Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voskovka nekvetve proč

Od: expert odpovědí: 21 změna:

mám už voskovku asi 5 let a nikdy nekvetle já pěstuju pokojovky jsem expert všechno perfektně roste ale voskovka nekvete přitom jí dávám vše co potřebuje. mám ji na okně východním,má 15až18 stupnů trochu přihnojuju kromě zimy.v létě zalévam 1 za týden a v zimě jednou za 14 dnů prosím poradte.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Žena kolem ní taky skákala a dělala co mohla ale nic. Pak ji chtěla vyhodit tak jsem ji odvezl do práce. tady je v okně na západ. Chlapi ji zalejou s bídou jednou za týden když už pomalu kroutí listy. Hlínu má stejnou snad deset let, o hnojivech si může nechat leda zdát živý sny ale kvete jak o život. když pustí tři květy naráz je to vůně až z toho bolí hlava.
Takže to vypadá že kytka potřebuje bojovat o život aby měla snahu vyrobit semena a zachránit rod. ;)
Mimochodem - na podzim mi jí už bylo líto a tak jsem ji přesadil do pěkný hlíny a od té doby ani květ.

andrea1*
hodnocení

2x

Také jsem ji měla a kvetla teprve až když jsem ji přemístila na slunné místo. Ono to tady i z těch příspěvků vyplývá.

hodnocení

2x

Čím víc si jí všímáte , tím hůř. Omezte zálivku - ona bude živořit a vykvete- nebojte...moje zkušenost

hodnocení

1x

Voskovka je svérázná květina. Možná jí věnujete péče víc, než vyžaduje. Mám voskovku (pravda, už minimálně 15 let starou) a ta v sezóně kvete téměř stále. Visí na zdi u okna na jih, prakticky nad plynovým topením (v zimě je přímo v proudu horkého vzduchu), zalévám jí, když si zrovna vzpomenu.Nepřesazoval jsem jí dobrých 5, možná 6 let. Občas jí teda lehce přihnojím. Pak mám ale taky odnož téhle voskovky, už dobrých 5 let a ta nejen,že nekvete, ale za tu dobu nevyrostla ani o centimetr.

Voskovka nekvetve proč

Ježíši magdon, to je ale nádhera. Já mám přesně tuhle. U té kamarádky také takto kvete a voní. Ale to její dítě ne a ne kvést. Ale hodně mi vyrostla. Vyráží stále nové šlahouny. Také už není přesazená asi čtyři roky, zrovna jsem na ni minulý týden koukala a chtěla ji letos přesadit. Ale raději to dělat nebudu, ono to není jednoduché.

ulysses

Voskovku pěstuji úplně stejně: Jih - plné slunce - v zimě nad topením - zalévám když mě to napadne (voskovka se vyrovná úplně se vším). Jenom jednu věc dělám jinak odstraňuji šlahouny, je ráda popínavá a nedovolím ji kvést. Jinak bych se musel vystěhovat. Květy šíří těžkou nasládlou vůni, která obsadí celý byt. Spaní v její blízkosti, když kvete, nepřipadá v úvahu.

maryna

Voskovku má maminka ve verandě. Zalévá jí asi 1x za 14 dní . Okno je na jih.ale je v rohu místnosti a částečně se popíná po fíkusu a částečně po pokojovém smrčku. V zimě se tam netopí . Nepřesazená snad 8 let. KVETE ! Právě nyní má - nebo vlastně měla 12 nádherných květů, které jsme museli odstranit kvůli velikému zápachu :( . ŠKODA. . Hodně pěstitelských úspěchů a pěkné dny

hodnocení

0x

Tak to máme stejný problém. Jako kdybych to napsala já. Někde jsem slyšela, že prý jsou "samčí" odrůdy a ty prý nekvetou. Fakt, nedělám si legraci. Nevím tedy jak jsem k tomu samci přišla, protože já ji dostala od kamarádky, která ji odstřihla od té své, která kvetla jako divá a přitom se o ni zase až tak moc nestarala. Já už ji mám sedm let, udělala hustý koš, ale ještě nikdy nekvetla. Tak také čekám, jestli někdo něco neporadí.

expert
hodnocení

no jo ale já mám tu obyčejnou tu nejznámější voskovka carnosa znám milion lidí kteří ma jí tuplem stejnou a kvetou jako blbý.

expert
hodnocení

tak já znám ještě 1 příklad moje prateta si vzala řízek má ji tak 30 let v kuchyni a to by jste vyděli jak se o ni sarala hrozně všechno blbě a taky nekvetla hm.

