*
hodnocení

2x

*cteni* zahrada.cz/...

Stratifikace
Stratifikace není v žádném případě umělý zásah do života semene, ale jen vytvoření optimálních teplotních a vlhkostních podmínek. Teplota pro stratifikaci různých semen může být rozdílná, vlhkost je pro všechny druhy semen shodná. Nejlépe připravíme vlhké prostředí pro semena ve směsi čistého hrubozrnného písku a rašeliny. V případě nouze můžeme použít jen jednu z uvedených složek. Semeno se směsí rašeliny a písku mísíme nebo vrstvíme v poměru 1:2-3 (jeden díl semene a dva až tři díly písku nebo rašeliny či směsi obojího). Směs udržujeme po celou dobu stratifikace ve vlhkém stavu, s 60% vlhkostí. Této vlhkosti dosáhneme použitím cca 0,5l vody na 3kg suchého substrátu. Před stratifikací máčíme semeno 24 hodin ve vodě. Potřebnou teplotu zabezpečíme uložením stratifikační směsi se semenem ve sklepě, jamách vyhloubených v zemi, nebo i volně v přírodě.
http://www.bonsaj.cz/data/roks/part/02-unor.html
sebod*

Nojo, Pap, ale tohle se dělá hlavně na podzim, aby semena přežila a také aby jejich klíčivost nebyla několik let. Nyní bych to strčila na pár dní do lednice, aby se semínka ošálila a myslela si, že je zima. Některá semena dokonce musí přejít promrznutím, aby vůbec vyklíčila. Takže na čtrnáct dní do ledničky. Ale stejně se obrňte trpělivostí *sok*

fidonet*
hodnocení

Zdravím Papene, tohle mi googl taky vyhodil, ale na otazku mi to nijak neodpovědělo. Co je stratifikace vím, jen potřebuji vědět jak se přesně provede u těch eucalyptů. I tak děkuji za info... Kdybys někde ještě něco vygoogloval budu jen rád.

sebod*

Fido...6 týdnů lednice... A zkus to dát do dvou misek a jednu dej taky na tři dny do mrazáku(zbytek dní v lednici)

fidonet*

jen tak na talířek? nebo do nějaké substance ... heh, jednu do mražáku ... vždyt´ ji pak nenajdu :) měří 0,5 milimetru :)

papene*

*placni*Jasně, jdeme pokračovat.*bezim*

fidonet*
hodnocení

koukam, že se zapoměly rozdat body. Sic k Eukaliptu nic nového, ale dobré odpovědi to byly ... bodíky na cestě

fidonet*
hodnocení

0x

6 týdnů uběhlo a objevilo se pár zelených eukalyptů. děkuji všem za rady ...

miska25*

Dobrý den také jsem zakoupila semínka eucalyptu po několika neúspěšných pokusech pěstování koupených keříků .Můžete mi poradit co s nimi,aby jsem byla úspěšná.Děkuji za radu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]