Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sbíráte si vlastní semena letniček?

Od: fragola* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, hodlám letos vysít kupu letniček. A protože mám zahradu teprve druhým rokem, vlastních semen zatím moc nemám. Některé letničky jsou samosprašné, kytky z jejich semen jsou totožné s původní kytkou, některé letničky (a těch je asi většina) jsou cizosprašné a kytky ze sebraných semen se mohou lišit od původní kytky. Zajímalo by mě, zda si sami sbíráte semena letniček a jaké máte zkušenosti s vypěstovaným potomstvem. Téměř nikde jsem se nedočetla, které letničky jsou samosprašné (např. afrikán) a které cizosprašné (např. cinie). Sama jsem loni sbírala a sbírala semena *tanec* (afrikán, cinie, měsíček, kopr, salát, petrželka, i některé trvalky - už to klíčí :D a další). Díky. Ivana

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Také sbírám z běžných letniček semínka, a s kamarádkami si je vyměňujeme. Třeba afrikánů je dnes takových druhů, že se dají různě kombinovat. Samosemení se mi slunečnice, a to tak, že mi je tam házely rosely z otevřeného okna, ale vyrostly z toho krásné slunečnice...pak se mi vysemenily petůnie a na jaře jsem koukala, co mi to tam roste...přesadila jsem je do truhlíku a byly krásné. Příroda je nevyzpytatelná čarodějka. ještě se dobře seje ze svých semínek černooká zuzana - krásná popínavá letnička.*slunce*

sebod*
hodnocení

0x

Většinou semínka z letniček si sbírám. A třeba takový měsíček nechávám vysemenit na záhon a jeto. Ale je pravda, že u některých letniček jsou potom jiné květy. U zeleniny toto dělám minimálně. Domnívám se, že je lepší koupit kvalitní osivo. Ale zase jak u čeho. O takový kopr se nestarám. Nechám ho zase vysemenit a je to... Jdu cestou pokusů a omylů *haha*.

limetka*
hodnocení

0x

Ideální, aspoň pro mne, jsou květiny, které se na záhonech každoročně "vysévají" samy a mé úsilí je napřeno pouze na jejich protrhání - vyjednocení - případně přesazení - jsou to například jednoduché astry, afrikány, sluncovka, len, měsíček zahradní, třapatka, lichořeřišnice, orlíček a zahradní kopretiny. A ještě jsem zapomněla - zvonek broskvolistý.

fragola*
hodnocení

No jo, ale když to nechám vysemenit a na podzim zorám, vyroste mi příští rok něco, kromě plevele? *ee*

limetka*

No něco jo, ale bude toho asi méně, já to takhle praktikuju na záhonech, kde jsou letničky mezi dvouletkami,trvalkami a cibulovinami, takže to není běžný záhon, který se na podzim zryje, spíš jen kypřím a pleju.

kytka*
hodnocení

0x

Také si sbírám semena a vysévám, některé předpěstuji , jiné vysévám rovnou do půdy ,když už to počasí dovolí. Je to levnější než kupovat sadbu.

doplněno 15.03.10 15:48:

Některá semínka přežijí i přerytí ,ale ne hluboké. Já ale nemám takovou plantáž, co přežije a má se k světu tam nechám ,zbytečné vytrhám .

ludmila*
hodnocení

0x

Ano, aj ja si zbieram semienka a predpestovávam ich doma. Ale najviac sadeničiek mám v komposte. Tam dávam všetky zelené zbytky zo záhrady a na jar sa nestačím čudovať, čo mi tam všetko rastie. Vznikne tam jeden prenádherný kvetinový záhon. A popritom je tam more kôpru, machovky, ozdobných tekvičiek, no všehochuť. A potom tam posielam susedky, aby si vybrali, čo im duša ráči. Celkom ma to takto baví.*ua*

jabraka*
hodnocení

0x

Konkrétně ostálky(cinie) jsou dnes vyšlechtěny do překrásných tvarů a barev.Bohužel se ze sebraných semínek,pokud vůbec nějaké mají,vypěstují jen obyčejné.Málokdy zopakují tu variantu.Takže bych doporučil je vyset z koupených.Já je,stejně jako astry,vysévám v březnu do truhlíků a v květnu větší rostlinky přepikýruji na stanoviště.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]