hahanaj*
hodnocení

0x

Mám ji dost let - je fakt, že za péči o ní bych měla být asi potrestána,ale ona se mi odměňuje a kvete často. Přiznám se ,že ji zaliji tak jednou za 5 týdnů a nikdy jsem ji nehnojila. Možná by už zasloužila i přesadit, ale nechci ji kazit tu její pohodu, zřejmě ji to svědčí jak s ní zacházím

hodnocení

0x

Tak to já se modlím, ať mi nekvete. Je mi líto květ vyhodit, ale v noci voní tak pronikavě, že se s tím nedá spát. A z květu kape lepkavá šťáva. ;) Celý život mám nebo byla někde poblíž voskovka a když kvetla, musela na chodbu, z bytu ven.

Já ji mám v obýváku, takže jí na noc zavřu, ať si tam voní :) . Ale je fakt, že když má víc, než 2 květy, je cítit až na chodbu.

expert
hodnocení

a jako když je voskovka v pokoju a kvete a mám přes léto otevřený okna tak to nevyvjetrám {ptám se mě totiž nejde otazník) no a v zimě nekvete nebo jo

lidus*
hodnocení

0x

"expert" Monstera deliciosa,Philodendron pertusum- se množí naprosto stejně, voskovku má mamka krásnou jako ta na fotce, mě díky bohu nikdy nevykvetla jelikož páchne a od vosku je pokapaný koberec. Poprve začala kvést asi tak právě za 5 let, pěstuje ji naprosto stejně jako vy. Nezakládala bych pro každou rostlinu novou otázku.

doplněno 28.03.13 21:13:

Suzi přeji hezké svátky jara (také všem co to budou číst) a teď k té voskovce, vážně z květů kape cosi podobného vosku a dostat to z koberce(smyčkový kovral) je trochu problém. Maminka tam má celoročně kousek igelitového ubrusu.

Liduš ahoj. To jsi mne zarazila. Já myslela, že se tak jmenuje kvůli listům, které jsou takové dužnaté a lesklé. Takže nyní jsem vyrozuměla, že je to kvůli tomu, že přímo z květů kape něco podobného vosku? A dá se to odstranit? Já ji mám totiž přímo nad psacím stolem a počítačem. Tedy mně ještě nekvetla a toužím po těch květech, ale aby mi pokapala desku stolku a všechno, co mám na ní, tak to bych byla asi rozčarovaná. Já tu svou včera vysprchovala, byl na ní prach, tak mi možná pokvete. A taky jsem se rozhodla, že půjde v létě na zotavenou do zahrady pod smrky...*smich*

Ono to s tím kapáním není zas až tak horké. Spíš, než vosk se na květech tvoří nasládlé kapky podobné medu, které občas ukápnou. Pokud teda nechcete, aby kvetla, je možné poupata včas odstraňovat. Pokud nějaké přehlédnete a ono vykvete, určitě to poznáte podle vůně v celém bytě.

S tím "zotavením venku" bych si to rozmyslel. Je to čistě pokojová kytka (tedy aspoň v našich končinách) a nemá ráda změnu stanoviště.

doplněno 29.03.13 07:38:

Mám jí taky nad kobercem a nikdy s tím problém nebyl.

Na vzdory počasí, ona už cítí jaro "v kostech" *slunce*. Takže sezóna už zase začíná.

Voskovka nekvetve proč #2

ludmilajasova
hodnocení

0x

Já jsem ji měla 10 let od tety a taky byla pořád stejná a vůbec nekvetla ,pak jsem ji pohnojila se šlupej z banánu a tak to dopadlo že umírala .Byla úplně listy dolů a tak jsem ji ostříhala a znovu nechala zakořenit a tak se mi krásně odvděčila ,že celou zimu i jaro až do podzimu samý květ.A ted od podzimu vůbec nic tak nevím jak to ted bude pokračovat.Je ale moc pěkná hustá taky bych chtěla vědět jak se vlastně pěstuje.Díky za každou radu Lida

marccela
hodnocení

0x

Mě přestal voskovka kvést,když jsme vyměnili okna za plastové.Asi potřebuje proudění vzduchu.A na slunci na JZ

okně jí blednou listy.

obakarama
hodnocení

0x
Malém jí víc 10 let. Vypěstoval nám jí kamarád z řízku z jeho voskových, která kvete. Nám úžasně roste, ale ještě ani jeden květ. Už jsme to vzdali. Považujeme jí za zeleň.

Někdy udělá květ hodně ukrytý. Není vidět, ale ucítíte ji. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]