Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dle knihy jsem loni v druhé půli srpna nařízkovala rybíz (převážně černý, méně červený), řízky cca 20 cm jsem založila do země na záhon, nechala koukat vrchní pupen, ten mírně přihrnula zeminou. Nyní čekám, co se bude dít. Není mi ale dost jasné dle návodu, tak postupovat dál. Kdy poprvé zkrátit výhony? Během tohoto léta, příští rok? Kdy přesadit na stálé místo? Bude-li sazenice silná, tak tento podzim? Předem dík za rady s řízkováním rybízů. Ivana
Rozhodně je úspěšnost zakořenění řízků skoro stoprocentní.Jinak je údržba velmi jednoduchá.Keříčky se sázejí dost daleko ud sebe,u černého rybízu aspoň 3 m u ostatních míň.Nevím,v jak výživné zemi jsou vysázeny,ale chtělo by to sadit do kompostové kypré zeminy a zjara hodně zalévat.Žádné stříhání.
U černého rybízu se udržuje keř s 5 - 7 základními výhony,až u země se vyříznou vyplozené po 3 - 4 letech.
Červený a bílý se zastřihuje na letorostech o třetinu a opět nejstarší větve se vyříznou.
JABRAKA
Rybíz se taky výborně množí hřžíením. Větvička se ohne k zemi, přihrne se na ni hlína, za pár týdnu narostou kořínky, pak se větvička odstřihne a máme novou sazenici rybízu.
řízky bych ostříhala nyní na jaře na 3 očka.
doplněno 01.04.10 12:09:já přehlédla, že sázeli převážně černý, omlouvám se .
Kytko,jde střihnout ten červený,černý se nechá jen volně.Je dobré ty řízky vyrýt,nasadit do jámy,vyplněné dobrým kompostem a trochu hlouběji.Ty narašené očka pak se rozvětví a příští rok bude keř už mohutnější.Na zimu se přihrne nebo přidá kopeček kompostu.Kdo má rád černý rybíz,doporučuji si zasadit keřík yosty je to angrešt s chutí a vzhledem černého rybízu.
JABRAKA
Díky. Pokud dobře rozumím, tak černý rybíz nemám zatím zastřihovat? Ono tedy zatím není co, zatím raší pupeny, nevím ale, co to udělá do podzimu. Zkusím hřížení. A jostu mají rodiče, zkuším si ji taky namnožit, je výborná. Ivana
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.