Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,máme chalupu v Beskydech,tento týden bychom chtěli koupit nějaké jabloně,třešně,nevíte jakou koupit odrůdu?Je tam půda kamenitá,spíše jílovitá,podnebí chladnější.
Já osobně bych volil obchůzku po sousedech, jestli se u nich nenajde nějaký roubovanec odrůdy, která je domácí, z té oblasti a osvědčená. Většinou ty nové a "importované" nemají dlouhého trvání nebo trpí...
Přesně jak píše Hejkal. Žádný nákup v nějakém hypermarketu či velkém zahradnictví kdesi. Poptejte se po okolí po kvalitním zahradnictcí nějakého maličkého soukromníka Ti si klienta hledí, protože chtějí, aby se k nim zase vrátil. A navíc většinou pěstují takové odrůdy, které se hodí do dané lokality
Pro orientaci jsem našel dobrou tabulku jabloní,Dají se tam vybrat odrůdy i pro vyšší polohy.s třešněmi mám dojem,že v Beskydech nepochodíš.Tu bych obešel okolí a podíval se na to,jestli jsou tu místní odrůdy,jestli jsou tu vůbec nějaké.Spíše bych si pořídil švestky.
JABRAKA
doplněno 06.04.10 09:57:Napadlo mě,že řešením by bylo u třešní vypěstovat jako podnož ptačku a naroubovat na ni nějakou místní třešni.Nehledal bych příliš rannou,ty kvetou brzy a většinou do mrazíků.
JABRAKA
Pokud jste tam nikdy nepěstoval ovocné stromy, nemáte zkušenost, proto si nechte poradit co tam roste dobře sousedům . Jistě se rozhlížíte jaké ovocné stromy tam převládají, to bude asi také dobré vodítko.Zašla bych do dobré místní stromkové školky a tam Vám poradí co se bude zrovna v tom podnebí dařít. Hlavně odrůdy které stihnou dobře vyzrát .Šťastný nákup.
Možná vám pomůže odkaz na tuto ovocnou školku v Bojkovicích, kde mají kromě starých původních odrůd i nově vyšlechtěné, rezistentní proti některým chorobám - www.stareodrudy.org . Od nás je to poměrně daleko, ale také se tam chystám, ta nabídka je zajímavá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.