Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím odstínit exhalace

Od: mito* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, okolo zahrady projíždějí vlaky. Lokomotivy brzdí v zatáčce a celou zahradu zamořují exhalacemi. Prosím, poraďte, jaké keře, stromy, apod. je vhodné vysadit do živého plotu? Díky.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Neopadavé, jehličnany? Aby to fungovalo i v zimě. *hi* Je jich nesmírné množství a také nějaké novinky. Těžký výběr. Něco co roste rychle a je nenáročné.

papene*

Rychle roste americký topol.

mito*
hodnocení

Díky, ale je ten topol dost odolný vůči blízkým exhalacím z lokomotiv (Na trati celík zlatobýl i kopřivy jsou spálené od splodin z dieslů)? Zahrada sousedí (cca 15 - 20 m) s železniční tratí.

papene*

;)To vám na 100%nepovím.Akorát vím, že doopravdy roste rychle.Mám tady proutek ve vodě jen tak na vyzkoušení, jestli je to pravda s tím růstem.A něco na tom pravdy je.Chce to pohledat na netu.*klik*

A zkusil jste se poptat v nějakém zahradnictví?

mito*
hodnocení

Milý papene, díky za radu. Moc se do zahradnictví nedostanu. Lovím tedy na internetu. Už mne taky nějakej člen zahradního centra radil vehmentně břečtan:)). No, jenže ty exhalace nejsou z cigarety, ale z projíždějících dieslů. Ten americkej topol je jistě kabrňák (proti exhalacím je také prý odolná např. bobkovišeň, anebo vrba purpurová), ale snad neopadavý jehličnan by byl přeci jen vhodnější. Nějaký odolný druh jedle, nebo nejspíš živej plot z tisů červených. Normální thůje (zeravy) reznou, nebo hnědnou až nakonec odejdou. Občas jim dám hořkou sůl, přivápním (je tam jílovitá, kyselá půda), ale spíš je to těma exhalacema. Zkusím jim na odolnost dát draslík (NPK, cererit, nebo něco takového). Každopádně děkuju.

papene*

Nemáte zač i když vám to nepomohlo.Během víkendu nejspíš pojedu k nám do velkého zahradnického centra(mimo jiné sídlí pod trati),když nezapomenu, zeptám se tam.Třeba něco poradí.*placni*

mito*
hodnocení

Díky, to jste hodný. *slunce*Třeba zahradní centrum OBI v Praze - Roztyly je také hned vedle dálnice a mívají tam bez ladu a skladu různé stromky (někdy s nulovým balem na kořenech), zeravy, bylinky... všechno možné, jenom ne vždy v bezvadném a odpovídajícím stavu. *bzum*Když se zeptáte, co nejlépe snáší exhalace z dieslových lokomotiv, tak budu fakt vděčný. *pivo*

papene*

Zeptám.A OBI na Roztylech znám velmi dobře, ale velmi.:D

mito*
hodnocení

Snad tam nepracujete? *smich*:) Díky moc, že se zeptáte:)*bezim*. Dobrou noc. *slunce*

papene*

Nepracuji, ale bydlela jsem tam.*smich*Né v Obi, ale kousek víš.Dobrou.*jasne*

mito*
hodnocení

Já myslel, že si píšu s chlapem... *ee*. S dědkem jahodářem *smich*Já jsem bydlel taky vejš, v Augustinově, když jsem byl ženatej (cca 20 let). No a teď už se rád hnípu v zahradě a kochám se krásami přírody. Pěkně mne kvetou petrklíče. ;)

papene*

mito, tak jsem nezapomněla.V zahradnictví mi poradili, jen ptačí bob a habr.*nevi*

doplněno 09.04.10 22:58:

*nevi*Tak udělat dřevěný plot.:D

Jo a Augustinovu ul.taky znám.*haha*

mito*
hodnocení

Milá papene, moc děkuju za Vaši ochotu. Jste laskavá. *slunce**srdce*. Jehličnatej žádnej. Ptačí zob, podobně jako bobkovišeň, odolný, ovšem opadavý, stejně jako ten habr. jak taky vyroste ten ptačí zob vysokej? Aby to zaclonil. *sok*Habr je velmi dobrý, na zimu mu ty listyzhnědnou a nakonec snad opadají najednou, ale hodí se spíš k vytvarování dekorovaných, okrasných plotů. Je odolnej, ale nevím na kolik. Ale snad jo, je dost, ale kdo ho má tvarovat., stříhat atd.*ee**ee*. Přemýšlím, zda tam nedát vzrostlé tisy, nebo nějaké odolné jedle, které by se pak sestříhávaly*sok*. Každopádně Vám, milá Papene *ee*, moc děkuju.*pivo*

sebod*

Já bych poradila vysázet takovou směsku. Habr (založit korunu tak na dvou metrech), bříza (roste rychle, později se může odstranit. ale pozor, jestli na ni není někdo alergický). škumpa (opět-rychle roste), ten topol je taky bezva (rychle roste). Tyhle stromy se dávají proto, že rychle rostou. K tomu se přidá borovice, smrk, jedle. Jako podrost ptačí zob, habr (zapěstovat jako keř), pámelník (opět .rychle roste, pak se dá pryč).bobkovišeň. A před tuto hradbu nasázejte směrem do zahrady kvetoucí keře. Potřebujete řešit svoji situaci okamžitě, proto vybírejte vše, co rychle roste. mezi to nasázejte keře a stromy, aby to i hezky vypadalo. Jestli můžu radit, neřešte to jedodruhovou výsadbou. Dochází pak k problémům, když v řadě několik stromků uhyne.

