Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím, poraďte mi někdo co s kykatkou namodralou, aby mi vykvetla. Vyrostla jí nová růžice, ale na květ to vůbec nevypadá. Zalévám jí 1x týdně /tak jak psali v návodu přiloženém u květiny/ a je umístěna u okna na jižní straně, ale sluníčko na ní nejde. Myslím, že i světla má tedy dost. Děkuji za odpověď Eva.
Jen se vložím, mě tedy taky nekvete, jen dorůstá, ale protože pěstuji orchideje a tento druh Tilandsieje jsou jediný, které může nebo spíš musí být zasazený, mám ji v čisté piniové kůře jako některé orchidky. Pozor na zalévání, zalévat jen do růžice dešťovou vodou, do substrátu vodu neleju vůbec, jen co tam odkápne.A zalívám až , když v listech už žádná voda není. U tohoto druhu je pěstování jiné než u klasických Tilndsií, které se pěstují jako čisté epifity a jen se přestřikují vodou.Pěstování kykatky namodralé je spíše podobné pěstování Bromélií, které jsou taky cisternové tzn., že většina potřebuje vodu v růžici.
Moje rada to není je to převzato s článku.Odkaz na článek je tam projistotu také.Výtku prosím autorce článku.
Část vaší rady je vysloveně špatná. Kykatky není vhodné sázet do květníku a zalévat ke kořenům. Veškeré živiny a vodu rostlina bere z listové růžice. Rostlina stejně jako většina tillandsií má kořeny jen na uchycení na větvích a pokud se zasázena a pravidelně zalévána ke kořenům hrozí její uhynutí. Vždy je potřeba použít na zálivku a rosení měkou, pokud možno dešťovou vodu.
doplněno 07.04.10 17:56:Jen pro informaci, to s těmi kořeny platí i pro Vriseu, ale ty mi na rozdíl od kykatky kvetou poměrně ochotně.
Tolerujte nevědomost některých kurvitelů serioznosti této poradny. Prostě se nudí a mají potřebu se angažovat.
kurvitel můžete být akorát vy, že urážíte a nic kloudného z vás nevypadne.I to se musí tolerovat.
Měla jsem kykatku na kamenu ,byl to pidi druh, krásně rostla i kvetla, rosila jsem ji ,protože zalévat není kam, že když je přilepená na kámen. Ale po 1/2 roce mi odešla, zřejmě jsem ji nedala co potřebovala.
doplněno 07.04.10 18:12:měla jsem několik bromélií a vždy se zalévají do středu růžice.
No ono s kvetením kykatky je trochu problém. Ostatní tillandsie mi kvetou ochotně, ale kykatky nějak nechtějí. Já mám tři na epifitním stromě asi 4 roky a ještě nekvetly, ale díky věku jsou velmi dekorativní. Někde jsem před časem vyčet, že při "průmyslovém" pěstování vybuzují kvetení bromélií zálivkou vodou sycenou nějakým plynem. Myslím,že psali o acetilenu.
Děkuji za odpovědi, tak to já jí chuděru pěstuji úplně špatně, mám jí již od koupení v květináči a ještě jí upírám vodu, protože mi tam sdělili, že potřebuje maličko vody. Jdu to hned napravit. Ještě jednou děkuji Eva
Je si vždy nutno představit jaké přírodní podmínky panují v domovině rostliny. Kykatka sice roste v tropech, ale je to čistý epifit. To znamená, že roste na větvích stromů. Tam sice dost často prší, ale slunce dokáže koruny stromů velmi rychle vysušit a prudce snížit i vzdušnou vlhkost a i v pralesích je určité období sucha. Hlavně to není bahení rostlina. Mám zkušenost, že v bytech nám rostliny většinou hynou na přelití, tak aby jste to nepřehnala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.