Nejste přihlášen/a.
Chci vysadit okrasný kvetoucí živý plot, aby byl zároven vhodný pro pastvu včel.
Vybrala jsem asi 15 druhů medonosných keřů na plot dlouhý přibližně30m,
ale teď si nejsem jistá , jestli to nebude přeplácané a nebylo by vhodnější
vysadit menší počet druhů(4-5) a pravidelně je střídat. Jestli máte někdo zkušenost,
tak bych prosila o radu,a klidně i jaké vhodné keře (nejlépe rychle rostoucí) bych měla použít.
Bydlím na Vysočině.
Nevím sice,jaké konkrétní kvetoucí keře máš na mysli,ale i tak se mi zdá ten nápad neúnosný a nereálný.Asi proto,že každý druh má jiné nároky na výživu,prostředí,rychlost růstu,možnost údržby a další podmínky.Možná,že některé jsou použitelné hlavně jako solitery,aby splnily ten" medonosný" účel.Plotové keře jsou pěstovány,práve za účelem plotu,zábrany a ochrany pozemku.Také musí být neustále vzhledově v kondici,aby plnily svůj účel.Proto se musí neustále stříhat,a bohužel to zrovna nemusí podporovat kvetení.Spíše bych se přimlouval za výběr pomalurostoucího keře,aby se nemusel tak často stříhat a dobře kvetl.A ten plot složit třeba ze dvou typů,ale odděleně sazených,ne ve směsi.
JABRAKA
bydlíme na vesnici, zahrada nám sousedí s polem. Proto jsme k plotu zasadili listnaté keře - spíše odolnější, planější (levnější). Udělali jsme několik chyb - tak se jich zkuste vyvarovat. CHtěla jsem různorodé polodivoké houští, které bych nemusela "stříhat do kostičky". Máme tam mimo jiné - tavolníky, jasmín,šeříky, zlatici, ruj, ptačí zob, kaliny, svídy, tavoly (červenolist., žlutolisté) - prostě všehochuť. Líbí se nám to a osvědčilo se to - není s tím žádná práce a co "přečuhuje" to ustřihnu a netrápím se tím...
¨Naše chyby - sázeli jsme moc nahusto - chce to aspon metr rozestupy. A smíchali jsme i keře, které rostou pomalu - tak jsou utlačovány - všechny typy vajgélie, kdoulovec, růže svrasklá. Jo a nekupujte blýskavku (myslím fosinie nebo tak nějak) - hrozně vymrzá...
Z druhé strany máme plot z hlohyně - je to hrozně pichlavá potvora, v zimě docela řídká... nevím, asi bych podruhé do toho nešla.
Thůje já nemám ráda. Takže tak...
Hlohyně se musí dost stříhat, právě proto, aby nebyla prořídlá a je ideální tam, kde potřebujeme mít živý plot neprostupný - na to je ideální, ale to zastřihování je fakt bolestivé, ty trny proniknou i přes kožené rukavice. Kromě keřů, které uvedla myse, můžete ještě zařadit krásně kvetoucí Budleia davidii - motýli ji milují, kvete v létě v barvách od bílé až po fialovou. Občas trochu namrzne, ale skvěle obráží.
Moc děkuji za podporu,také bydlíme na konci vsi u pole,z kterého dost často fučí.Tyto keře mám také vybrané,včetně komule a vypadá, že to tak taky vysadíme. Nemáte prosím možnost vložit foto pro inspiraci?Jestli ne tak se nic neděje, moc Díky a s těmi rozestupy počítám tak 1-1,5m ,tak to snad dopadne dobře.
Řiďte se radou MISE. Bezvadný a hlavně se tato sestava hodí na vesnici. Před sázením si vezměte k ruce papír a barvičky. Nejdříve rozmístění podle barvy listů. Pozor - příliš divoká sestava (každý keř jiná barva) působí komediantsky. Potom květy - hezčí je, když zároveň kvetou dva tři keře vedle sebe, než sestava -kvete jeden keř, tři ne, zase jeden kvete, pět keřů ne. V neposlední řadě se podívat na to, jak keře vypadají v zimě - třeba taková svídá je krásně červená, na skalníku jsou zase červené plody , habr zapěstovaný jako keř má krásné hnědé listí do jara,atd... Semtam dát stálezelené - např brslen.
Sázení - klidně metr od sebe, nahusto . Potřebujete, aby plot zarostl co nejdříve. blíž(!) k plotu dát to,co rychle roste. Před to pomalejší a hezčí. Proč? Protože to u plotu budete brzy vyřezávat (jakmile keře v popředí budou mít pořádnou velikost). Takže příklad- chci si časem nechat tavolník. Vím, že odruda, kterou mám , má v průměru 1,5m. Nejbližší keř, který budu chtít nechat musí být ve vzdálenosti cca 2m. No a do této mezery zatím něco vrazit, co potom přijde pryč.
Dát si pozor, aby rostliny nebyly sázeny do řady! Ale cikcak.
Mrkněte do lesa - najdete tam soustu materiálu k sázení. A při opatrném vyrývání Vám nikdo nevynadá (řekněte to správci lesa předem).
Přímo k plotu je mořné dát popínavé dřeviny. Existuje třeba celá řada drobnokvětých plaménků. Rostou rychle, jsou krásné.
Do kompozice se může přidat i nějaký ten strom - kvůli dynamičtnosti (není hezké, když z větší dálky jsou keře skoro stejně vysoké)
Pozor nato, abyste si nezasadili něco, čeho se budete časem špatně zbavovat - takoví paraziti v říši rostlin.
Vypadá to složitě, ale s troškou citu a vědomostí to zvládnete . Je to jako s modou. Někdo se umí oblékat a nedá mu to žádnou práci. Jiný investuje strašně moc práce i peněz a výsledek nestojí zato.
Já jsem viděla živý plot ze zahradních ibišků. Je moc krásný, kvete opravdu dlouho, ale na zimu opadá. Už mám namnožené rostlinky na živý plot. Vyroste asi za 3-4 roky do vysokých keřů. A záleží na Vás na jakou výšku je ostříháte nebo taky ne. Také jsem viděla v letáku zahradní fuksii, ze které je udělaný živý plot a tak byl i inzerovaný.
ibišek e na Vysočinu moc nehoí
...se na...
doplněno 15.04.10 10:13: ibišek se na Vysočinu moc nehodí
Proč by se na Vysočinu nehodil Ibišek? Máme na Vysočině chalupu a na zahradě máme 5 velkých ibišků - rostou a kvetou úplně úžasně! Mohu jenom doporučit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.