Nejste přihlášen/a.
Mám ho asi 4 roky. Doteď se mu dařilo dobře. Dnes je asi 170cm vysoký. Asi před měsícem jsem si ale všimnul, že začíná pomalu uvadat. Naklání se mírně do strany, a listy čím dál víc klesají. Je v paneláku před oknem do lodžie, která je situovaná na západ, takže o moc slunné místo nejde. Nikdy jsem ho moc nehnojil. /jen párkrát do roka/ Zalévám pravidelně podle lunárního kalendáře. Také jsem ho nikdy nepřesazoval. Možná by potřeboval větší květináč? Stávající má 17cm v průměru, a to samé na výšku. Přetopeno doma nemám. Palmu i občas rosím. Škůdce jsem žádné neobjevil. Pouze malé žluté skvrnky. Ale pouze na jednom šlahounu. Všechny ostatní vypadají normálně.
Poradí někdo? Děkuji!
Datlovník je jedna z nenáročných květin. Pokud ho máte v chladnější místnosti, nechce moc zalévat .Pokud má místo v teplém pokoji , chce více vody a hnojit pravidelně. Já na Vašem místě bych ho přesadila. Protože za 4 roky již živiny z půdy vyčerpal, zvlášť ,když ho tak málo hnojíte. List se skvrnami odstraňte .Nepotřebuje, žádné extra slunné místo. Je vidět,že Vám zatím dobře prospíval, jen mu dejte o kousek větší květináč/ ne o moc/.Bude trval chvíli než zakoření a pak Vám zase pěkně poroste.
Bylo by dobré vědět, o který druh se jedná - Datlovník obecný? Mladý datlovník se přesazuje jednou za dva roky, starší za tři až čtyři. Použijte zahradnicku zeminu bohatou na živiny a púamatujte na dobrou a dostatečně vysokou drenážní vrstvu. Zvolte určitě větší květináč - 17cm je velmi málo. Po přesazení se růst na nějaký čas zpomalí, ale až se vyvine dostatečný kořenový systém, růst se opět zrychlí. Hnojení je během sezony jednou týdně přidáním tekutého hnojiva do zálivky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.