mito*
hodnocení

A hele, díky moc. Právě, když mne v hradbě od jednoho druhu uhynula thůje, byl to problém. Někdy uhynul i smrček - jenže já nepoznám smrk ztepilý (náchylnej) proti smrku pichlavýmu (odolnej). Díky moc za radu:)Tohle se zdá být dobré. Taky jsem myslel, dát tam prkenej plot, a před něj do zahrady thůje, ale pomůže to? Trochu asi ano. A hřbitov ze zahrady mít pochopitelně nechci. Ale tohle by mohlo odpomoct. Díky... *tanec**bezim*

*slunce*

papene*

;)Jasně dřevěnej plot a směsici od sebod a bude to paráda.To by mohlo zabrat.*uf*

sebod*

Na plot je možný dát rychle pnoucí keře - zasadit třeba ze strany od kolejí.

mito*
hodnocení

No hele, ženský chytrý, nápaditý, šikovný... díky moc, ještě, že jsem se sem přihlásil. Moc Vám oběma děkuju. To se zdá být skvělý. Hned se do toho pustím! Díky! *srdce**srdce**placni*

*slunce*

sebod*

Teda, Pap, takhle bejt pochválený, a ještě k tomu od chlapa :D. To se nám bude krásně usínat *houpy*, viď?

papene*

*palec*No jo máš pravdu.To se jen tak nestává.Budem spinkat jako v bavlnce a zdát o exhalacích.:D

sebod*

No,my dnes měli k večeři fazole. Tak abych ty exhalace neměla v reálu *haha*

mito*
hodnocení

Dobrou noc děvčata, přeji. Všiml jsem si, že jste noční sovy. Jaktože ještě nespíte? Zdát si nikoli o exhalacích, ale o tom, jak je zastínit pomocí stromů, keřů, rychlopnoucích keřů a plazivých rostlin, a doplnit okrasnými druhy, krásně kvetoucími, rozmanitě barevnými, voňavými keři a květinami... o rajské zahradě... á... to se bude spát... :D:D Tak dobrou...;)

papene*

JJ noční sůvy.:DDíky a dobrou.*jasne*

doplněno 10.04.10 00:34:

Není zač.Dobrou*jasne*

Čím odstínit exhalace
mito*
hodnocení

jé... díky, zrovna taková jedna bydlela u nás v lese. Uhnízdila se tam v budce, když mi odešla máma... *srdce* Tak díky a dobrou..!

rajathuk

Dobrý den,

Zdá se mi nepravděpodobné, že by za vše mohly jenom lokomotivy. (a splodiny z dieselových motorů). Pokud vím železničáři velice často místo mechanického ošetřování železničních náspů používají postřiky, konrétně roundup. A nedal bych nic za to, že to je hlavní příčinou Vašich nezdarů pokud jste přímo u kolejí. A rezavé lebedy by tomu taky nasvědčovaly. Dále bobkovišeň jak někdo psal předemnou je vhodná (dobře zmlazuje aje stálezelená) Thuje také často reznou z důvodů přemokření a mám pocit že někde jste psal o jílovité půdě. Pokud je jíl po většinu roku mazlavý mokrý, thuje zde nebudou prosperovat a stejně dřív nebo později zajdou. Poud chcete bariéru třeba tři čtyři metry vysokou použil bych hlohyni (pyracantha) roste rychle je stálezelená, neprůchozí, a odolná.Má drobnější lístečky, tudíž dobře funguje jako lapač prachu. (často se používá v komunálních výsadbách kolem silnic) ale chce alespoň jednou do roka vzít plotostřihem (jinak naroste do šílené velikosti a páč je trnitá tak je o život s tím něco později dělat.)

mito*
hodnocení

Dobrý den, moc děkuju za cenou radu. Možná je to něčím takovým... zahrada je cípem u kolejí. Já se domnívám na ty exhalace, prozože jsou tam hodně po průjezdu vlaku cítit. Ta trať vede po náspu a zahrada s ní sousedí cípem a svažuje se od tratě dolů do takové kotlinky. Ten smrad se drží nejen v té kotlince, ale i nahoře ve vzdálenější části zahrady. Neviděl jsem tam nikoho procházet a posříkávat, ale nevylučuju to, že se tak děje, když tam nejsem. S těmi thůjemi máte asi pravdu, jílovitá země se nevhodná a chtějí pořádnou, vhodnou zem (dávám jim vápno, substát s jehličím, a občas dostanou zálivku hořké soli... snad je to dobré?). O té bobkovišni jsem uvažoval a teď i o hlohyni. Co kdybych tam dal nějaké vzrostlé tisy a mezi to tu hlohyni? Možná, že by prospěl ten dřvěnej plot a udělat to tak, jak radila tady paní kolegyně? Moc děkuju za cené rady. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]